Fotóriport a Közétkeztetési Szakácsversenyről
A Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018 rendezvényen készült fotók.
A fotók letölthető formában:
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) Közétkeztetési Szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára.
A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.
További információk a versenyről itt.
Az immáron hatodik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsversenyen, a korábbi évek sikereit is felülmúlóan, 52 csapat vett részt. A selejtező, valamint az 5 helyszínen lezajlott elődöntők eredményei alapján 12 csapat jutott tovább az országos döntőbe, amelyre 2018. február 9-én a SIRHA kiállításon, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének helyszínén kerül sor.
A Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018 díjazottai:
Legjobb...
Különdíjak:
S.sz. | Csapat neve és tagjai | Előétel | Főétel | Desszert | |
1. | Hungast Pécs csapata, Pécs | Harcsa tatár salátával, marinált eperrel, zabropogóssal | Gyömbéres sült csirkeszárny töltött burgonyatallérokkal, pirított mediterrán zöldségekkel | Ropogós habtölcsér, zelleres fehércsokoládé mousse-szal | |
2. | Hungast Szekszárd, Szekszárd | Hideg joghurtos uborkaleves, afrikai harcsa fasírttal és tészta ropogóssal | Töltött jércemell röszti köntösben, tavaszi zöldekkel és kéksajt mártással | Eper variáció, mandula morzsával, pisztácia pestoval | |
3. | Eurest Pécs csapat, Pécs | Harcsasonka, vinegretes rügysaláta szalonna morzsával | Csirkecomb dijoni mustáros almával töltve, gyökér zöldségekkel | Dobostorta inspiráció eperrel | |
4. | Hungast Zalagast Kft., Dunaújváros | Balzsamecetes zöldsaláta diós pestóval, sült paprikás afrikai harcsa tekerccsel, rákszirommal | Dunapentelei joghurtos csirkemell, parajos knédlivel, vajas céklával, zellerpürével | Kókuszos fehér csokis- paszternákos rizskehely, szamóca öntettel | |
5. | RC Team, Budapest XII. kerület | Göcseji gombaleves medvehagymás galuskával | Sárgarépával és pfefferonival töltött csirkemell filé, tejszínes parajmártás, jázmin rizs | Granola (sült müzli) eperöntettel | |
6 | Junior 87-es csapat, Budapest, XXI. kerület | Paraj muffin joghurtos tojáskrémmel, málnaecetes friss salátával, pirított magvakkal | Póréhagymával és sajtkrémmel töltött csirkemell diókéregben, sült sárgarépamártással, spárgás burgonyapürével, paprikaraguval, zeller chipsszel | Darahab eper és bodza zselével | |
7 | Hungast Formabontók csapata, Budapest III. és XI. kerület | Parajjal rakott harcsa újdonsült Gundel salátával, medvehagymás pálcikával | Zsályás csirkemell finomfőzelék textúrákkal | Vargabéles eperrel, rebarbarával, kicsit másképpen | |
8 | Hungast VITAL Team, Budapest X. kerület | Parajos haltekercs, pórés burgonyapürével | Csirkemell „óvári”, rizsgombóccal, zöldséges rétessel, reteksalátával | Somlói szelet eperrel | |
9 | Eurest Budapest csapat; Budapest XVII. és XXIII. kerület | Selymes csicsókaleves, zöldség tatárral | Spenótos harcsa savanyított zöldségekkel | Eper krémes, spárgával | |
10 | Füles Mackó, Balatonlelle | Spenótkrémmel töltött tojás salátaágyon | Túróval, medvehagymával töltött csirkecomb tejfölös kabátban, sárgarépás kölessel és mentás zöldborsó mártással | Csokoládéval töltött rizsfelfújt citrusokkal és erdei gyümölcs szósszal | |
11 | Eurest Győr csapat, | Melegen pácolt harcsa zöldborsó majonézzel | Tanyasi csirkecomb répákkal | Karalábékrémes tésztasípok, eperrel | |
12 | Hungast Gyermekmenza Kft. Budapesti csapata, Budapest III. kerület | Marinált harcsafilé, gránátalmás, pirított magvas rizstésztával, roppanós zöldspárga javával | Márton madarának nyakába töltött zsenge zöldségekkel kevert csirkecomb, esztelneki nagymamám dödölléjével, vajas-tárkonyos, répával, zsenge petrezselymes zöldborsópürével | Gyömbéres-fahéjas-almás zabfalat, mentahabbal, citrusos eperrel és sós karamellel |
Sorszám | Csapat neve | Érkezés | Főzés kezdete | Tálalás |
1. | Hungast Pécs csapata; Pécs | 6:00 | 7:00 | 10:00 |
2. | Hungast Szekszárd; Szekszárd | 6:15 | 7:15 | 10:15 |
3. | Eurest Pécs csapat; Pécs | 6:30 | 7:30 | 10:30 |
4. | Hungast Zalagast Kft; Dunaújváros | 6:45 | 7:45 | 10:45 |
5. | RC Team; Budapest XXII. kerület | 7:00 | 8:00 | 11:00 |
6. | Junior 87- es csapata; Budapest XXI. kerület | 7:15 | 8:15 | 11:15 |
* |
| |||
7. | Hungast Formabontók csapata; Budapest III. és XI. kerület | 10:00 | 11:00 | 14:00 |
8. | Hungast VITAL Team; Budapest X. kerület | 10:15 | 11:15 | 14:15 |
9. | Eurest Budapest csapat; Budapest XVII. és XXIII. kerület | 10:30 | 11:30 | 14:30 |
10. | Füles Mackó; Balatonlelle | 10:45 | 11:45 | 14:45 |
11. | Eurest Győr csapat; Győr | 11:00 | 12:00 | 15:00 |
12. | Hungast Gyermekmenza Kft. Budapesti Csapata; Budapest III. kerület | 11:15 | 12:15 | 15:15 |
Eredményhirdetés várható időpontja: 16:15 |
Séf - Horváth György Lajos
1988-ban végzett szakácsként, majd 1996-ban mesteroklevelet is szerzett.
2015-ben csatlakozott az Eurest Kft. csapatához. Korábban több hazai, rangos étteremben (Kárpátia, Gundel) is dolgozott konyhafőnökként. Külföldi tapasztalatának (Párizs Ritz Hotel, Új-Delhi Taj Palace Orient Expressz Étterem) köszönhetően főzhetett már a Pápának, illetve számos ország királyának, vezető politikusának is.
Pályafutása során több nemzetközi szakmai versenyen is részt vett, ahol arany- és ezüstérmeket szerzett.
Séf - Maros András
Tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskolában végezte.
Gyakornokként, majd pályakezdő szakácsként az Alabárdos étteremben dolgozott, ahol többek között Bicsár Attilától, Vidák Zoltántól és Kovács Lázártól is tanulhatott. Ezt követően a Búsuló Juhász étteremben fejlesztette tovább tudását. Pár év múlva Írországban is kipróbálta magát, ahol egy négycsillagos szálloda A’ la carte éttermében, Chef de partie beosztásban dolgozott.
Az Eurest Kft.-nél 2010-ben kezdett el dolgozni szakácsként. Két év múlva konyhafőnök, majd hamarosan üzletvezető is lett egyben. Jelenleg is ezt a pozíciót tölti be a Rauch gyár Eurest éttermében.
Séf - Balázs Attila
1997-ben végzett a Taverna Vendéglátóipari Szakiskolában szakács-felszolgálóként. Tanulóéveit az Aranybárány étteremben és a balatonőszödi Kormányüdülőben töltötte.
Pályakezdőként az érdi Steak House étteremben dolgozott szakácsként. Ezután nemzetközi konyhát üzemeltető éttermekben is szerzett tapasztalatot szakácsként és séfként egyaránt. Később üzletvezetői végzettséget is szerzett, aminek segítségével saját üzletet nyitott. Ausztriában és Németországban külföldi tapasztalatokra is szert tett.
A Meat Boutique étteremből 2015 júniusában érkezett az Eurest Kft.-hez, ahol konyhafőnökként helyezkedett el. Egy évvel később mesteroklevelet szerzett. A Cég által indított szakácsképzésen szakmai oktatóként vesz részt, amivel egy régi álma vált valóra.
Séf - Szabó Béla
1986-ban végzett a hódmezővásárhelyi Komócsin Zoltán Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Az iskolai évek alatt több hidegkonyhai versenyen vett részt, ahol dobogós eredményeket ért el.
A bizonyítványa megszerzése után, a tihanyi Club Tihany Rt. Old Captain éttermében helyezkedett el, ahol saját részleget vezetett. Pályafutása során több külföldi és magyar séffel is volt alkalma együtt dolgozni, illetve lehetősége volt a budapesti Hotel Intercontinentalban, Gulner Gyula és Földes László mellett tovább képezni magát.
2014 májusában állt munkába az Eurest Kft-nél. A Cég szervezésében induló, belső szakácsképzésben elméleti és szakmai oktatóként is részt vett. 2017-ben mesterlevelet szerzett, amely során Zsolnay Gábortól és Várhelyi Miklóstól is tanulhatott.
Elmondása szerint a vendégek visszajelzése a legfontosabb, ez jelenti számára a legfőbb elismerést.
Séf - Szabó Balázs
Tanulmányait a Pécsi Kereskedelmi Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Iskolában folytatta, ahol szakács, felszolgáló és vendéglátóipari üzletvezető szakmát szerzett.
Iskolai évei után Pécsett kezdett el dolgozni szakácsként. Később főszakácsként több helyi A’ la carte étteremben szerzett tapasztalatot.
2015 júniusában helyezkedett el az Eurest Kft.-nél séfként. Jelenleg is ennél a cégnél, egy 2200 adagos főzőkonyhán dolgozik, ahol A’ la carte, iskolai-, óvodai- és betegétkeztetést végeznek.
Versenyre való nevezését elősegítette, hogy sokáig dolgozott Golyák Csaba séffel, aki számos szakmai versenyen szerepelt már eredményesen. Elmondása szerint a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjébe való bekerülés már egy elismerés, egy álom valóra válása számára, ami egy remek lehetőség a tudásának fejlesztésére.
Szakács -Varga János
Pályafutását 1985-ben a Győri Kereskedelmi - és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában kezdte. Gyakorlatait ismert győri éttermekben töltötte, ahol megtapasztalta a szakmai elhivatottságot és a szakma iránti szeretetet.
Az iskola elvégzése után a vendéglátásban helyezkedett el, majd külföldön is megmérettette magát. Külföldön szerzett szakmai tapasztalatait kamatoztatva, a győri John Bull Pub - Steak House nevű éttermének konyhafőnöke lett. 2004-ben mestervizsgát tett.
2013-tól dolgozik az Eurest Kft. győri egységénél séfként. Elmondása szerint az Eurest Kft. a legjobb választás volt számára, hiszen nemcsak rengeteg új ismeretre és tudásra tett szert a közétkeztetés és a betegétkeztetés kapcsán, hanem a vendéglátásban szerzett sokéves tapasztalatát az A’ la carte éttermükben tovább tudja kamatoztatni.
Séf - Gagyi Sándor
2000-ben végzett szakácsként a Gróf Széchenyi István Szakiskolában.
Pályafutása során dolgozott a San Marzanno olasz étteremben, az Old Havanna étteremben, a pesterzsébeti Jégcsarnok éttermében is. Öt éven át a Sodexo Magyarország Kft. Neszmély úti konyháját vezette, ahol 3500 adag ételt főzött óvodásoknak, iskolásoknak. Ezután egy évet dolgozott az Eurest Kft.-nél, majd visszatért a Sodexo Magyarország Kft.-hez.
2015 óta a Hungast Vital Kft. Kamraerdei konyájának konyhafőnöke.
Szakács - Bartáné Giák Andrea
Szakmunkás szakács bizonyítványát 1991-ben a budapesti VIK-nél szerezte. Tanuló idejét a Pest-Budai Vendéglátó Vállalatnál töltötte. Ezután a Sodexo Magyarország Kft-nél dolgozott kilenc éven át szakácsként, majd öt évet töltött a Pensió 17 Kft.-nél kezdetben szakácsként, majd konyhafőnökként.
2014-ben részt vett az OKÉS versenyen, ahol 10. helyezést ért el. 2016-ban visszatért a Sodexo Magyarország Kft.-hez, jelenleg a Hungast Vital Kft. 3000 adagot főző Kerék utcai konyhájában szakácsként dolgozik.
Szakács - Tölgyesi Ferencné
1977-ben végzett Széplak-felsőn a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában szakácsként. Gyakorlata alatt Balatonlellén a Centrál Vendéglátó Vállalat üzemeltette Becsali csárdában dolgozott. Ezt követően Kaposváron a Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat üzemi konyháján dolgozott 10 évig, majd Balatonlellén a Hullám étteremben, a Harai Kisvendéglőben, és az Albatros étteremben folytatódott karrierje.
2014-től dolgozik a Balatonlellei Füles Mackó Bölcsődében. Itt ismerte meg a közétkeztetést, melyben a vendéglátásban szerzett tapasztalatok sokat segítettek neki.
Szakács - Kertes Noémi
1989-ben végzett Zalaegerszegen a Báthori István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában vendéglátóipari eladóként. 1994-ben szakács bizonyítványt is szerzett.
2014-ben kezdett dolgozni a Balatonlellei Füles Mackó Bölcsődében szakácsként, valamint diétás szakácsként. Nagy kihívásnak, ugyanakkor nemes feladatnak is tartja, hogy a gyerekeknek minél változatosabb étrendet készítsen. Ennek szeretne a legjobb tudása szerint megfelelni, illetve ezzel párhuzamosan az önképzésre is nagy hangsúlyt fektet.
Szakács - Bornemissza Ferencné
1982-ben végzett a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában, szakácsként. Ezt követően pályáját meghatározta a közétkeztetés. Pályakezdőként a Tungsram Zrt. konyháján dolgozott. A következő mintegy húsz éven keresztül a Junior Zrt. különböző konyháin tevékenykedett, ahol intézményi vendéglátásban szerzett hatalmas tapasztalatot.
A Hungast cégcsoport óbudai Gyermekmenza Kft. alkalmazásában 2013 óta lát el konyhavezetői feladatokat. Közvetlen vezetése alatt napi szinten 3000 gyermek ellátásáról gondoskodik. Első ízben 2014-ben indult az OKÉS szakácsversenyen, ahol negyedik helyezést ért el.
Szakács - Lovay Gergely
14 éves kora óta tevékenykedik a vendéglátásban. Az elmúlt évtizedekben számos étteremben és szállodában lehetősége volt kipróbálni magát szakácsként és konyhafőnökként is. Pályafutása során Angliában is komoly szakmai tapasztalatokat gyűjtött.
Két évvel ezelőtt csatlakozott a Hungast cégcsoport csapatához. Ennek köszönhetően a közétkeztetés területén is gyakorlatot szerzett és szerez jelenleg is. Hitvallása szerint a gyermekek élelmezése több, mint egy munka, melyet kiemelkedő szakmai felkészültség, felelősségtudat, elhivatottság, lelki és szellemi motiváció nélkül nem lehet jól végezni. A hétköznapokban ezt a szemléletet próbálja munkatársainak is átadni.
A Közétkeztetési Szakácsverseny számára újabb kihívást, inspirációt jelent, valamint fontosnak tartja, hogy versenyzőtársaival közösen megmutathassák, hogy a közétkeztetésben is magasan képzett, elhivatott szakemberek dolgoznak.
Séf - Berényi Máté Gábor
A szakma iránti érdeklődése már gyerekkorában kialakult, büszkén lépett mesterszakács nagyapja nyomdokaiba.
Jelenleg egy 5000 főt kiszolgáló konyha főszakácsa, ami komoly kihívások elé állítja nap, mint nap.
A szakácsversenyeken való részvétel számára kihívást, szakmai fejlődést jelent. Már korábban is részt vett versenyeken, jó és kevésbé jó eredményeket egyaránt elért. Ám a kudarc soha nem tartotta vissza attól, hogy újra és újra belevágjon, megmérettesse magát.
A csapatfotón Berényi Miklós Gábor és Minkó Péter Lajos szerepel.
Szakács - Rigó Norbert
A szakiskola elvégzése óta a közétkeztetés területén dolgozik, immár 30 éve. Eközben új kihívásokat keresve a vendéglátásban is dolgozott. Több neves pécsi étteremben is dolgozott, bejárva a ranglétra minden szintjét. 2016 óta dolgozik konyhavezető főszakácsként a Hungast Mecsek Kft-nél.
Egyik fő feladatának tekinti, hogy megismertesse és megszerettesse a gyermekekkel a magyaros ízeket, valamint az egészséges reformételeket is. A közétkeztetés szakmailag más jellegű odafigyelést igényel, mint a vendéglátás, de szeretné megmutatni, miként kamatoztathatóak a rejtett képességek és a szakma iránti szeretet egy ilyen specifikus szakterületen.
Séf - Bőcs József
A vendéglátás különböző területein dolgozott, több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Szakmai tudását Németországban alapozta meg, amely a mai napig segíti mindennapi munkája során.
Sikeres mestervizsgával is rendelkezik. A mestervizsga felkészülési időszaka alatt igyekezett a jelenlegi trendeknek megfelelő, új eljárásokkal, elvárásokkal felvértezni magát. Közel 5 éve főszakácsként dolgozik Szekszárd közétkeztetésében, ahol a modern technikai körülmények és a felkészült szakmai iránymutatás segíti a munkáját.
A Közétkeztetési Szakácsversenyt jó lehetőségnek tartja a közétkeztetésről kialakult kép formálása érdekében.
Szakács - Erlich Zsolt
Már gyermekként vonzotta a konyha, nagymamájától sokat tanult. Szakácsként 2006-ban kezdett el dolgozni. 4 évet töltött A’ la carte étteremben, majd menüs rendszerű vendéglátó egységben szerzett újabb tapasztalatokat. 2015-ben mestervizsgát is tett.
Új kihívásokat keresve került a Hungast cégcsoporthoz. Jelenleg másfél éve dolgozik a közétkeztetésben.
Szakács - Szépe János
2016-ban szerzett szakács végzettséget. A Junior Vendéglátó Zrt. az első munkahelye, ahol 2 éve séfhelyettesként dolgozik. Feladatai közé tartozik Dunaharaszti óvodás és iskolás gyermekei részére a normál menü elkészítése, a konyha dolgozóinak irányítása, a főzőkonyha rendjének, tisztaságának fenntartása.
A konyha legfiatalabb dolgozójaként nagy kihívást jelent számára a konyhavezetői feladatkör ellátása, de úgy érzi, hogy megfelelően helyt áll és a jövőben is szeretné bizonyítani a rátermettségét.
Segítő - Horváth Vivien
Tanulmányait a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Karán végezte, ahol élelmezésvezető-dietetikus diplomát szerzett. Immáron 5 éve dolgozik a közétkeztetés területén.
Jelenleg a Junior Vendéglátó Zrt.-nél dolgozik üzemvezető beosztásban. Az üzem Dunaharaszti óvodás és iskolás gyermekei részére készít normál és diétás ételeket. Naponta 2700 adag ételt készítenek két főzőkonyhában és tálalnak hét tálalókonyhában.
Dietetikusként részt vett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott Gyermekek Egészsége Programban (Gyere Program), mint iskolai, óvodai és bölcsődei előadó, egészségnevelő.
Séf - Erdős Anikó
Gyerekkora óta otthonosan mozog a konyha világában. A sütés-főzés, az ételek elkészítése és tálalása számára olyan, mint az ajándékozás, melyet csak tiszta szívvel, őszintén lehet jól megtenni.
Évekig dolgozott iskolai tálalókonyhán, majd elhatározta, hogy szakács végzettséget szerez. Jelenlegi munkahelyén napi 1100 adagra készít kitűnő fogásokat.
Személyiségéből fakadóan nyitott az újdonságokra, és hitvallása, hogy a fejlődésre való képesség, az élet egyik legnagyobb adománya.
Segítő - Vénig Edina
Kereskedelmi szakközépiskolában érettségizett, majd évekig dolgozott édesapja hidegkonyhai vállalkozásában. Később bepillantást nyert a betegélelmezésbe egy fővárosi kórház konyháján.
Jelenleg gyerekétkeztetéssel foglalkozó csapatot erősít precíz, pontos, a munkafolyamatokat remekül átlátó képességével. Kitűnően alkalmazkodik az új helyzetekhez, így a nap során éppen adódó, bármelyik feladatba pillanatok alatt bele tud állni.
A versenyben úgy, mint a mindennapi munkában, kolléganőjével remek párost alkotnak
Séf - Ölvedi Csaba
Szakács tanulmányait a Rózsa Ferenc Vendéglátóipari Szakközépiskolában végezte.
A bizonyítvány megszerzése után kisebb éttermi állomások következtek, de az igazán értékes szakmai tapasztalatokat külföldön szerezte. 6 éven keresztül dolgozott Németországban, majd 4 évig Ausztriában, végül 5 évig Görögországban. Üzemeltetett saját éttermet is.
Jelenleg a Budapest Bosch éttermek konyhai csapatát irányítja konyhafőnökként, ahol 3000 dolgozó étkeztetéséért felelős.
Segítő - Juhász Ádám
Szakács bizonyítványát a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakközépiskolában szerezte.
Szakmai pályafutását a Margitszigeti Danubius szállodában kezdte, amit 2 év finnországi tapasztalatszerzés követett. Hazatérte után az Oxygen Naphegy, valamint a Nobu Budapest éttermekben szerzett további tapasztalatokat.
Jelenleg a Budapest Bosch étterem konyhafőnök-helyettese.
Szakács - Pulai Józsefné
1982-ben végzett a Rudas Kereskedelmi és Vendéglátóipari szakmunkásképzőben. Majd később vendéglátói üzletvezetői végzettséget, érettségit és élelmezésvezetői képesítést szerzett.
15 évig több A’ la carte étteremben és hidegkonyhán dolgozott, szerzett tapasztalatokat. 2000 óta foglalkozik gyermekélelmezéssel, főzött középiskolában és óvodában is. 2013 óta dolgozik a Zalagast Kft.-nél, ahol jelenleg 1000 általános iskolást látnak el. Örömmel tölti el, ha az iskolában a gyerekek repetát kérnek vagy csillogó szemmel megdicsérik az aznapi ételt.
Hitvallása: „A főzés szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára örömmé válik.”
Szakács - Vinis Krisztiánné
1991-ben a dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolában végzett szakácsként.
Először Dunaföldváron dolgozott, majd Dunaújvárosban hidegkonyhán volt konyhavezető. Ezt követően egy – a Dunaferr területén lévő - üzemi konyhán dolgozott, ahol szakács tanulók tanulófelelőse és a konyha vezetője lett.
2013 óta dolgozik a Zalagast Kft.-nél konyhavezető szakácsként a Margaréta Óvodában, ahol naponta 1200 óvodás gyermeket látnak el. 2015-ben diétás szakács képzésen is részt vett.
Szereti a szakács szakmát, mert változatos és tele van kihívásokkal. Ez az első közétkeztetési verseny, amin megméretteti magát.
Kóstoló zsűri | ||
| Név | Képviselt szervezet |
1 | Szatmári János | Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) |
2 | Rózsás Anikó | Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) |
3 | Hartmann Gabriella | Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) |
4 | Nagy Krisztián | Nébih |
5 | Wolf András | Pannon Gasztronómiai Akadémia |
6 | Gulyás Károly | Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) |
7 | Miháldy Kinga | Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) |
8 | Végh Tamás | Hungast Kft. |
9 | Horváth Szilveszter | Eurest Kft. |
10 | Riczu Tünde | Junior Zrt. |
11 | Vígné Sági Katalin | Reformator Culina Kft. |
12 | Szabó Leventéné Renáta | Balatonlellei Füles Mackó Bölcsőde |
Fiatal kora óta a közétkeztetésben tevékenykedik, eleinte műszaki szakemberként járult hozzá a konyha sikeréhez. Később sodorta az élet a szakács szakma bűvkörébe, amit nagy szeretettel sajátított el és lett a mestere. Korábban versenyzőként a közétkeztetési versenyeken is többször megméretette magát. Mesterszakácsként számos egyéb versenyen is rendszeresen zsűrizik szerte az országban és határainkon túl. A magas minőségű szolgáltatás elkötelezett híve, melyet életvitelében és munkái során egyaránt számtalanszor bizonyított. A 2017-2018 évi Közétkeztetési Szakácsverseny alkalmával szakmai rutinját és tapasztalatait a résztvevő csapatok épülésére szeretné fordítani.
2001-ben megnyerte a Közétkeztetők I. Országos Szakácsversenyét, 2004-ben a Nemzetközi Gasztronómiai verseny ezüstérmese lett. 2012-ben választották meg a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnökévé. Tisztségét változatlan lelkesedéssel, fáradhatatlanul, a szakma iránt érzett nagy alázattal, tisztelettel és teherbírással végzi. Alapítóként vesz részt a közétkeztetési szakácsversenyek szervezésében és értékelésében. Több mint 10 éve Szombathely és Sárvár ellátást biztosító közétkeztető vállalat területi igazgatója. Büszke rá, hogy 2006 óta önálló diétás konyhát is működtetnek, külön gluténmentes részleggel. Munkája során arra törekszik, hogy népszerűsítse a korszerű, egészséges táplálkozást, miközben őrködik a magyar konyha hagyományainak megőrzésén..
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. Diplomája megszerzése óta a közétkeztetés területén dolgozik, jelenleg egy vidéki kórház élelmezésvezetője és dietetikusa. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a Dietetikai - Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja. A közétkeztetési szakácsversenyeknek 2013-tól állandó dietetikus zsűritagja. Munkája során számos elismerésben részesült: 2006. Év Dietetikus végzettségű élelmezésvezetője díj; 2016. Miniszter Elismerő Oklevele; 2017. Pro Dietetica Metabolica Díj.
Okleveles élelmiszermérnök, szakács, képzett érzékszervi bíráló. Mintegy 20 éves vendéglátásban szerzett tapasztalattal rendelkezik, több vidéki és budapesti étteremben dolgozott. A vendéglátásból kilépve, 1,5 éve erősíti a Nébih Minőségvezérelt Közétkeztetés Program csapatát. Részt vesz a közétkeztetési készételek érzékszervi bírálataiban. A 2017-2018 évi Közétkeztetési Szakácsverseny sikeréhez szervezőként is hozzájárul.
1996-ban szakács-cukrász végzettséget szerzett. Hazai és külföldi tapasztalatszerzés után 5 évet töltött Bíró Lajos mellett a Bock bisztróban, majd 2009 óta a New York kávéház és a Salon étterem executive chef-je. Számos szakmai siker mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’Or Akadémiának. A megújuló magyar gasztronómiai ikonikus alakja. A közétkeztetési szakácsversenyen 2013-óta rendszeresen mentorként és zsűriként vesz részt. Tagja a „Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához” című útmutató (GHP) munkacsoportnak.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) alelnöke és elnökségi tagja. Mind Magyarországon mind a világban kiemelkedő eredményességgel képviselte a magyar konyhát. Több szakács világkupán és szakácsolimpián szerzett érmeket. Szakács szakképesítést követően elvégezte a vendéglátóipari szakközépiskolát Budapesten, majd a vendéglátóipari főiskolán (BGF) szakoktató diplomát szerzett. 2010-ben Gasztronómiai Világszövetségben (WACS) nemzetközi szakács szövetségi zsűri diplomát kapott. 1980 óta a Magyar Honvédség Támogató alakulatainál teljesít szolgálatot. Munkáját többek között Venesz-díjjal, a Fehér Asztalnál Lovagrend Nagyarany Keresztjével, Közétkeztetési Mestervizsga Bizottsági tag címmel, Közétkeztetési Mesterszakács Diplomával és Zsűri Plakettel ismerték el.
Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet, a későbbi OGYÉI okleveles dietetikusa, másoddiplomás élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök. Édesanyja révén gyerekkora óta része életének a közétkeztetés. Rendszeres előadója közétkeztetési továbbképzéseknek, ismeretterjesztő előadásoknak. Munkája során törekszik arra, hogy elméleti és gyakorlati segítséget biztosítson mindazok számára, akik a hétköznapokban az ételeket készítik.
Fiatal szakács kora óta a közétkeztetésben tevékenykedik. Korábban versenyzőként, a megújult verseny óta alapító szervezőként vesz részt az országos közétkeztetőknek rendezett szakácsversenyeken. Mesterszakácsként számos egyéb versenyen zsűrizik rendszeresen szerte az országban és határainkon túl is. Szívügye a minőség a közétkeztetés, ennek érdekében számos újítást vezetett be munkája során. Szívesen használja a modern ételkészítési technológiákat és kísérletezik új alapanyagokkal. Immár 6 éve dolgozik a HUNGAST cégcsoportnál, jelenleg gasztronómiai igazgató pozícióban.
Tanulmányait a Krúdy Gyula Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkás Képző Intézetben végezte, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál mestervizsga felkészítő tanulmányokat végzett. Pályafutása során több hazai és külföldi étteremben dolgozott, valamint számos rangos hazai és nemzetközi versenyen ért el sikereket. Mottója: „Gyermekkorom ízeit ötvözöm az újdonságokkal. Hagyomány és modernség kettőssége jellemez. Így válnak egyedivé az általam készített ételek. Így formálódik az ízlésvilágom.”
Konyhai zsűri | ||
| Név | Képviselt szervezet |
1 | Vomberg Frigyes | Magyar Bocuse d’Or Akadémia |
2 | Sztana Ferenc | Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) |
3 | Ambrus György | Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) |
4 | Tóber Krisztina | Nébih |
5 | Sipos Katalin | Nébih |
6 | Barati Márta | Nébih |
A szakmában úgy emlegetik, hogy a séfek séfe. Meghatározó és elismert szaktekintély. Szakácsként, majd konyhafőnökként dolgozott, eközben diplomát szerezett vendéglátó szakoktatóként. Tanításban eltöltött hosszú és eredményes évei alatt több főiskolán és szakiskolában is tanított. A 2016-os európai Bocuse d’Or győztes magyar csapat felkészítő coach-a, és jelenleg is a magyar csapat felkészítője. A gasztronómiai életben a mai napig aktívan részt vállal és meghatározó személyisége a magyar konyha megújításának, európai felzárkóztatásának.
Chef, aki Magyarország EU elnöksége idején, Luxemburgban az Európai Unió Bírósága által meghívott konyhafőnökként, a magyar gasztronómia képviselője volt. 2012-től a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel Hertelendy Ház és Élményfalu konyhafőnökeként dolgozott. Jelenleg a Matusz-Vad Zrt. Kreatív séfje, szaktanácsadója. 2011-ben az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny ezüstérmes csapatának meghatározó tagja volt. 2014-ben az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen aranyérmet nyert, emellett számos hazai és nemzetközi szakács versenyen kapott díjakat.
Mesterszakács, szakoktató, aki több mint három évtized alatt számos neves étterem főszakácsa, illetve konyhavezetője volt. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mester bizottságától mesterszakács és zsűri plakettet kapott. 2008-ban az Erfurti Szakács–Cukrász Olimpián egyéni aranyérmet szerzett. 2010-ben Luxemburgban a Szakács-Cukrász Világbajnokságon csapatban lett ezüstérmes. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakács alelnöke, 2012-ben a szövetség szakács válogatottjának csapatkapitánya, majd 2014-ben ugyanennek a csapatnak a menedzsere volt. 2014-ben a szakács szakma magyarországi legrangosabb elismerésének számító Venesz József-díjat is átvehette, 2015-ben pedig ő volt a WACS prágai szakács- és cukrászversenyének a managere. Jelenleg a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Élelmezési Osztályának vezetője.
Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök, okleveles közegészségügyi-járványügyi felügyelő, képzett érzékszervi bíráló. 2 éve a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának munkatársa. Egyik feladata a közétkeztetésben kiszolgált készételek érzékszervi vizsgálati adatok honlapon való közzététele. Szakmai mentorként vesz részt a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programban. Részt vett a 2015-2016 évi közétkeztetési szakácsverseny országos döntőjébe jutott versenymunkákból összeállított receptgyűjtemény összeállításában, szerkesztésében.
A Közétkeztetési Szakácsverseny országos döntőjének szünetében a Nébih konferenciát szervez az élelmezésvezetők számára „Érzékszervi bírálatok a közétkeztetésben” címmel, valamint a SIRHA kiállítás teljes ideje alatt megtekinthető a Nébih mozgó érzékszervi laborautója, ahol íz-, szín- és illatteszteken vehetnek részt az érdekelődők.
A konferencia időpontja és helyszíne:
2017. február 9. 11:30-13:45
„A” pavilon konferenciaterem
A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni: http://sirha-budapest.com/nebih
Megnyitó: Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke
Dr. Kókai Zoltán, egyetemi docens, Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar:
Érzékszervi bírálatok szerepe és jelentősége a modern élelmiszerellátásban
Dr. Forgács Attila, egyetemi docens, Corvinus Egyetem, Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar:
Az evés lélektana – az ételek érzékszervi tulajdonságai és a fogyasztás
Horváthné Wind Bernadett, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály, a mozgó laboratórium érzékszervi bírálatvezetője:
Készétel érzékszervi bírálatok kivitelezése és értékelése
Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője:
Eredmények és következtetések a Közétkeztetési ételek érzékszervi bírálatai alapján 2013-2017
Konferencia zárása: Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője
A Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018 rendezvényen készült fotók.
A fotók letölthető formában: