null A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai

A trágyafertőtlenítés, hígtrágyakezelés gyakorlati szempontjai
2019. szeptember 11, szerda

A sertések megóvása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy minden sertéstulajdonos ismerje és tartsa be a járványvédelmi szabályokat, intézkedéseket. A trágyát, hígtrágyát és alomanyagot is a hatósági állatorvos felügyelete mellett kezelésnek kell alávetni.

Amikor fennáll a gyanúja annak, hogy fertőzött anyag került a hígtrágyába egy meghatározott várakozási időt kell betartaniuk a gazdáknak a hígtrágya felszabadításáig. Az Országos Járványvédelmi Központ (OJK) az afrikai sertéspestis vírus jelentette veszély kockázatának csökkentésére való tekintettel 60 napos várakozási időt ír elő. Ez a 60 napos várokozási idő a végfertőtlenítés első fertőtlenítésétől kezdődik.

Abban az esetben, ha hígtrágyát hatékony fertőtlenítőszerrel kezelik a hatósági állatorvos engedélyével és utasítása szerint a várakozási idő rövidülhet. Ez az eljárás nagyon bonyolult folyamat, melynek magas költsége állattartót terheli.

Kezelés nélkül a hígtrágya 60 nap után felszabadíthatóvá válik.

A szilárdabb anyagokat, trágyát, alomanyagot, takarítási hulladékokat és a hígtrágya szilárd fázisát kazalba, szarvasba kell rakni felmelegedés céljából, fertőtlenítőszerrel kell lepermetezni, és legalább 42 napig úgy kell hagyni, vagy elégetéssel, elásással meg kell semmisíteni.

Igyekezzenek minél gyakrabban takarítani és fertőtleníteni az etetéshez, itatáshoz és trágyázáshoz használt eszközöket, a járműveket és a sertések tartási helyét is! Javasoljuk, hogy a sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra ne használják.

Ügyeljünk a trágyaszállító járművek fertőtlenítésére, különösen, amikor a gépjármű visszatér a telepre a kitrágyázás után.


Friss hírek

Élelmiszertartalékolási kisokost készített a Nébih
2020. szeptember 24, csütörtök

Élelmiszertartalékolási kisokost készített a Nébih

A Covid-19 járvány kezdetén hazánkban is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ingyenesen letölthető kiadvány olyan szakszerű, gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, ami nem csak a különböző veszélyhelyzetekben hasznos, de hatékonyan segíti a tudatos otthoni „készletgazdálkodást”, így az élelmiszerpazarlás csökkentését is.

Tovább >

Közeledik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje a vendéglátás, közétkeztetés és turisztika ágazatok számára
2020. szeptember 23, szerda

Közeledik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje a vendéglátás, közétkeztetés és turisztika ágazatok számára

A Nébih felhívja a vendéglátás, közétkeztetés és turisztika ágazatok élelmiszerlánc-szereplőinek figyelmét, hogy 2020. szeptember 30-ig kell teljesíteniük az élelmiszerlánc-felügyeleti díjhoz kapcsolódó bevallási és befizetési kötelezettségüket.

Tovább >