null Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta

Tájékoztatás - A nyugat-európai E.coli járványos megbetegedéseket „görögszéna” mag okozhatta

2011. július 7, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal legfrissebb megállapítása szerint egyiptomi eredetű „görögszéna” mag állhat a nyugat-európai E. coli fertőzések hátterében. A „görögszéna” gyógy- és fűszernövény, de csíráztatott módon is fogyasztható. Laboratóriumi vizsgálattal alátámasztott bizonyíték egyelőre nincs, de a járványügyi vizsgálatok közös forrásként tárták fel az egyiptomi eredetű „görögszéna” magot. A biztonság kedvéért Európában a hatóságok visszavonják az Egyiptomból származó valamennyi „görögszéna” mag tételt.

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján Magyarországra eddig három alkalommal érkezett néhány kilogramm a kérdéses „görögszéna” mag tételből, a RASFF értesítése szerint azonban egyik sem volt szennyezett a baktériummal.

A legnagyobb biztonságra törekedve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai minden esetben azonnal ellenőrizték a bejelentéseket és megtették a szükséges lépéseket. A raktárban fellelhető árut zárolták, vizsgálják, és a cégeket utasították, hogy az érintett tételeket vonják vissza a forgalomból.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >