null A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget

A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget

A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget
2016. július 15., péntek

A sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban tartott ellenőrzést kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, de így is akadtak még problémák. 16 kutya kötelező gyógykezelését kellett elrendelni és az állatlétszám mielőbbi csökkentése is kulcsfontosságú. A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a menhely helyzetének javításában.

A sajtóban megjelent tudósítások és a hivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések alapján tartott ismételten ellenőrzést a NÉBIH kedden a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány számbavételét, egyedi beazonosítását, valamint állategészségügyi állapotának felmérését.

A helyszínen a NÉBIH június végi ellenőrzéséhez képest lényegesen jobb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, azonban még így is akadtak problémák. Ezek egyike, hogy a valós állatlétszám (kb. 350 kutya) jelentősen meghaladja a menhely nyilvántartás szerinti létszámát (255 állat), valamint továbbra is nehézséget jelent a nem ivartalanított állatok ivar szerinti elkülönítése. A NÉBIH munkatársai 16 kutya 1 napon belüli, kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el. Szintén kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, valamint az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.

A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett, nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása. Bár a kutyák ivartalanítása folyamatosan zajlik, a legnagyobb segítséget mégis az állatok létszámának csökkentése jelentené.

A NÉBIH Szabad a gazdi programjának alapelveihez hűen ebben is szeretne segítséget nyújtani a menhelynek. A program weboldalán létrejött egy fényképes adatbázis az örökbefogadásra váró kutyák adataival. Jelenleg 17 kutya ismerhető meg, az állatportrék folyamatosan frissülnek majd. A hatóság kéri a kutyabarát lakosokat, hogy örökbefogadással, illetve az adatbázis elérhetőségeinek terjesztésével segítsék, hogy a szeretetéhes kutyák gondos gazdákhoz kerülhessenek.

A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét – megnyugtató gyakorlat kialakulásáig – a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni.

Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

 

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.Friss hírek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA
2021. július 22., csütörtök

Afrikai sertéspestis kampány: még több országban hívja fel a figyelmet az EFSA

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, European Food Safety Authority) további kilenc országra, köztük Magyarországra is kiterjeszti az afrikai sertéspestis (ASP, African Swine Fever) Európai terjedésének megállítása érdekében indított kampányát.

Tovább >