Vissza

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8.

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismételten alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi felmérésével. Ezúttal is sor került a kétszintű érzékszervi vizsgálatokra, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők és egyéb jelölési elemek elemzésére. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai, illetve a gyümölcsöknél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a szakemberek.

Összesen 39 termékpár vizsgálatára került sor, melyekből 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek. 

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH weboldalán.

A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett.

Forrás: FM Sajtóiroda

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Szakmai napot rendez a NÉBIH a Monorierdői Fajtakitermesztő Állomáson
2017. szeptember 20, szerda

Szakmai napot rendez a NÉBIH a Monorierdői Fajtakitermesztő Állomáson

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése
2017. szeptember 19, kedd

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában
2017. szeptember 18, hétfő

Szakmai napot szervezett a NÉBIH a hazai akáctermesztés témájában

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből
2017. szeptember 18, hétfő

Magyarországra is kerülhetett az üvegdarabbal szennyezett nugát szeletből

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH
2017. szeptember 12, kedd

Kettős jubileum alkalmából rendezett emlékülést az Állatorvostudományi Egyetem és a NÉBIH

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. szeptember 6, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán
2017. szeptember 6, szerda

Derékig hevertek a baromfitestek a vágóhíd padozatán

Új elnök a Codex élén
2017. szeptember 5, kedd

Új elnök a Codex élén

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról
2017. szeptember 5, kedd

Webinárium az EFSA új tudástárának használatáról

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve
2017. szeptember 4, hétfő

Tájékoztatás a NÉBIH portált is érintő karbantartási munkákról - frissítve

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások
2017. szeptember 1, péntek

Egyszerű, környezettudatos növényvédelmi megoldások

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz
2017. augusztus 30, szerda

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben
2017. augusztus 30, szerda

Műanyagdarabot találtak gluténmentes bio kukorica bagettben

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából
2017. augusztus 30, szerda

Tilos, mégis minden második utas megpróbál hústerméket behozni Ukrajnából

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése
2017. augusztus 29, kedd

Az ártéri erdők őshonos fafajainak génmegőrzése

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH
2017. augusztus 28, hétfő

Együttműködési megállapodást kötött a MUISZ és a NÉBIH