A élelmiszer-biztonság cimkéjű tartalom.

Listeria fertőzöttség miatt kockázatos egy papkeszi termelő húskészítményeinek fogyasztása

Listeria fertőzöttség miatt kockázatos egy papkeszi termelő húskészítményeinek fogyasztása

2022. március 24, csütörtök

Listeria fertőzöttséget mutatott ki a Nébih laboratóriuma egy papkeszi termelő húskészítményeiben. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság kéri, hogy azok, akik a termelőtől 2022. március 3. után vásároltak, kizárólag alapos hőkezelést követően vagy ne fogyasszák el a termékeket, élelmiszer-fertőzésre utaló tünet (láz, hányás, hasmenés, fejfájás) esetén pedig mielőbb forduljanak orvoshoz!

Előállító adatai: Sári Gyula (kistermelő), 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Értékesítés helyszíne:     
-    Veszprém Vásárcsarnok 8200 Veszprém, Jutasi út 2.
-    8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Probléma jellege: Listeria monocytogenes fertőzöttség

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a kistermelő által előállított húskészítményekben kimutatták a Listeria monocytogenes fertőzést. Emiatt a hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kistermelőtől 2022. március 3. után vásárolt termékeket, vagy csak alapos hőkezelést követően, vagy – sütést nem igénylő élelmiszerek esetén – egyáltalán ne fogyasszák el! 

Az eset kapcsán a területi hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a telephelyén lévő termékeket kivonta a forgalomból és ártalmatlanításra utalta.

Fontos, hogy azok, akik fogyasztottak a termelő termékeiből, és valamilyen élelmiszer-fertőzésre utaló jelet, tünetet tapasztalnak (láz, hányás, hasmenés, fejfájás), azonnal forduljanak orvoshoz. Főként a várandős nők, valamint az idős és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetében lehetnek súlyos következményei a megbetegedésnek.

A liszteriózisról részletes információk olvashatók a Nébih honlapján:
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol 

Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

Karácsonyi jó tanácsok a NÉBIH-től

2016. december 20, kedd

Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból gondtalanul telhessen a karácsony. A NÉBIH kiadványaiban a bevásárlástól az ételkészítésen át egészen a tárolásig sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat.

Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkoznak, fontolgatják, milyen finomságokkal lephetnék meg rokonaikat, barátaikat. A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz. A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt. 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után

Letölthető anyagok:
Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz - kiadvány
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok karácsonyi sütés-főzéshez - kiadvány
Élelmiszer-biztonsági jótanácsok karácsony után - kiadvány


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) „Kémiai anyagok élelmiszereinkben” c. második jelentése

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) „Kémiai anyagok élelmiszereinkben” c. második jelentése

2016. december 16, péntek

A jelentés áttekintést ad az élelmiszerekben előforduló kémiai anyagokról és hangsúlyozza, hogy a növényvédő szerek és állatgyógyászati szerek maradékai tekintetében az EU-ban kielégítő a helyzet. 

Európa-szerte a tagállamok és érdekelt felek gyűjtik a növényekben, állatokban, élelmiszerekben és italokban előforduló kémiai anyagokkal kapcsolatos laboratóriumi vizsgálati adatokat és elemzik ezeket az információkat. Ez a munka támogatja a nemzeti és európai hatóságokat abban, hogy tisztában legyenek az élelmiszerbiztonsági helyzettel, és felmérjék a hatósági ellenőrzések hatásait. Ezek az elemzések annak megértésében is segítnek, ha új biztonsági értékelésre vagy intézkedésekre van szükség, és lehetőséget adnak a kutatások és adatgyűjtési tevékenységek prioritásainak meghatározására.

A jelentés angol, francia, német és olasz nyelven olvasható az EFSA honlapján.


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Országos vetélkedőn adott át élelmiszer-biztonsági ismereteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Országos vetélkedőn adott át élelmiszer-biztonsági ismereteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2012. december 13, csütörtök

Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) országos, általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó vetélkedője. A hatóság a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályát mutatta be játékos formában a diákoknak, bízva abban, hogy azokat a jövőben, felnőttkorukban is alkalmazzák majd. A vetélkedőre az ország minden pontjáról jelentkeztek intézmények. Összesen 107 osztályból 2358 gyermek vett részt a megmérettetésen.

Az élelmiszer okozta megbetegedés jelentős része kis odafigyeléssel elkerülhető. A vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatását a NÉBIH már kisgyermekek körében is elkezdtek. A hatóság idén szeptemberben indította el az általános iskolák második és harmadik osztályos tanulóinak szóló élelmiszer-biztonsági vetélkedőjét, melynek során az ételkészítés öt aranyszabályát ismerhették meg a diákok.

A vetélkedő öt fordulójában játékos formában mutatták be az aranyszabályokat: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés. A diákok érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatták el az élelmiszerbiztonsági alapokat, például kezüket fahéjjal és étolajjal összekoszolva gyakorolhatták a helyes kézmosás lépéseit; képzeletbeli gyurmafigurákat készíthettek és élelmiszer-biztonsági mesét is írhattak.

A megoldásokat – fordulónként – a NÉBIH szakmai zsűrije bírálta el, melynek tagjai közt a hatóság szinte minden szakterülete képviseltette magát. A megmérettetésen a hivatal az első három legtöbb pontszámot elért osztályt díjazta. A 107 résztvevő osztályból az alábbi három intézmény tanulói kerültek ki győztesen:

1. helyezett:

Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 3.a osztály

2. helyezett:

Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Rácalmás – 3.a osztály

3. helyezett:

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak – 2.a osztály

Különdíjas nyertes:

Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 2.a osztály. A nyertes mű címe: A fertőző bacilusok
 

Az első három osztály „NÉBIH Nándi” figurával emblémázott pólóval és nagy értékű nyereményekkel gazdagodott. A második és harmadik helyezett osztály nyereménye sportszer-, és könyvutalvány, az első helyezett pedig a hivatal által szervezendő, és minden költségét álló osztálykirándulás részese lehet a jövő évben.
 
A kampány anyagai letölthetők az alábbi linkről.


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. június 30, péntek

EFSA Focal Point

Az Európai Unió 2002-ben hozta létre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), mely független kockázatbecsléssel és kockázatkommunikációval foglalkozik.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)