Vissza

Európa élelmiszer-adalékanyagainak újraértékelése

Európa élelmiszer-adalékanyagainak újraértékelése

Európa élelmiszer-adalékanyagainak újraértékelése

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) honlapján kérdezz-felelek jelent meg az Európában felhasználásra engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről.

Az EFSA 2020-ra újraértékeli az összes élelmiszer-adalékanyagot. Miért érezheti magát biztonságban a fogyasztó?

Az elmúlt évtizedekben az EU erős élelmiszerbiztonsági rendszert vezetett be, ami biztosítja a fogyasztó védelmét az élelmiszerhez köthető lehetséges kockázatoktól. Az európai fogyasztók ennek ellenére nyugtalanok az elfogyasztott ételek biztonságosságát illetően. Ide tartoznak az élelmiszer-adalékanyagok, pl. színezékek, tartósítószerek vagy aromák lehetséges káros hatása; 2010-ben az európaiak 66%-a aggodalmát fejezte ki ezek jelenlétével kapcsolatban (25%-uk nagyon aggódott). 2005-tel szemben ez 5 pontos növekedést jelentett.

Az EU-ban jelenleg használt összes élelmiszer-adalékanyag biztonságát értékelte az EFSA, illetve  annak elődje, az élelmiszerekkel foglalkozó tudományos bizottság (Scientific Committee on Food, SCF), és csak akkor szerepelnek a jóváhagyott adalékanyagok hivatalos uniós listáján, ha humán egészségi szempontból biztonságosnak tekinthetők. Ezen túlmenően, szükség esetén a korábbi biztonsági értékeléseket áttekintették és aktualizálták az új tudományos eredmények figyelembe vételével. A folyamat naprakésszé tételéhez az Európai Bizottság 2010-ben felkérte az EFSA-t az összes korábban engedélyezett élelmiszer- adalékanyag biztonságosságának újraértékelésére 2020-ig. Az EFSA tudományos tanácsa alapján az Európai Bizottság és tagállamok együtt úgy is dönthetnek, hogy a fogyasztók védelme érdekében megváltoztatják adott adalékanyag felhasználását vagy szükség esetén törlik az EU-ban engedélyezett adalékanyagok listájáról.

Több, mint 400 elfogadott E-szám létezik, ezek közül több különböző jóváhagyott felhasználással. Hogyan kezeli az EFSA ezt a kihívást?

Több száz élelmiszer-adalékanyag létezik, és több ezer módon lehet ezeket felhasználni az élelmiszerek és italok előállításához. Az EFSA munkájának támogatásához az európai törvénykezés meghatározza az újraértékelés időrendjét, és a prioritások meghatározásának követelményeit (pl. mikor értékelték utoljára az adalékanyagot, és van-e új tudományos bizonyíték vagy új aggodalom?). Az időrend nagymértékben az adalékanyag típusától függ; az EU-ban 26 „funkciós csoportot” azonosítottak, ide értve a színezékeket, édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, antioxidánsokat, fényezőanyagokat és másokat. Elsőként a színezékeket értékelik újra, mivel azok voltak az első, EU-ban engedélyezett adalékanyagok. Számos édesítőszer ezzel szemben, az utóbbi időben került jóváhagyásra, és 2015-re tervezik felülvizsgálatát. Az EFSA új információk ismeretében változtathat a prioritási renden; az aszpartám mesterséges édesítőszer határideje például 2018-ról 2012-re módosult a közelmúltban megjelent tanulmányok alapján felmerült aggályok miatt. 

A tudományos adatok rendelkezésre állása teszi lehetővé az EFSA-nak, hogy egy élelmiszer-adalékanyag biztonságosságát újraértékelje. Új élelmiszer-adalékanyagok esetén a kérelmezőnek részletes technikai dossziét kell benyújtani a tudományos értékeléshez. Az élelmiszer-adalékanyagok újraértékelése esetén más a helyzet, ekkor az adatokat nyilvános adatkérés során gyűjtik. Az ilyen adatgyűjtések során az EFSA mind az új és a későbbiekben felmerülő adatokat, mind a korábbi engedélyezést alátámasztó eredeti tudományos tanulmányokat is áttekinti.

Az EFSA eddig több, mint 10 adatgyűjtést hirdetett, melyek vagy teljes élelmiszer-adalékanyag csoportokra vagy osztályokra vonatkoznak, vagy specifikusan egy vagy néhány rokon élelmiszer-adalékanyagra. Az EFSA áttekinti és rendszerezi a tudományosan releváns dokumentumokat, mielőtt a szakértők általi értékelésük megtörténne. A tudósoktól, kutatóközpontoktól, illetékes nemzeti hatóságoktól és más érdekelt felektől származó adatok biztosítják, hogy az EFSA a legmegbízhatóbb rendelkezésre álló tudományos adatok felhasználásával a lehető legjobb értékelést végezze.

Elegendő adat áll az EFSA rendelkezésére? Van hatása az újraértékelésnek?

Az EFSA 2012-re újraértékelte a legtöbb élelmiszer-színezéket, sőt 2011-re az első nem élelmiszer-színezékre vonatkozó újraértékelését is véglegesítette: ez a butil-hidroxi-anizol (BHA, E 320) antioxidánsra vonatkozott. A hivatal előrelépett a megmaradt színezékek, valamint számos tartósítószer, antioxidáns, viasz, emulgeálószer és zselésítő anyag adatgyűjtésében. Esetenként azonban további adatgyűjtést szükséges hirdetnie a rendelkezésre álló információk hiányossága miatt.

Az újraértékelt élelmiszer-adalékanyagok közül három színezék esetében (E 104, E 110, E 124) az EFSA csökkentette az elfogadható napi bevitelt (acceptable daily intake, ADI), mivel az új adatok ismeretében a színezékek humán expozícióját az eredetileg becsültnél magasabbra valószínűsítette. Ennek eredményeképpen az Európai Bizottság 2012 elején megfontolta a színezékek élelmiszerekben alkalmazható maximális felhasználási szintjeinek csökkentését.

A munka másik jelentős hozadéka a Red 2G (E 128) színezék piacról történő 2007 évi kivonása. Az akkoriban elérhetővé vált új tudományos bizonyíték szerint az adalékanyag használata biztonsági aggályokat vetett fel: karcinogén volta miatt a színezék a humán sejtek örökítőanyagára is káros hatást gyakorolhat. Az EU döntéshozók egyetértettek az EFSA szakértőivel abban, hogy az adalékanyag nem tekinthető biztonságosnak, és ezért az EU-ban történő felhasználását felfüggesztették.


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Az amigdalin
2018. március 20, kedd

Az amigdalin

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10, csütörtök

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24, kedd

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége
2016. november 15, kedd

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban
2016. április 28, csütörtök

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban

Fémdarabot találtak croissantban
2016. április 22, péntek

Fémdarabot találtak croissantban

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016
2016. április 12, kedd

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Szildenafil étrend-kiegészítőben
2016. április 12, kedd

Szildenafil étrend-kiegészítőben

Közlemény ellopott megbízólevélről
2016. április 12, kedd

Közlemény ellopott megbízólevélről

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet
2016. április 7, csütörtök

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből
2016. március 23, szerda

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből

Általános tájékoztató az új élelmiszerekről
2016. március 6, vasárnap

Általános tájékoztató az új élelmiszerekről