null Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások

Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások

Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások
2018. május 29., kedd

Ételt csak okosan már az óvodában is!
 
Ez év eleje óta immár 35 budapesti óvodában hívták fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság fontosságára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai.

„Ki szokott otthon Anyának, Apának segíteni bevásárláskor, ételkészítéskor?” Csaknem minden óvodás gyermek keze az égbe szökik e kérdés hallatán az óvodásoknak szervezett rövid, interaktív élelmiszerbiztonsági foglalkozások alkalmával. Ebből is jól érzékelhető, hogy az óvodás korú gyermekek nemcsak étkezéskor kerülnek kapcsolatba az élelmiszerekkel, hanem már aktív részesei a családi bevásárlásoknak és otthoni ételkészítésnek. Kiváló megfigyelőként észlelik a családon belül kialakult helyes (vagy éppen helytelen) szokásokat. A nagyobbak tisztában vannak azzal is, hogy indulás előtt érdemes bevásárló listát készíteni, tudják, a bevásárlókocsi mely részébe szabad beülni, és egyesek hallottak arról is, hogy ha a hűtött, fagyasztott élelmiszerek felmelegednek, könnyebben megromlanak, ezért a bevásárlást a nem hűtött élelmiszerekkel kell kezdeni, és otthon a hűtött élelmiszereket mihamarabb be kell tenni a hűtőszekrénybe. Már a kicsik is tisztában vannak a kézmosás betegségmegelőző fontosságával, azonban nem feltétlenül tudják még helyesen alkalmazni ismereteiket a gyakorlatban.

Idén immár 35 budapesti óvodába, összesen 126, főleg középsős és nagy csoportokba jutottak el a Nébih munkatársai személyesen, és ily módon csaknem 3200 kisgyermek és 380 óvodai dolgozó figyelmét irányították rá az élelmiszerbiztonsági alapok elsajátításának, illetve a meglévő ismeretek erősítésének fontosságára. A Nébih óvodai foglalkozásai során az ovisok egy mágnes tábla és játék élelmiszerek segítségével eljátsszák a bevásárlást, miközben lehetőség nyílik a helyes szokások átadására. Ezt követően az alapos kézmosás fontosságával és az élelmiszerek megfelelő tárolásának alapszabályaival ismerkedhetnek meg a gyermekek.

Az óvodai játékos bemutatóhoz kapcsolódik a „Tiszta kézzel” című kiadvány, a kézmosás fontosságáról, melyet e nevelési év végéig a budapestiek mellett immár vidéki ovikba is eljutatott a Nébih. A kiadványt az érdeklődő óvodák saját szervezésű foglalkozásokon is fel tudják dolgozni, amelynek elősegítéséhez egy oktatási segédletet dolgoztak ki óvónők számára a program szervezői.

A 2018/2019. nevelési évben a Nébih munkatársai további óvodákba tervezik eljuttatni az alap élelmiszerbiztonsági üzeneteket játékos foglalkozások segítségével. A program részletei és a kapcsolódó kiadványok a www.eteltcsakokosan.hu/gyereksarok/ovisprogram linken érhetők el.

A kisebb-nagyobb gyerekeknek szóló Nébih programokról a legújabb Konyhasziget magazinban, a Gyerekszigetben is olvashat.

Bízunk abban, hogy a kisgyermekkorban megszerzett tudás alapot biztosít ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként magabiztosan eligazodhassanak élelmiszerbiztonsági kérdésekben. Emellett a gyerekek által a szülők is megszólíthatók, aminek köszönhetően a tudatosabb és biztonságosabb élelmiszer-fogyasztási szokások szinte észrevétlenül a családok mindennapi rutinjává válhatnak.


Friss hírek

Gümőkór egy Veszprém megyei húsmarhaállományban
2021. június 14., hétfő

Gümőkór egy Veszprém megyei húsmarhaállományban

Gümőkór fertőzöttséget igazoltak május végén egy Veszprém megyei állattartó telepen a helyi hatóság és a Nébih szakemberei. A fertőzésre a vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszer vizsgálatai alapján derült fény, melyek azt is szavatolják, hogy fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhet. A fertőzés forrását vizsgáló járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni
2021. június 9., szerda

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni

2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat.

Tovább >