Vissza

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség

A „nyári termékeknél” is tetten érhető a kettős minőség
2017. augusztus 8.

Lezárult a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elrendelt felmérés ezúttal is arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést, amely ismételten alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során a nyárhoz köthető termékeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. A vizsgált termékek alapján továbbra is megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot, ezért a kettős minőség jelensége termékenként vizsgálható.

A vizsgálat szempontjai, annak menete (beleértve a mintavételt, valamint a laboratóriumi vizsgálatokat) azonos volt a tavaszi felmérésével. Ezúttal is sor került a kétszintű érzékszervi vizsgálatokra, valamint a csomagoláson feltüntetett összetevők és egyéb jelölési elemek elemzésére. Az összehasonlító felmérés kiegészült a friss, import zöldségek, gyümölcsök vizsgálatával is. Egyes esetekben analitikai, illetve a gyümölcsöknél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a szakemberek.

Összesen 39 termékpár vizsgálatára került sor, melyekből 23 csomagolt élelmiszer, 8 alkoholos ital (koktél alap) és 8 zöldség, illetve gyümölcs volt. A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. 5 csomagolt élelmiszer esetében az összetétel azonos volt, de érzékszervi szempontból különbség mutatkozott a termékek között, míg 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel tért el. A kettős minőség utóbbiaknál érhető leginkább tetten, ami a legtöbb esetben érzékszervi különbözőséget is okozott. E termékeknél fordult elő az olcsóbb alapanyagok használata is.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak a külső minőség az, úgynevezett osztályba sorolás történt meg, hanem a friss termékek élvezeti értékének bírálata is. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek. 

A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH weboldalán.

A Földművelésügyi Minisztérium megkezdte egy egyeztetés előkészítését, melynek célja, hogy a szakmai szervezetek javaslatait megismerje a kettős élelmiszer minőség jelenségének megoldására. Ahogy eddig, ezután is kiállunk a magyar vásárlók érdekei mellett.

Forrás: FM Sajtóiroda

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH
2017. november 14, kedd

Szakmai tapasztalatcserét szervezett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a NÉBIH

Három éves a Szupermenta, a NÉBIH termékteszt programja
2017. november 10, péntek

Három éves a Szupermenta, a NÉBIH termékteszt programja

Országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat
2017. november 9, csütörtök

Országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat

Újabb illegális parlagfű készítményeket talált a NÉBIH
2017. november 9, csütörtök

Újabb illegális parlagfű készítményeket talált a NÉBIH

Műanyag darabokat találtak mini csokoládékockákban
2017. november 3, péntek

Műanyag darabokat találtak mini csokoládékockákban

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH
2017. november 2, csütörtök

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH

Rövidül a Gazdálkodási napló beadási időszaka
2017. november 2, csütörtök

Rövidül a Gazdálkodási napló beadási időszaka

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon
2017. október 31, kedd

Nem jelölt glutén összetevőt tartalmazó mini tavaszi tekercs került forgalomba Magyarországon

Éles szilánkokat találtak egy marokkói származású halkonzervben
2017. október 26, csütörtök

Éles szilánkokat találtak egy marokkói származású halkonzervben

Illegális parlagfű készítményt forgalmazó vállalkozást ellenőrzött a NÉBIH
2017. október 26, csütörtök

Illegális parlagfű készítményt forgalmazó vállalkozást ellenőrzött a NÉBIH

2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában
2017. október 25, szerda

2030-ra a felére csökkenhet az élelmiszerhulladék-termelés Európában

Fontos változások lépnek életbe 2018. január 1-jétől a lóútlevél kiadás rendjében
2017. október 25, szerda

Fontos változások lépnek életbe 2018. január 1-jétől a lóútlevél kiadás rendjében

Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma
2017. október 18, szerda

Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!
2017. október 17, kedd

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. október 16, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH
2017. október 12, csütörtök

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH