null A Fenntarthatósági Témahét aktivitásai a Nébih oktatási programjában is kreditre válthatók

A Fenntarthatósági Témahét aktivitásai a Nébih oktatási programjában is kreditre válthatók

2022. április 19, kedd

A Fenntarthatósági Témahét programjain, melyhez a Maradék nélkül is csatlakozik, 2022. április 25-29. között vehetnek részt a kárpát-medencei iskolások és tanáraik. Többek között a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás és hulladékkezelés témaköreire épülő érdekes pályázatok és kihívások várják a regisztrált hazai és határon túli oktatási intézményeket. A közreműködő pedagógusoknak érdemes egyúttal a Nébih Oktatási Programjához is csatlakozniuk, ahol a témahetes programjaikért számos kreditponttal gazdagodhatnak.

A Fenntarthatósági Témahét célja, hogy a gyerekek figyelmét ráirányítsa a fenntarthatóbb életmódra, különösen az élelmiszer-, a víz- és az energiapazarlás csökkentésének lehetőségeire. A felnőttek rossz szokásait, beidegződéseit kevés eredménnyel lehet megváltoztatni, azonban ha a gyereknek már a megoldást jelentő jó gyakorlatokat tanítjuk, a helyes magatartás válik természetessé számukra. 

A témahéten a diákok többek közt receptversenyre jelentkezhetnek, megmérhetik a saját maguk által termelt élelmiszerhulladék mennyiségét és részt vehetnek gondolatébresztő, ismeretterjesztő előadásokon is. A pedagógusoknak a tematikus órák megtartásában segítséget jelentenek a Nébih Maradék nélkül programjának oktatási anyagai is.  

A fenntarthatóság iránt elkötelezett pedagógusoknak érdemes egyúttal a Nébih Oktatási Nagyköveti Programjához is csatlakozniuk, ahol már a témahetes programokért is számos kreditet gyűjthetnek. Az élelmiszerbiztonsággal és élelmiszerpazarlás-megelőzéssel foglalkozó oktatási anyagok ráadásul a tanév során bármikor jól illeszkednek a tanórák menetébe. A legtöbb kreditet összegyűjtő pedagógusok munkáját pedig értékes jutalmakkal ismeri el a Nébih a tanév végén. 
 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >