A húsvét cimkéjű tartalom.

Az idei ünnep is teljesebb lehet a Nébih Maradék nélkül Húsvét zöldítő pályázatával!

Az idei ünnep is teljesebb lehet a Nébih Maradék nélkül Húsvét zöldítő pályázatával!

2024. március 25, hétfő

Az év egyik legszebb ünnepéhez közeledve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát, amelyre április 5-ig várják a pályaműveket. A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett szempont legyen az élelmiszerpazarlás megelőzése is.

A Maradék nélkül program a tudatos ünnepi készülődés jegyében idén is meghirdeti a Húsvét zöldítő pályázatát. Három kategóriában várják a pályaműveket: tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő receptek.

A program alapvető célkitűzéseihez kapcsolódva ezúttal olyan tojásfestési és -díszítési technikákat várnak, amelyek azon élelmiszerhulladékok (pl. hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) kreatív felhasználását támogatják, melyek egyúttal szép hímes tojásokat eredményeznek. Emellett idén sem maradhat el az élelmiszerpazarlás csökkentésére ösztönző locsolóversírás, amely a korábbiakban különösen nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Húsvétkor sok friss, hűtést igénylő alapanyag kerül a konyhákba, ráadásul az ünnepi időszakban még inkább jellemző lehet a túlvásárlás. A témában a program munkatársai praktikus ötleteket adnak, de a pályázat is kiemelt figyelmet fordít a húsvéti fogások ideális tárolási körülményeinek bemutatására. A harmadik kategória ugyanis a kreatív, maradékmentő receptek népszerűsítésének ad teret. A pályázók az egyedi receptjeik megosztása révén a szemléletformálást támogatva hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőséges ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba. A legjobb maradékmentő receptötletek, az értékes díjazáson felül, bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

A Húsvét zöldítő pályázat a meghirdetett kategóriák mindegyikében (tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő recept) várja a pályaműveket egészen április 5-éig. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a Maradék nélkül program honlapján. Az élelmiszerpazarlás mérséklését szolgáló helyes tárolási és maradékfelhasználási praktikák gyűjteménye pedig az alábbi cikkben olvasható: https://maradeknelkul.hu/husvet-maradek-nelkul-2/


Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

2024. március 7, csütörtök

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.

(Forrás: AM Sajtóiroda)
 


Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Elkészült a 2023-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Elkészült a 2023-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

2023. április 26, szerda

Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, ugyanakkor a magyar fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból – összegezte a tapasztalatokat dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A csaknem egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból. A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozatot dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el. Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek. 

Nobilis Márton kiemelte, a szakemberek az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett. A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel, ennek ellenére elmondható, hogy az idei eredmények e téren pozitív tendenciát mutatnak a tavalyi évhez képest. 

A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák. Az szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió Ft értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók kizárólag biztonságos élelmiszerekkel találkozhassanak a kereskedelemben – összegezte az államtitkár. 

Az ellenőrzés-sorozat laboratóriumi vizsgálatainak eredményei kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy 97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban. Ennek során a sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt. A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult. Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor.

Nobilis Márton az eredmények alapján hangsúlyozta, a több évtizedes hagyományra visszatekintő szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat: hatékonyan hozzájárult, hogy a magyar emberek biztonságos élelmiszereket fogyasztva tölthették az ünnepeket.
(Forrás: AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó anyag: 
"Tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2023. zárójelentés" letölthető formában (pdf)

Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

2023. március 24, péntek

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Vásároljunk a kamránkban, fagyasztónkban!
Nem is gondolnánk mennyi finomság lapul a szekrényben vagy a fagyasztóban, amelyeket felhasználhatunk az ünnepi fogásokhoz. Érdemes szétnézni otthonunkban, hátha lapul a kamrában egy adag háztartási keksz kókuszgolyó készítéséhez, vagy aprított hús a fagyasztóban az ünnepi ebédhez. A minőségmegőrzési idővel rendelkező alapanyagok, mint a száraz tészta, a liszt vagy a cukor a lejárati időt követően is biztonsággal elfogyaszthatóak. Amennyiben ilyet találnunk a kamrában vegyük szemügyre, szagoljuk-, ízleljük meg és, ha rendben találjuk nyugodtan használjuk fel. Ezzel ellentétben a fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek (tejtermékek, húsfélék) esetében nem érdemes kísérletezni, mert a lejárati idő után megbetegedést okozhatnak.


Tervezzük meg a menüt
A kamrában és a fagyasztóban talált alapanyagok jó kiindulópontok lehetnek számunkra a menü megtervezése során. Érdemes egyszerűbb, kevesebb hozzávalót igénylő menüt összeállítanunk, ezzel magunkat és a pénztárcánkat is megkímélve. Használjunk helyi, szezonális alapanyagokat, amelyek megvásárlásával a magyar termelők támogatása mellett, olcsóbban is hozzájuthatunk a szezon kincseihez.


Készüljünk tartós finomságokkal
Azt, hogy mennyi locsoló érkezik hozzánk húsvét hétfőn, gyakran nehéz előre megmondani. Ezért érdemes olyan, tartós, jól tárolható vendégváró falatokkal készülni, amelyek a locsolkodás után is biztonsággal elfogyaszthatóak majd. Ilyen tartós aprósütemény a pogácsa, a sajtos tallér vagy a linzer.


pogácsa

Tudatos bevásárlás
A vásárlás során is érdemes észben tartanunk néhány szempontot! Ne menjünk éhesen vásárolni, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk olyan dolgokat is a kosárba rakni, amire nincs szükségünk. Érkezzünk bevásárlólistával és tartsuk is magunkat hozzá, így elkerülhetjük a felesleges költekezést. Akciós terméket akkor tegyünk a kosarunkba, ha pontosan tudjuk mikor és mihez fogjuk felhasználni, mert ezek a termékek jellemzően rövidebb lejárati idővel rendelkeznek.


Batyus húsvét
Az elmúlt évek egymástól külön töltött ünnepei miatt a családi közös együttlét még nagyobb jelentőséget nyert. Szervezzünk családi batyus húsvétot, amire mindenki készül valamilyen étellel vagy süteménnyel. Érdemes előre megbeszélni és szétosztani egymás között, hogy ki mit hoz, így változatosan lesz mindenféle finomság. A maradékot ugyanebben a szemléletben elcsomagolhatjuk a vendégeknek útravalóként, így mindenkinek jut egy kicsi otthonra is a közös élményből.


Húsvét, reggeli, család

Tudatosan a konyhában is
Használjuk fel az alapanyagokat szőröstől-bőröstől. A sonka főzőlevét érdemes eltenni a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, mert bablevest, lencsefőzeléket készíthetünk belőle később. Húsfilézés során, ne dobjuk ki a csontot, hanem használjuk fel csontleves, alaplé vagy raguk ízesítéséhez! A sütemények receptjéhez gyakran csak a tojás sárgáját vagy fehérjéjét kell felhasználni. Ha a kettő közül bármelyik megmaradna gazdagíthatjuk vele a leveseket, a gyümölcskenyér masszáját és a palacsintatésztát, emellett pedig a reggeli részeként is elfogyaszthatjuk.
Az ünnepi étkezések során megmaradt főtt sonka, akár később is felhasználható új ételek készítéséhez. Szerencsére több napig is eláll a hűtőszekrényben, így a maradékok megmentésére az ünnepek után is van lehetőség. A maradék sonkából készíthetünk szendvicskrémet, sonkás tésztát, vagy gazdagíthatunk vele krémleveseket, rakott ételeket.


egytálétel

A megmaradt húsvéti tojásból is számtalan fogást készíthetünk. Reggelire tojáskrémet, főételként rakott burgonyát, stefánia szeletet, tojásos salátát vagy tojáslevest varázsolhatunk belőle a család számára. Fontos tudni, hogy a főtt tojás 5-7 napig fogyasztható 0-5 °C-os tárolás mellett, viszont ha több órán keresztül szobahőmérsékleten tároljuk, a kedvezőtlen mikrobiológiai folyamatok már nem gátolhatóak meg.
Az édes, húsvéti kalácsból készíthetünk kalácsfelfújtat, máglyarakást a megmaradt csokinyuszit pedig felhasználhatjuk kakaó, brownie vagy csokiskekszhez.


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2023. november 23, csütörtök

Elektronikusan vezetett önellenőrzési terv követelményei

Az alábbi feltételeknek kell megfelelniük az önellenőrzési terv elektronikus vezetését biztosító informatikai rendszereknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Húsvét zöldítő pályázatot indít a Nébih Maradék nélkül

Húsvét zöldítő pályázatot indít a Nébih Maradék nélkül

2023. március 24, péntek

Idén húsvétkor is meghirdeti Húsvét zöldítő című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

A Húsvét zöldítő pályázattal az élelmiszerpazarlás-megelőzése mellett arra szeretnék felhívni a figyelmet a Maradék nélkül szakértői, hogy a nem megelőzhető élelmiszerhulladékok java (pl. zöldségek és gyümölcsök héja, kávézacc) környezetbarát módon is hasznosítható. Ebben a komposztálás mellett a haszonállatok és társállatok is segítségünkre lehetnek. A nyulak és a baromfik száraz takarmányát például kiegészíthetjük a feldolgozás során megmaradó zöldségdarabokkal és gyümölcshéjjal. 

A pályázat idén a felelős állattartásra is szeretné felhívni a figyelmet. Húsvétkor még mindig sokan szereznek be kiskedvencnek nyulat és csibét. Ezt azonban csak azoknak tanácsoljuk, akik tisztában vannak az adott állat igényeivel, és hosszú távon is átgondolt tervvel rendelkeznek a további sorsával kapcsolatban. E téren vendégszakértőként a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán oszt meg a következő hetekben hasznos tudnivalókat és tanácsokat a Maradék nélkül program közösségi oldalain. 
A Húsvét zöldítő pályázaton több kategóriában várják a pályaműveket április 5-éig. A felhívás részletei megtalálhatók a Maradék nélkül program honlapján.


A Nébih Maradék nélkül programja azt tanácsolja, hogy az ünnepek során is bánjunk figyelmesen az állatokkal és az élelmiszerekkel! A hivatal felmérése szerint fejenként átlagosan 65,5 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente, amelyből több mint 25 kg tisztán pazarlás. Az ünnepi vendégvárás is lehet takarékosabb, ehhez munkatársaink adnak hat tippet.
 

Friss hírek

2024. április 25, csütörtök

„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.

Tovább >

2024. április 24, szerda

A tavaszi esőzés egy vármegye kivételével elmosta a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)