A nyári szezonális ellenőrzés cimkéjű tartalom.

Lezárult a minden eddiginél átfogóbb nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

Lezárult a minden eddiginél átfogóbb nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzés

2023. szeptember 8, péntek

Szünet nélkül zajlottak az elmúlt két hónapban a dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár által június közepén elrendelt nyári élelmiszerbiztonsági szezonális ellenőrzések. Ez idő alatt egymást váltották a szezonhoz kiemelten köthető célterületek, valamint a nyári időszakban legkeresettebb termékkörök vizsgálatai. Az akció kapcsán dr. Nobilis Márton azt mondta, több mint 800 egységben fordultak meg a szakemberek és több mint 200 termékminta érkezett a Nébih laboratóriumába. Az összesített mérleg kedvezőnek mondható, akadtak hiányosságok, súlyos szabálytalanságot azonban kevés esetben tapasztaltak az ellenőrök.

Dr. Nobilis Márton emlékeztetett, idén a jelentősen kibővített ellenőrzés-sorozat során a hatósági szakemberek minden eddiginél szélesebb körben végeztek ellenőrzéseket. A tematikus ütemezésnek köszönhetően ‒ az előzetes terveknek megfelelően ‒ minden területet érintően lehetőség nyílt a lakosság folyamatos és részletes tájékoztatására, valamint az érintettek részéről a feltárt hibák mielőbbi javítására.

Az államtitkár kifejtette, a nyári célellenőrzések színes és változatos palettáján szerepelt többek között a legkedveltebb hazai nyaralóhelyek, vagyis a Balaton és a Tisza-tó vendéglátóegységeinek, a szezonban közkedvelt strandbüfék, food truckok és gyrost árusítók ellenőrzése. Emellett  a balatoni fröccsutcákon és nyári táborokban is megjelentek az ellenőrök. Hozzátette, a nyári szezonális ellenőrzés még sokrétűbbé vált a friss szemlélettel kiválasztott új termékkörökkel. Így az ikonikus nyári finomságok, a görögdinnye és a fagylalt mellett idén helyet kapott a marinált, fűszerezett húsok, a grilltálcák, sőt még a kutyanyakörvek elemzése is. Figyelmet kaptak olyan aktuális és izgalmas területek is, mint a drónos növényvédelmi szolgáltatók és az ökogazdálkodók.

A Nébih, valamint a kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai több mint 800 vizsgálatot indítottak a nyári mustra során. Eljárásra mintegy 50 esetben volt szükség, főleg kisebb kihágások miatt. A Nébih laboratóriumába több mint 200 minta érkezett, melyek 5%-ával akadt probléma – összegezte az államtitkár.

Dr. Nobilis Márton kifejtette továbbá, a nyári mustrán kifejezetten jól szerepeltek a balatoni fröccsutcák. A street food szolgáltatóknál pedig  nem jellemző az imitátumok használata. A nyári táborok közül felkészültebbek a több turnusra tervező táboroztatók, míg a lovas táborokban állatvédelmi szempontból jól bánnak a munkára fogott lovakkal. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai azt mutatják, a nyári grillezéshez bátran használhatók az előre csomagolt grilltálcák. A kutyanyakörvek közül 4 termékkel volt gond.

Az államtitkár úgy értékelte, összességében hatékonyak és eredményesek voltak a nyári szezonális ellenőrzések. Éppen ezért várhatóan, idén először, a nyári után őszi szezonális élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is lesznek majd.

A nyári szezonális ellenőrzésről összefoglaló olvasható a Nébih oldalán.

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Nyári szezonális ellenőrzés: fókuszban a gyrosozók és grilltermékek

Nyári szezonális ellenőrzés: fókuszban a gyrosozók és grilltermékek

2023. augusztus 28, hétfő

Gyrost forgalmazó vendéglátóhelyeket és az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek az élelmiszerbiztonsági szakemberek a nyári szezonális ellenőrzés során. A Nébih ellenőrei több gyrosozóval szemben eljárást indítottak a higiéniai és a nyomonkövetési problémák miatt, valamint egy létesítmény működését ideiglenesen felfüggesztették. A laboratóriumban vizsgált termékeknél is akadtak problémák, a vizsgált marinádozott csirkehúsoknál több esetben Salmonella jelenlétét állapították meg.

Utcai „nyársalás”
A Nébih szakemberei július utolsó két hetében 7 fővárosi, gyrost forgalmazó egységben tartottak hatósági ellenőrzést. Az általános higiéniai vizsgálat mellett mintát vettek sült gyros húsokból és fogyasztásra kész salátákból is. A laboratóriumi vizsgálatok mindent megfelelőnek találtak, azonban 5 gyrost árusító egység ellen eljárást indítottak az ellenőrök a higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt. Egy gyrosos működését átmenetileg fel is kellett függeszteni. Az egység utóellenőzése azóta megtörtént, a hibákat javították, és az előírt takarítást elvégezték, így folytathatta a működést.

Az otthoni grillezés termékei
A nyári kerti partik közkedvelt programja a grillezés, amelyhez az előre csomagoltan kapható – jellemzően alumíniumból készült – grilltálcák nagy segítséget nyújtanak. A Nébih munkatársai 15 termékből vettek mintát, hogy laboratóriumban vizsgálják azoknál az egyes fémek kioldódását, továbbá az érzékszervi tulajdonságaikat. A vizsgálatok egyetlen esetben sem tártak fel problémát, azaz: ezek a termékek – természetesen a gyártói utasításokat betartva ‒ biztonságosan használhatóak.
A grillre kerülő élelmiszerek közül tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsokból, valamint már konyhakész, marinált, fűszerezett húsokból is történt mintavétel. Utóbbi termékkör esetében előállítóhelyeken és kereskedelmi egységekben is mintáztak termékeket az ellenőrök.

Összesen 8 (4 sertésre és 4 baromfira szakosodott) élelmiszer-előállítónál 19 terméktételből történt mintavétel. 7 baromfitételnél Salmonella jelenlétét igazolták a vizsgálatok, ezért az érintett 3 előállítóval szemben eljárást indult. Az ellenőrzések során – a mintavételen túl – többek között a létesítmények általános higiéniai állapotát, önellenőrzési, nyomonkövetési és HACCP rendszerét, továbbá a takarítási gyakorlatot, a rágcsálóirtást és az allergénekkel kapcsolatos előírások betartását is vizsgálták a szakemberek.

A kereskedelemi egységekben 24 marinált, fűszerezett előkészített húsból, továbbá 19 tálcás, védőgázos darabolt csirkehúsból vettek mintát az ellenőrök. A két termékkörben 1-1 esetben volt szükség intézkedésre Salmonella jelenléte miatt. Az érintett marinált csirkemellfilé előállítójával szemben eljárás indult, míg a tálcás friss csirke felsőcomb esetében a gyártónak a vágási higiéniát kell felülvizsgálnia.
 


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Véget ért a street foodok ellenőrzése: a szakemberek számos hiányosságra fényt derítettek

Véget ért a street foodok ellenőrzése: a szakemberek számos hiányosságra fényt derítettek

2023. augusztus 10, csütörtök

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés-sorozat során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A július második felében országszerte vizsgált 185 egységnél 14 alkalommal szabtak ki bírságot, 1 létesítmény tevékenységét korlátozták és egy kirívó esetben 50 kg húst semmisítettek meg. A leggyakoribb hiányosságok többek közt a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak, de sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat. Érdekes tapasztalat volt ugyanakkor, hogy nem jellemző az imitátum alapanyagok használata az egységeknél.

A kormányhivatalok és járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyelői összesen 185 street food vendéglátó egységet (például büfékocsikat) vettek górcső alá. Kiemelt figyelmet fordítottak az élelmiszerhigiéniai követelmények betartására, az imitátumok használatára és a vásárlók informálására. 

Az ellenőrzések során 14 esetben bírság kiszabása és 1 egység tevékenységének korlátozása mellett döntöttek. Több eljárás még folyamatban van, azonban az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 000 Ft-ot. A leggyakoribb hiányosságok az általános higiéniai és nyomonkövethetőségi problémákból, a dolgozók nem megfelelő egészségügyi/higiéniai ismereteiből és az allergénekről való tájékoztatás elmaradásából fakadtak. Az alkalmazottak számos esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást. Ezenfelül a HACCP-ben előírt dokumentumokat sem vezették naprakészen, valamint a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek. Jellemző hiba volt még a szakosított tárolás hiánya is.

A street food vendéglátóhelyek ellenőrzése során kiemelt szempont volt, hogy mennyire jellemző az imitátumok használata, valamint eleget tesznek-e az azzal kapcsolatos tájékoztatásnak.  Kiderült, hogy az egységek csupán elenyésző részében használnak imitátum alapanyagokat, és közülük is volt, aki kifejezetten vegán termékekre szakosodott. Előfordult olyan egység is, ahol „dejós” kürtőskalácsot árusítottak, korrekt módon jelezve tehát a vásárlók felé, hogy a késztermék nem diót, hanem „dejót” tartalmaz. Csupán egyetlen forgalmazó figyelmét kellett felhívni a megfelelő jelölésre, mivel a tejfölt „felföl”-lel vagy „frissföl”-lel helyettesítették, azonban erről a vásárlókat nem tájékoztatták.

Elvétve kellett csak – elsősorban a nyomonkövethetőség hiánya miatt – élelmiszereket kivonni a forgalomból. Egy súlyosabb eset fordult elő e téren: 50 kg húst kellett megsemmisíteni egy street food egységnél, ugyanis megszakadt a hűtési lánc.

Kapcsolódó anyagok:
"Véget ért a street foodok ellenőrzése: a szakemberek számos hiányosságra fényt derítettek" című közlemény letöthető formában (docx)


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Ízletes, jó minőségű dinnyéket kínálnak a magyar dinnyepiacon

Ízletes, jó minőségű dinnyéket kínálnak a magyar dinnyepiacon

2023. augusztus 8, kedd

Július második felében ‒ a dinnyeszezon indulásával ‒ a görögdinnyéket, valamint a forgalmazásukra vonatkozó feltételek betartását is vizsgálták a Nébih szakemberei az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozat folyamán.

A hatósági szemle ‒ a minél átfogóbb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében ‒ változatos helyszíneken történt, így az útmenti árusok, valamint a zöldség-gyümölcs boltok, hétvégi és nagybani piacok mellett áruházi beszállító vizsgálatára is sor került.
Az ellenőrzések valamennyi helyszínen az áruk minőségére, a jelölési követelmények betartására, valamint a nyomonkövethetőségre összpontosítottak.

A tapasztalatok alapján elmondható, a dinnyék minőség szempontjából megfelelőek voltak. Hibákat, hiányosságokat a jelölési és a nyomonkövetési szabályok kapcsán tártak fel az ellenőrök, mely esetekben sor került a súlyosságuknak megfelelő hatósági intézkedésekre.
Egy áruházlánc a hozzájuk beszállított akciós görögdinnyék származását nem tudta minden kétséget kizáróan igazolni. Az ügy hatósági vizsgálata ezért továbbra is folyamatban van.
 


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

2023. augusztus 4, péntek

A lovas táborokra is figyelmet fordítottak a másfél hónapja zajló nyári szezonális ellenőrzéseken a szakemberek. Az országos szintű szemle során 41 lovas létesítményben több mint hétszáz ló tartásának ellenőrzésére került sor. Bár a vizsgálatok során az állategészségügyi és állatvédelmi szempontok voltak a középpontban, de a táborokban biztosított étkeztetést is ellenőrizték a felügyelők.

A szakértők általános tapasztalata, hogy a lovak tartása állatvédelmi szempontból alapvetően megfelelt az előírásoknak. A 41 létesítményből 13 helyen ugyanakkor előfordultak kisebb hibák, melyek jellemzően adminisztrációs, állategészségügyi, valamint nyomonkövetési hiányosságok voltak.

Mit ellenőriztek a szakemberek?
Például, hogy 
- a lovak jelöltek, lóútlevéllel ellátottak, 
- az előírt állategészségügyi oltásokkal, vérvétel eredményekkel rendelkeznek, 
- állatvédelmi szempontból a tartásuk megfelelő-e, rendelkeznek-e elég férőhellyel, 
- a lovak etetése, itatása és almozása megfelelően biztosítható, 
- a takarmány és az ivóvíz folyamatosan hozzáférhető, 
- a trágyát a lovak által használt területről rendszeresen összegyűjtik.

A feltárt hibákról elmondható, hogy a lovak kötelező vérvizsgálati eredményének hiánya 6 esetben fordult elő. Egy tábor üzemeltetője elmulasztotta bejelenteni lovas szolgáltató tevékenységét a hatóságnak. Emellett két esetben fordult elő a lovak azonosítatlansága, az ellenőrök egy létesítményben állapították meg lóútlevél hiányát, valamint az állatok tartásának FELIR-TIR rendszerbe történő bejelentésének elmaradását. 

A felfedett hibák szankciókat vontak maguk után, ezért a hatóság szakemberei valamennyi esetben határidőhöz kötött pótlásra szólították fel az üzemeltetőket, egy helyen forgalmi korlátozást is elrendeltek a hiányosságok felszámolásáig. 

A lótartás állategészségügyi és állatvédelmi előírásai mellett a szakemberek a táborokban történő étkeztetést is ellenőrizték. A vizsgált lovas táborok többségében az étkezésről a táborozók maguk gondoskodtak. Mindössze 3 táborban biztosították az üzemeltetők az étkezést a résztvevők számára. Ezeken a helyszíneken a szakemberek nem tártak fel hibát vagy hiányosságot. 


Friss hírek

2024. május 29, szerda

Elképesztő hiányosságok egy debreceni vendéglátóhelyen

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátó-ipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt jogsértések miatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.

Tovább >

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)