null A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget

A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget

A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget
2016. július 15, péntek

A sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban tartott ellenőrzést kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, de így is akadtak még problémák. 16 kutya kötelező gyógykezelését kellett elrendelni és az állatlétszám mielőbbi csökkentése is kulcsfontosságú. A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a menhely helyzetének javításában.

A sajtóban megjelent tudósítások és a hivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések alapján tartott ismételten ellenőrzést a NÉBIH kedden a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány számbavételét, egyedi beazonosítását, valamint állategészségügyi állapotának felmérését.

A helyszínen a NÉBIH június végi ellenőrzéséhez képest lényegesen jobb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, azonban még így is akadtak problémák. Ezek egyike, hogy a valós állatlétszám (kb. 350 kutya) jelentősen meghaladja a menhely nyilvántartás szerinti létszámát (255 állat), valamint továbbra is nehézséget jelent a nem ivartalanított állatok ivar szerinti elkülönítése. A NÉBIH munkatársai 16 kutya 1 napon belüli, kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el. Szintén kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, valamint az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.

A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett, nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása. Bár a kutyák ivartalanítása folyamatosan zajlik, a legnagyobb segítséget mégis az állatok létszámának csökkentése jelentené.

A NÉBIH Szabad a gazdi programjának alapelveihez hűen ebben is szeretne segítséget nyújtani a menhelynek. A program weboldalán létrejött egy fényképes adatbázis az örökbefogadásra váró kutyák adataival. Jelenleg 17 kutya ismerhető meg, az állatportrék folyamatosan frissülnek majd. A hatóság kéri a kutyabarát lakosokat, hogy örökbefogadással, illetve az adatbázis elérhetőségeinek terjesztésével segítsék, hogy a szeretetéhes kutyák gondos gazdákhoz kerülhessenek.

A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét – megnyugtató gyakorlat kialakulásáig – a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni.

Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

 

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.Friss hírek

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk
2022. szeptember 29, csütörtök

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

Tovább >

Veszett rókát találtak Magyarország ukrán határ menti területén
2022. szeptember 28, szerda

Veszett rókát találtak Magyarország ukrán határ menti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. A hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészíti ki a 2022. október 1-8. között zajló őszi vakcinázási kampányt.

Tovább >