null Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih
2017. december 7., csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött december 5-én, Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A két szervezet partnersége új pillérként támogatja a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-programját, különösen a helyi gazdaságok jogszabályi megfelelőségét, az élelmiszerbiztonsági előírások maximális betartását és az előállított termékek magas minőségét.

A határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke látta el kézjegyével.  A kétoldalú kooperáció fő célja – a Jelenlét-program célkitűzéseinek elérése érdekében – a mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszerlánc részét képező tevékenységek kölcsönös segítése.

A fenti stratégiai irányoknak megfelelően, a partnerek együttműködése elsősorban a közfoglalkoztatás fejlesztésére (szabadföldi és fóliasátras zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény- és fűszernövény-termesztés, kisállattartás), a feldolgozó üzemek létrehozására, továbbá az otthoni kiegészítő élelmiszer-termelő tevékenység szakmai támogatására terjed ki.

A Nébih a megállapodás értelmében rendszeres konzultációs lehetőséget biztosít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a folyamatos tanácsadás útján remélhetőleg hatékonyan tud hozzájárulni ahhoz, hogy a Szeretetszolgálat leszakadó településeken indított Jelenlét programjához tartozó gazdaságok megismerhessék és hiánytalanul alkalmazhassák az általuk folytatott növénytermesztési, állattenyésztési, élelmiszer-előállítási és feldolgozási tevékenységre vonatkozó előírásokat, rendelkezéseket és technológiákat.

A felek – a gazdaságok jogszabályi és élelmiszerbiztonsági megfelelésén túl – kiemelten fontosnak tekintik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek előállítását, továbbá a tartósítószer- és adalékanyag-mentes élelmiszer-feldolgozás megvalósítását, amelyhez magas szintű szaktudásukkal és elkötelezettségükkel kívánnak hozzájárulni.


Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >