Vissza

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot
2018. október 9.

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot, Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszerpazarlása elleni küzdelemben - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a LIFE Food Waste Platform élelmiszerhulladékok keletkezéséről és mérsékléséről szervezett nemzetközi konferenciáján hétfőn Budapesten.

Zsigó Róbert kiemelte: 2016-ban elindult a Maradék nélkül élelmiszerpazarlás elleni program, amihez a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is csatlakozott. Az EU LIFE programjának támogatásával megvalósuló kezdeményezés legfontosabb célkitűzése a fogyasztói szemléletformálás. A Maradék nélkül program azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ig 8 százalékkal csökkenjen a magyar háztartások élelmiszerhulladéka.

Zsigó Róbert ismertette: a becslések szerint az unió 28 tagállamában évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek értéke eléri a 143 milliárd eurót. Magyarországon 1,8 millió tonna az élelmiszerhulladék évente, ennek egyharmada a háztartásokban termelődik. Egy főre vetítve egy magyar háztartás évente 68 kilogramm élelmiszerhulladékot termel a Nébih felmérése alapján, ennek a fele megmenthető lenne több odafigyeléssel.

Az államtitkár kitért arra: a Maradék nélkül program kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerlánc szereplőinek támogatására is az élelmiszerhulladékok mérséklésében: a kampány 4 munkacsoportot működtet, szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbálnak megoldásokat találni. Iskolások számára is kidolgoztak egy ismeretterjesztő anyagot, ezzel szeretnék növelni a korosztály tudatosságát.

Magyarország első alkalommal csatlakozott a LIFE konferenciaprogramjához, amelyen 14 ország 120 képviselője van jelen - ismertette Zsigó Róbert. A tanácskozáson a hazai és a külföldi szakemberek a vendéglátás-közétkeztetés, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a háztartások élelmiszerpazarlásának visszaszorításával kapcsolatos kihívásokat vitatják meg.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta: a budapesti konferencián 4 programot mutattak be az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Hozzátette: az ENSZ egyik fenntarthatósági célkitűzése értelmében az élelmiszerpazarlást a felére kell csökkenteni a következő 12 évben, 2030-ig. Ennek érdekében sürgős intézkedésekre van szükség. Az EU aktív a témában, az Európai Parlament és a Tanács májusban felülvizsgálta a vonatkozó irányelveket, és a tagállamoknak 2019 márciusáig az élelmiszerpazarlás csökkentésére nemzeti tervet kell készíteniük, és arról évente jelenteniük kell.

Kitért arra, hogy egy tanulmány szerint a magyarok 60 százaléka nem ismeri az élelmiszerek minőségmegőrzési idejére vonatkozó jelöléseket, ezen javítani kell.

Forrás: MTI
Fotó: Nébih


A rendezvényen készült fotók:



Friss hírek

Felhívás – jövőre már csak az új típusú szállítójegyek használhatóak
2018. december 14, péntek

Felhívás – jövőre már csak az új típusú szállítójegyek használhatóak

ASP-t mutattak ki Szabolcs megye fertőzött területén
2018. december 12, szerda

ASP-t mutattak ki Szabolcs megye fertőzött területén

Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftverfejlesztők figyelmébe - 2018.
2018. december 12, szerda

Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftverfejlesztők figyelmébe - 2018.

Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság
2018. december 10, hétfő

Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók
2018. december 7, péntek

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók

Átmeneti változás a Lóútlevél Iroda ügyfélfogadási rendjében
2018. december 5, szerda

Átmeneti változás a Lóútlevél Iroda ügyfélfogadási rendjében

Kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen
2018. december 4, kedd

Kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. december 3, hétfő

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2018. december 3, hétfő

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek
2018. december 3, hétfő

Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. november 30, péntek

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Igazolták az ASP-t egy újabb román háztáji állományban
2018. november 30, péntek

Igazolták az ASP-t egy újabb román háztáji állományban

Karbantartás miatti átmeneti leállás
2018. november 30, péntek

Karbantartás miatti átmeneti leállás

A szőlő után veszélyben a dió is! - Bővült a Xylella fastidiosa fertőzés kockázatát hordozó növények listája
2018. november 29, csütörtök

A szőlő után veszélyben a dió is! - Bővült a Xylella fastidiosa fertőzés kockázatát hordozó növények listája

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt
2018. november 28, szerda

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt

Komoly élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi cukrászüzem működését
2018. november 28, szerda

Komoly élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi cukrászüzem működését