null Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek

Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek

Antibiotikum rezisztencia és az élelmiszer-előállítási környezet: források és ellenőrzési, szabályozási lehetőségek
2021. június 25, péntek

Az antibiotikum rezisztencia (AMR) legjelentősebb forrását a növényi eredetű élelmiszerekben és az akvakultúrában a széklet eredetű trágyák, az öntözés és a víz jelentik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a szárazföldi állattenyésztésben a lehetséges források a takarmány, az emberek, a víz, a levegő vagy a por, a talaj, a vadon élő állatok, a rágcsálók, az ízeltlábúak és a különböző berendezések, eszközök.

Az EFSA szakemberei először értékelték az élelmiszertermelő környezet szerepét az AMR megjelenésében és elterjedésében. Meghatározták az antibiotikum rezisztens baktériumok és gének fő forrásait, bár a jelenlegi adatok nem teszik lehetővé minden egyes tényező mennyiségi meghatározását, amelyek egyenként hozzájárulnak ehhez a globális problémához. 

Az EFSA meghatározta azokat, a közegészségügyi szempontból legfontosabb rezisztens baktériumokat és géneket, amelyek az élelmiszerláncon keresztül továbbadhatók, valamint áttekintette az ezzel kapcsolatos tudományos szakirodalmat, hogy leírja ezek előfordulását az említett környezeti forrásokban. 

Az élelmiszer-előállítási környezetben a rezisztencia megjelenésének és terjedésének korlátozására irányuló intézkedések magukban foglalják a trágyák, a víz és a takarmányok, székletből származó mikrobiális szennyeződésének csökkentését, valamint a jó higiéniai gyakorlatok alkalmazását. A szakértők ajánlásokat fogalmaztak meg a prioritást élvező kutatási területekre is, amelyek hozzájárulnának az adathiány megszüntetéséhez - ezáltal segítve az uniós kockázatkezelőket az AMR elleni EU One Health cselekvési terv végrehajtásában.

A szakértők a tudományos vélemény kidolgozása során szorosan együttműködtek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC), az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EEA). 


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >