null Ebola vírus közvetítésének lehetősége bozóthússal – EFSA vélemény

Ebola vírus közvetítésének lehetősége bozóthússal – EFSA vélemény

Ebola vírus közvetítésének lehetősége bozóthússal – EFSA vélemény
2014. november 13, csütörtök

Az Ebola vírus megjelenésének és terjedésének lehetősége alacsony az Európai Unióba Nyugat- és Közép-Afrikából illegálisan importált bozóthúsok közvetítésével – állapították meg az EFSA tudományos szakemberei.

Ebola vírus terjedése bozóthússal

Az Ebola vírus megtalálható a bozóthúsban, mely az afrikai erdőkben élő vadállatokból (gyümölcsevő denevérek, gorillák, csimpánzok, gazellák) származik. A bozóthús Európai Unióba történő behozatala nem engedélyezett. Eddig az Európai Unióban az illegálisan importált bozóthús szállításából, előkészítéséből és elfogyasztásából eredő Ebola fertőzést nem jelentettek.

A vírus bozóthússal történő átadásának kockázata számos ok miatt alacsony:

  • az állatok vadászata és a hús feldolgozása a vírus átadásának szempontjából magas kockázatú, de ezek a műveletek nem az Unió területén belül történnek
  • a bozóthús EU-n belül történő fogyasztása feltehetően alacsony
  • bár bozóthúst Afrikában rendszeresen fogyasztanak, a fogyasztáshoz köthető bejelentett járványok száma viszonylag alacsony

A szakemberek mégis arra figyelmeztetnek, hogy bár a vírus megjelenésének és átadásának kockázata alacsony a bozóthús közvetítésével, a vírus megjelenésének közegészségügyi következménye súlyos lenne, tekintettel a betegség magas halálozási arányára és az egyszerű emberről-emberre történő terjedésre.

A leghatékonyabb megelőzése az Ebola vírus bozóthússal közvetített megjelenésének az Európai Unióban, az összes illegális import megakadályozása lenne.

Számos ismeret hiányt is azonosítottak a szakemberek a kockázatbecslésben. Például nincs információ az Unióban meglévő bozóthús fogyasztási szintekről, és arról, hogy az illegálisan importált bozóthúst hogy készítik elő és hogyan fogyasztják Európában, ahogy a szakemberek azt sem tudják, hogy a vírus milyen sokáig képes túlélni húsban, illetve állati termékekben.

A meglévő bizonytalanságok ellenére a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az életképes vírus túlélésének valószínűsége az Európába történő szállítás során nagyobb a friss vagy fagyasztott húsban egy rövid szállítási idő után, és alacsonyabb a szárított vagy füstölt húsban, amelynek szállítása magasabb hőmérsékleten történt. Az alapos főzés/sütés (100 °C-on) elpusztítja a vírust.

Eddig 27 jelentett Ebola vírus járvány volt Afrikában. A jelenlegi nyugat-afrikai járványt – mely elsősorban Guineát, Libériát és Sierra Leonét sújtja – 2014 márciusában jelentették először a WHO-nak. 2013. december és 2014. október között 13703 (4920 halál-) esetet jelentett a WHO. Az Ebola járványról friss információk az ECDC honlapján találhatók.

 

EFSA kockázatbecslés

Az Európai Bizottságtól kapott kérést követően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos támogatást adott az Ebola vírus élelmiszerláncon keresztül történő átadásának kockázatbecsléséhez.

Számos állatfaj hordozza a Zaire Ebola vírust (ZEBOV), elsősorban majmok és gyümölcsevő denevérek. A ZEBOV továbbadásának kockázatát az EFSA szakértői azok vonatkozásában értékelték, akik szállítják, előkészítik, illetve elfogyasztják az Afrikából illegálisan importált vadonélő állatokból nyert bozóthúst. A szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen valószínűséggel fertőződik meg Európában legalább egy ember a vírussal a bozóthús közvetítésével.

A valószínűség meghatározása érdekében több lépés kombinációját vették figyelembe:

  1. A bozóthús szennyezett a ZEBOV vírussal;
  2. A bozóthús illegálisan került az EU-ba;
  3. Az importált bozóthús életképes vírust tartalmaz akkor, amikor a hús az emberhez kerül;
  4. A vírus-expozíció megtörténik és
  5. Az expozíció után a személy megfertőződik.

Tekintettel az adatok és ismeretek hiányára, amely nagyon nagy bizonytalanságot eredményez, az említett kockázat valószínűségét nem lehetett becsülni. Alapul véve azt, hogy (i) eddig Afrikában kevés hús- közvetítette járványt erősítettek meg annak ellenére, hogy bozóthúst rendszeresen fogyasztanak ezen a kontinensen, (ii) a bozóthús kezelése Európában nem foglalja magába azokat a magas kockázatú gyakorlatokat, mint a vadászat és a hús feldolgozása, és (iii) Európában valószínűleg alacsony a bozóthús fogyasztás, feltételezhető, hogy jelenleg a bozóthús közvetítésével bekövetkező ZEBOV vírus továbbítás kockázata Európában alacsony. Egy ilyen esemény bekövetkeztének közegészségügyi következménye azonban nagyon súlyos, tekintettel a betegség magas halálozási arányára és a fertőzés lehetséges másodlagos továbbterjedésére. Alig van információ arról, hogy a sózásnak, füstölésnek és a hús szárításának milyen hatása van a ZEBOV fertőzőképességére. Ezért nem is lehet arra vonatkozón következtetéseket levonni, hogy ezeknek az eljárásoknak milyen hatása lehet a vírus inaktiválására. Alapos főzés/sütés (100 °C) elpusztítja a vírust.

Elérhető: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3884.htm


Friss hírek

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében
2022. január 27, csütörtök

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Tovább >

Január 31-ig teljesítendő a nem állami laboratóriumok éves jelentési kötelezettsége
2022. január 27, csütörtök

Január 31-ig teljesítendő a nem állami laboratóriumok éves jelentési kötelezettsége

Tavaly lépett hatályba az Agrárminisztérium új rendelete*, mely szerint a nem állami laboratóriumok kötelesek összefoglaló jelentést készíteni az előző naptári év során elvégzett vizsgálataikról. A jelentést a Nébih részére kell benyújtaniuk a tárgyévet követő év január 31-ig.

Tovább >