null Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta

Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta

Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta
2011. július 7, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal legfrissebb megállapítása szerint egyiptomi eredetű „görögszéna” mag állhat a nyugat-európai E. coli fertőzések hátterében. A „görögszéna” gyógy- és fűszernövény, de csíráztatott módon is fogyasztható. Laboratóriumi vizsgálattal alátámasztott bizonyíték egyelőre nincs, de a járványügyi vizsgálatok közös forrásként tárták fel az egyiptomi eredetű „görögszéna” magot. A biztonság kedvéért Európában a hatóságok visszavonják az Egyiptomból származó valamennyi „görögszéna” mag tételt.

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján Magyarországra eddig három alkalommal érkezett néhány kilogramm a kérdéses „görögszéna” mag tételből, a RASFF értesítése szerint azonban egyik sem volt szennyezett a baktériummal.

A legnagyobb biztonságra törekedve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai minden esetben azonnal ellenőrizték a bejelentéseket és megtették a szükséges lépéseket. A raktárban fellelhető árut zárolták, vizsgálják, és a cégeket utasították, hogy az érintett tételeket vonják vissza a forgalomból.


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >