null Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen

Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen

2021. december 17, péntek

A madárinfluenza jelentette kiemelt veszély miatt intézkedéseket tett a Fővárosi Állat- és Növénykert a madárállomány megóvása érdekében. A vízi szárnyasokat fokozottan megfigyelik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két pelikánban kimutatta a betegség H5N1 altípusát.

A Fővárosi Állat-és Növénykert munkatársai folyamatos megfigyelés alatt tartják a madárinfluenzára fogékony állatokat. A héten a vadmadarak által is látogatott Nagytavat átmenetileg leeresztették, a külső röpdékben tartott papagájokat nem engedik ki. A vírus belső továbbterjedését eddig az állatkert sikeresen megállította.

A Nébih ismételten felhívja mind a baromfitartók, mind az egyéb vad- és díszmadártartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 


Friss hírek

2024. június 19, szerda

Holnaptól tűzgyújtási tilalom lesz két vármegyében

Az elmúlt napok kánikulája jelentősen növelte az erdőtüzek kockázatát, ezért 2024.06.20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Tovább >

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >