null Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata

Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata

2018. május 11, péntek

Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása.

Az útmutató 2012-ben széles körű szakmai együttműködés eredményeként készült el és használata mostanra elterjedtté vált a szakemberek körében. Frissítését az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások tették szükségessé. A kiadványban új elemként jelenik meg többek között a vásárlók informálása, így az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása is.

A jó higiéniai gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

A „vendéglátás GHP” kifejezetten az étkeztetésben, valamint a vendéglátásban dolgozó szakembereknek készült, beleértve a cukrászokat és a közétkeztetést is. Az aktualizált útmutató a már ismert, átlátható és könnyen kezelhető elrendezéssel tartalmazza a helyes gyakorlati leírásokat, amelyek alkalmazásával megvalósul az élelmiszerbiztonsági jogszabályok betartása.

Ezen második, átdolgozott kiadása is széleskörű társadalmi szakmai konszenzus és közös munka eredményeként készült el. Az útmutatót a Nébih által 2011 óta működtetett, szakmai civil szervezetek képviselőiből álló munkacsoport állította össze, lektorálásában pedig – az FM munkatársai mellett – a szakmai szervezetek képviselői és szakértői vettek részt. Az ingyenes útmutató letölthető az FM és a Nébih weboldaláról.

Friss hírek

2024. szeptember 26, csütörtök

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Energiaital Szövetség és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A dokumentum aláírásával hivatalos keretet kapott a két szervezet között meglévő aktív munkakapcsolat, melynek célja a különböző területeken és témakörökben rendelkezésre álló tudás minél hatékonyabb megosztása, felhasználása.

Tovább >

2024. szeptember 26, csütörtök

A Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Akut kockázat nem áll fenn, valamint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság.

Tovább >