null Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

2025. december 16, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Európában évente több ezer ember betegszik meg fertőzött élelmiszerek fogyasztása miatt. A fertőzések leggyakoribb forrása a tojás, a hús és a fogyasztásra kész (RTE) élelmiszerek. Az új zoonózis jelentésből kitűnik, hogy bár az élelmiszer-biztonsági előírások Európában szigorúak, az élelmiszer-eredetű megbetegedések továbbra is minden korcsoportot érintenek – különösen a súlyos megbetegedések szempontjából leginkább veszélyeztetetteket –, pedig ezek közül sok megelőzhető lenne.

2024-ben a Listeria okozta a legtöbb kórházi kezelést és halálesetet az Európai Unióban bejelentett összes élelmiszer-eredetű fertőzés közül. A Listeria-fertőzöttek közül 10-ből körülbelül 7 ember szorult kórházi ellátásra, és 12-ből 1 ember halt meg. 

Az utóbbi években megfigyelt növekedés több tényezővel is összefügghet, többek között Európa elöregedő népessége, az étkezési szokások változása – például a készételek fogyasztásának növekedése –, valamint a nem megfelelő élelmiszer-kezelési és -tárolási gyakorlatok alkalmazása is ok lehet. A készélelmiszerek esetében a szennyezettségi szint a legtöbb kategóriában továbbra is nagyon alacsony: a legfrissebb adatok szerint a Listeria monocytogenesre vonatkozó határértékeket meghaladó minták aránya az összes vizsgált termék esetében 0% és 3% között mozgott, ezek közül a leggyakrabban szennyezett termékek a nyers kolbászok voltak. Bár a szennyeződés ritka, a Listeria súlyos betegségeket okozhat, ezért az ECDC által figyelemmel kísért legsúlyosabb élelmiszer-eredetű veszélynek számít. 

Míg a súlyos megbetegedések legnagyobb kockázatát a Listeria jelenti, addig Európában továbbra is a Campylobacter és a Salmonella a leggyakoribb oka az élelmiszer-eredetű megbetegedéseknek, a fertőzések főbb forrásai a baromfihús és a tojás.

Az állattenyésztésben a legfrissebb adatok szintén jelentős növekedést mutatnak az elmúlt évtizedben a Salmonella-fertőzött tenyészcsirke- és pulykaállomány számát illetően. Ezen baktériumok ellenőrzése az élelmiszerláncban továbbra is elengedhetetlen az emberi megbetegedések számának csökkentése érdekében. Idén számos EU-tagállam nem teljesítette a baromfiban előforduló Salmonella visszaszorítása érdekében kitűzött összes célt, és csupán 14 tagállam felelt meg teljesen ezeknek. A fokozott felügyeleti eszközök, mint például a teljes genomszekvenálás, lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy hatékonyabban észleljék és kivizsgálják a járványkitöréseket, támogatva ezzel az élelmiszerláncon átívelő összehangolt intézkedéseket.

A fertőzés kockázatát a konyhai higiéniai szabályok betartása jelentősen csökkenti. A legfontosabb tanácsok:

  • a hűtőszekrény hűmérsékletének 5°C-on vagy az alatt tartása,
  • az élelmiszerek, beleértve a fogyasztásra kész termékek fogyaszthatósági idő előtt történő elfogyasztása,
  • az élelmiszerek, különösen a hús és a baromfi alapos hőkezelése fogyasztás előtt,
  • kézmosás, valamint a nyers élelmiszerrel érintkező felületek és kések tisztán tartása,
  • a főtt élelmiszerek és a nyers termékek elkülönítése.

A veszélyeztetett csoportoknak kerülniük kell a magas kockázatú élelmiszerek, például a készételek, a pasztőrözetlen tej és az abból készült lágysajtok fogyasztását.
(https://www.efsa.europa.eu/en/news/serious-listeria-infections-rising-europe-eu-report-warns)
 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >