Egyszerűbb indulás az élelmiszer-vállalkozásoknak
Amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég: az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása. Ráadásul az elektronikus ügyintézés választásával néhány percre rövidülhet az ügyintézés FELIR-t érintő része.
Az állati eredetű élelmiszerek kiemelt figyelmet igényelnek az élelmiszerláncban eltöltött életútjuk során. Előállításuk, forgalmazásuk, érintkezésük más termékekkel, feldolgozásuk készételekké higiéniai, élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, ezért indokolt a fokozott hatósági jelenlét ezen a területen. Korábban a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény és – ital kivételével – a vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához.
Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR azonosítót, amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek. A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére és a FELIR azonosító kötelezettség továbbra is megmaradt. Szintén nem változik a jegyzői (mint kereskedelmi hatósági) bejelentkezés kötelezettsége.
A valamennyi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő részére kötelező elektronikus FELIR-regisztráció és a jegyzőnél megtett bejelentés tehát mostantól a következőképpen egészítik ki egymást.
• Az élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni kereskedelmi tevékenység indítási szándékát a területileg illetékes jegyzőnek.
• Ha ezzel egyidejűleg az élelmiszer-vállalkozó elektronikusan regisztrálja a tevékenységet és a tevékenység végzésének helyét a FELIR-ben*, egy lépésben megvalósul a közhiteles élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági nyilvántartásba vétel és a FELIR azonosító megképzése, és ezzel máris indítható a bejelentett vállalkozás.
• Ha az élelmiszer-vállalkozó nem az elektronikus ügyintézés mellett dönt, akkor keresse fel az illetékes járási hivatalt, ahol a FELIR- és tevékenység regisztrációt egyszerre el tudja intézni.
A Nébih elektronikus ügyintézési felületét használva nincs más tennivaló, 2021. július 1-től a FELIR azonosítóval és az adott tevékenységre vonatkozó tevékenység azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.**
Az élelmiszer-biztonság szemlélete a külön engedélyes eljárás eltörlésének ellenére sem változott. Továbbra is kiemelt felügyeleti szempont a kockázati kategóriák megkülönböztetése, hiszen ez befolyásolja a hatósági ellenőrzéseket. Abban, hogy az elektronikus bejelentés során a korábban külön engedélyhez kötött tevékenységeket mely ügytípusban kell regisztrálni, az alábbi táblázat nyújt segítséget.
Példa az élelmiszer-vállalkozás típusára |
Válassza ezt az ügytípust! |
Regisztrálja ezt a tevékenységet! |
Olyan csomagküldő, internetes kis és nagykereskedelemi tevékenység, amikor mindenféle élelmiszer értékesítése történik. A vállalkozás élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatosabb élelmiszereket is forgalmaz hűtést igénylő állati terméket és/vagy vendéglátóipari terméket. Ezek mellett forgalmazhat nem állati eredetű termékeket és hűtést nem igénylő állati eredetű termékeket is. |
csomagküldő, internetes élelmiszer értékesítés: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék |
|
Olyan csomagküldő, internetes kis és nagy-kereskedelemi tevékenység, amikor csak élelmiszer-biztonsági szempontból kevésbé kockázatos élelmiszer értékesítése történik. A vállalkozás csak nem állati eredetű termékek és hűtést nem igénylő állati eredetű termékek forgalmazásával foglalkozik (nem értékesít hűtést igénylő állati eredetű élelmiszert és/vagy vendéglátóipari terméket). |
csomagküldő, internetes élelmiszer értékesítés: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátóipari termék |
|
Olyan automatából történő élelmiszer értékesítés, amikor mindenféle élelmiszer értékesítése történik. A vállalkozás élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatosabb élelmiszereket is forgalmaz hűtést igénylő állati terméket és/vagy vendéglátóipari terméket. Ezek mellett forgalmazhat nem állati eredetű termékeket és hűtést nem igénylő állati eredetű termékeket is. |
élelmiszer értékesítés automatából: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék |
|
Olyan automatából történő élelmiszer értékesítés, olyan esetekben, amikor csak élelmiszer-biztonsági szempontból kevésbé kockázatos élelmiszer értékesítése történik. A vállalkozás csak nem állati eredetű termékek és hűtést nem igénylő állati eredetű termékek forgalmazásával foglalkozik (nem értékesít hűtést igénylő állati eredetű élelmiszert és/vagy vendéglátóipari terméket). |
élelmiszer értékesítés automatából: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátóipari termék |
|
Olyan élelmiszer raktározási tevékenység (ideértve a bérraktározást és a logisztikai központokat is), amelynek során mindenféle élelmiszer raktározása történik. A vállalkozás élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatosabb élelmiszereket is raktároz: hűtést igénylő állati terméket és/vagy vendéglátóipari terméket is. Ezek mellett raktározhat nem állati eredetű termékeket és hűtést nem igénylő állati eredetű termékeket is. |
Élelmiszer raktár üzemeltetés regisztrációja: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék |
élelmiszer raktár üzemeltetés: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék |
Olyan élelmiszer raktározási tevékenység (ideértve a bérraktározást és a logisztikai központokat is), amelynek során csak élelmiszer-biztonsági szempontból kevésbé kockázatos élelmiszer raktározás történik. A vállalkozás csak nem állati eredetű termékek és hűtést nem igénylő állati eredetű terméket raktároz (nem raktároz hűtést igénylő állati eredetű élelmiszert és/vagy vendéglátóipari terméket). |
élelmiszer raktár üzemeltetés: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátóipari termék |
|
Olyan kis vagy nagykereskedelmi tevékenység, amikor mindenféle élelmiszer értékesítése történik az üzletben, vagy az üzleten kívüli, mozgóbolt útján történő, közterületen, vásáron vagy piacon, bevásárlóközpontban folytatott élelmiszer forgalmazási tevékenység során. A vállalkozás élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatosabb élelmiszereket is forgalmaz hűtést igénylő állati terméket és/vagy vendéglátóipari terméket. Ezek mellett forgalmazhat nem állati eredetű termékeket és hűtést nem igénylő állati eredetű termékeket is. |
Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék |
élelmiszerforgalmazás: valamennyi élelmiszer és/vagy vendéglátó-ipari termék |
Olyan kis vagy nagykereskedelmi tevékenység, amikor csak élelmiszer-biztonsági szempontból kevésbé kockázatos élelmiszer értékesítése történik az üzletben, vagy az üzleten kívüli, mozgóbolt útján történő, közterületen, vásáron vagy piacon, bevásárlóközpontban folytatott élelmiszer forgalmazási tevékenység során. A vállalkozás csak nem állati eredetű termékek és hűtést nem igénylő állati eredetű termékek forgalmazásával foglalkozik (nem értékesít hűtést igénylő állati eredetű élelmiszert és/vagy vendéglátóipari terméket). |
élelmiszerforgalmazás: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátóipari termék |
|
Minden olyan vendéglátó és étkeztető tevékenység, ahol étel (meleg étel/hideg étel, hidegkonyha készítmény, cukrászati készítmény, édesipari készítmény) forgalmazása történik, amelyet jellemzően helyben (az előállítás helyén, ideiglenes árusítóhelyen, tálalókonyhán) szolgálnak ki, vagy házhoz szállítva értékesítenek. Pl. étterem, gyorsétterem, közétkeztetés, munkahelyi étkeztetés, lakásétterem, büfé, cukrászda, rendezvényi étkeztetés, alkalmi vendéglátó tevékenység, mozgó vendéglátó tevékenység, szálláshely-szolgáltatás keretében végzett vendéglátó tevékenység. |
vendéglátás és étkeztetés
|
|
Olyan vendéglátó tevékenység, ahol jellemzően helyben fogyasztása céljából főként italok forgalmazása történik, pl. bár, borozó, söröző, kocsma, kimért italok fogyasztására szolgáló italüzlet, kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, zenés-táncos szórakozóhely. |
italszolgáltatás |
*Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 23. §, 38. §, 38/A. §
**Az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet 20. §-a alapján 2021. július 1-én hatályát veszti az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet