A kmé cimkéjű tartalom.

SIRHA KMÉ módra

SIRHA KMÉ módra

2024. március 12, kedd

Nagy sikerrel zárult a SIRHA Budapest kiállítás. A rendezvényen ez alkalommal Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is bemutatkozhatott. Az Agrárminisztérium és a Nébih közös standján 3 napon keresztül várták az érdeklődőket a Védjegyiroda munkatársai. Emellett március 6-án önálló programblokkot szervezett a KMÉ, amelyben előadás, vállalkozói kerekasztal-beszélgetés és termékkóstolás is helyet kapott.

2024. március 5-7. között hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a SIRHA Budapest, Közép-Kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása a HUNGEXPO területén. A naponta több ezer látogatót vonzó eseményen az Agrárminisztérium kiemelt támogatását élvező KMÉ-védjegy is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. 

A nemzeti minőségrendszerről szóló program átfogó címe a „Miért éppen KMÉ-védjegy? – Tapasztalatok első kézből” volt. A szakmai találkozót dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Előadása a KMÉ jelenéről és jövőjéről szólt, érintve a kormányzati célokat és a vállalkozói preferenciákat.

A workshop „A KMÉ vállalkozói szemmel – Értékek és célok” című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A védjegyhasználó vállalkozások és szakmai szervezetek képviselői többek közt a pályázati folyamatról, a minőségrendszer nyújtotta előnyökről, a kiváló minőség biztosítása érdekében tett vállalásaikról és a védjegyhasználattal kapcsolatos gyakorlati tapasztalataikról cseréltek eszmét. Helyettes államtitkár asszony pedig arról beszélt, hogy ezek a szempontok mennyire vannak összhangban a döntéshozók eredeti céljaival.

Közreműködők:

  • Agrárminisztérium – dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár
  • Alföldi Tej Kft.  – Kücsön Andrea, minőségirányítási vezető
  • Soós Tészta Kft. – Soós Brigitta, minőségügyi menedzser
  • Gyulahús Kft. – Koncz Gábor, kereskedelmi igazgató
  • Magyar Pékszövetség – Fülep Zsolt, alelnök

A tartalmas szakmai, ám baráti hangvételű beszélgetés kellemes lezárása volt az uzsonna, melynek során KMÉ-védjegyes alapanyagokból készült szendvicsfalatkákat ízlelhettek meg a jelenlévők.

„A KMÉ vállalkozói szemmel – Értékek és célok” című kerekasztal-beszélgetésről készült felvétel elérhető az alábbi linken: https://kme.hu/uj-szinfolt-a-sirha-kiallitason-kme/


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Szalámik versenye a Termékmustrán

Szalámik versenye a Termékmustrán

2022. szeptember 22, csütörtök

Az egészben kapható, valamint a szeletelt szalámik összehasonlítása volt a Nébih legutóbbi, sorban az ötödik Termékmustrájának a középpontjában. A minősítés során végül 22 termék kapott lehetőséget arra, hogy kiérdemelje a KMÉ arany fokozatát.

A kínálatot lajstromozó polcfelmérés, a Termékmustrára való nevezési időszak, majd a termékleírásnak való megfelelés ellenőrzését követően összesen 117 termék szerepelt a  KMÉ szalámi mustra terméklistáján. A termékek jelölésvizsgálaton, valamint a Nébih laboratóriumában további elemzéseken estek át. A Termékmustrára végül a csemege, a paprikás és/vagy csípős szalámik, valamint a téliszalámi megnevezésű termékek kerültek be.  

A laboratóriumi vizsgálatokat maga a „kóstolás”, azaz a minőségmustra követte, melyen már csak 77 termék vehetett részt. Az itt kialakult termékkategória rangsorok alapján juthattak be a csúcsbírálatra a legtöbb pontszámot elért szalámik.

A szakemberek részvételével rendezett csúcsbírálatot egy csomagolás teszt követte, majd az összesített pontszámok alapján derült ki, hogy a különböző kategóriákban, mely termékek végeztek a legjobb helyen. Ennek eredményeként 22 féle szalámi érdemelte ki, hogy lehetőséget kapjon a KMÉ arany fokozatú védjegyének használatára.  

A védjegyes termékek listája folyamatosan bővül, ezért érdemes figyelemmel követni a KMÉ weboldalát.


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

2021. december 7, kedd

A Nébih által szervezett virsli Termékmustra eredményeivel 10 termék márkatulajdonosa számára nyílt meg a lehetőség, hogy Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel tanúsítsa terméke kimagasló minőségét. Ezzel hivatalosan is kiválasztották a hazai piac kínálatának legjobbjait.

A Nébih által koordinált Termékmustra a KMÉ-védjegy része, amely során az arra méltó termékeket kiemelik a piaci kínálatból. A több lépcsőből álló komplex vizsgálati rendszerben a szakemberek többek között termékspecifikus laboratóriumi – a jogszabályoknál szigorúbb minőségi paraméterek tekintetében -  méréseket végeznek és csomagolástesztre is sor kerül. A folyamat egyik legizgalmasabb szakasza pedig, amikor a bírálók, meghatározott szempontrendszer alapján elvégzik a termékek ízére-illatára-állagára vonatkozó minőségi bírálatot.

Idén novemberben befejeződött a virslik mustrája, amely során a teljes kínálatból, 31 virsli jutott be a kóstolói szakaszba, majd 13 a csúcsbírálatra. A mustra különböző szakaszaiban elért vizsgálati eredmények és pontok összesítése alapján végül 10 termék „ért célba”. A kiválók közé – egy kivétellel – kizárólag hazai előállítású virslik kerültek.

Fontos kiemelni, hogy a virslik most még csupán a lehetőség kapujában állnak, hogy a KMÉ tanúsító védjeggyel igazolják kifogástalan minőségüket. Ahhoz, hogy bekerüljenek a hivatalosan is kiváló minőségű termékek közé, pályázniuk kell a védjegyre, amit többek között sikeres helyszíni auditot követően kaphatnak meg. 

A védjegyet már viselő termékekről minden információ megtalálható a KMÉ termékkeresőjének segítségével. A „lista” remélhetőleg hamarosan bővül a teljes tanúsítási folyamatot sikeresen teljesítő vajakkal is.


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

2021. július 26, hétfő

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

A KMÉ-védjegyrendszer folyamatosan fejlődik, ezért egyre nagyobb ütemben igényli a digitális lehetőségek kihasználását. Ennek jegyében fejlesztették ki azt a Nébih szakrendszereivel együttműködő pályázói és ügyintézői felületet, amely hatékonyabbá, átláthatóbbá, gördülékenyebbé és gyorsabbá teszi a pályázás folyamatát az élelmiszer-előállítók számára. Az innováció fő szakmai célja az volt, hogy a KMÉ-hez kapcsolódó pályázatok elektronikus beadását támogassa, valamint a pályázatelbírálás teljes folyamatát – egészen a szerződéskötésig – segítse. Az online rendszer további ügyfélközpontú fejlesztések lehetőségét is magában hordozza. 

Megújult a KMÉ hivatalos weboldala is. A védjegyrendszer elsőszámú tájékoztató felülete új, átláthatóbb struktúrát kapott, mindezt friss, modern design-ba öntve. A honlap két fő szegmensre épül, a vásárlókat és az előállítókat megcélozva. Az érdeklődők informatív, átlátható, naprakész és teljes körű tájékoztatást kapnak, képviseljék akár a keresleti, akár a kínálati oldalt. A honlap mellett ezentúl a közösségi média különböző felületein is rendszeresen megjelennek majd a KMÉ védjegyekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivaló, aktualitások, vásárlói és pályázói hírek. 

Mostanra a termékek előállítói, forgalmazói három termékkörön belül (tej és tejtermékek, húskészítmények, friss húsok) tizenhat kategóriában pályázhatnak a védjegyre. A nyár folyamán újabb pályázati lehetőségek nyílnak friss hús és tejtermék kategóriában, de további jelentős élelmiszeripari termékkörök (például liszt, száraztészta) esetében is várható bővülés. 

A Nébih minden érintett magyar márkatulajdonost (gyártót, forgalmazót) biztat a pályázásra, hiszen a kiváló minőségű termékek már most is megtalálhatók a boltok polcain. A KMÉ pedig ezt tanúsítani is tudja. 

További információk:


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

2020. november 23, hétfő

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit. A KMÉ-védjegyekkel fémjelzett, megbízható minőségű termékek mögött ellenőrzött alapanyagok és gyártási folyamatok állnak.

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyek a termelők, az előállítók, a feldolgozók, a forgalmazók és a vásárlók számára egyaránt garantálják a kiváló minőséget. A kétfokozatú védjegyrendszer ösztönzi a termelőket és a feldolgozókat termékeik minőségének fejlesztésére, annak folyamatos fenntartására, és hatékony eszköz a piaci ismertség növeléséhez is. A vásárlókat pedig a piacon található termékek közötti tájékozódásban támogatja azáltal, hogy a magasabb minőséget garantálja és így hozzájárul a tudatos vásárlói magatartás kialakításához. 

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, a KMÉ-védjegyrendszer képviseli a kormány és az Agrárminisztérium célját, hogy mindenki számára biztonságos, jó minőségű élelmiszert biztosítsanak. A Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer leginkább attól különleges, hogy megbízható, hiteles és a minőséghez vezető iránytűként szolgál a vásárlásaink során. Az államtitkár szerint ma már nem döntés kérdése, hogy egy termék biztonságos legyen, hanem alapelvárás. Kiemelkedni a kínálatból kizárólag minőséggel lehet. 

Oravecz Márton, a Nébih elnöke a kampány indulása kapcsán elmondta, hogy a KMÉ-védjegyrendszer új tartalommal tölti meg a kiválóság fogalmát. Egyedülálló, mert mögötte valóban ott a hatósági garancia, a Nébih szakértelme. Az elnök szerint a KMÉ-védjegyes termékekben megbízhatunk, hiszen a komplex vizsgálati rendszernek köszönhetően a KMÉ-védjegyes élelmiszerek nemcsak biztonságosak, hanem kiemelkedő minőségűek is. A védjegy emellett folyamatos fejlődésre és a környezettudatosságra is ösztönzi az élelmiszeripar szereplőit, akik ezáltal a fenntarthatóság mellett is leteszik voksukat. 

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese kiemelte, egy védjegyrendszer értéke annak ismertségében és elismertségében rejlik, ezért a december közepéig tartó kampányidőszak célja a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyek ismertségének és elismertségének növelése a fogyasztók körében. Ennek elemeivel országos és regionális televízió- és rádiócsatornákon, nyomtatott és elektronikus sajtótermékeken, valamint a közösségi média felületein is találkozhatnak majd a fogyasztók. Az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese arra kéri a vásárlókat, hogy ismerkedjenek meg a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyek grafikai elemeivel és tartalmával, vásárláskor részesítsék előnyben ezeket a termékeket és tudatosan válasszanak. 

A KMÉ-védjegyrendszer kétszintű: alap- és arany fokozata van. Az alapfokozatra bárki pályázhat, aki élelmiszert állít elő, vagy saját márkás terméket forgalmaz. A sikeres pályázathoz meg kell felelni a KMÉ-védjegyrendszer által előírt kiválósági kritériumoknak. A pályázati eljárás során a gyártónak igazolnia kell, hogy terméke miben emelkedik ki a piacon található többi árutól. A pályázati dokumentumok tartalma, a termékminta vizsgálata, valamint egy helyszíni ellenőrzés elvégzését követően a bírálóbizottság javaslatot tesz a Védjegyjogosult, vagyis Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft., számára a védjegyhasználati jog odaítélésére. A pályázat benyújtásának nincs határideje.

Az alapfokozatú védjegy pályázati lehetősége termékcsoportonként bővülve válik elérhetővé, elsőként idén januártól a tej és tejtermékek számára. A pályázati lehetőség már 8 termékkategóriában nyitott a tejtermékek előállítói vagy forgalmazói előtt. Ezek a fogyasztói tej, a joghurt, a kefir, a tejföl, a túró, a vaj, a tejszín és a trappista sajt. A friss húsok és hústermékek várhatóan 2021 elejétől nyílik meg a pályázati lehetőség. Az Agrárminisztérium a további termékkörök és élelmiszeripari ágazatok kiválasztásával, az érintett vállalkozások és szakmaközi szervezetek jelzéseit is figyelembe kívánja venni annak eldöntéséhez, mely termékköröknél jelenjenek meg újabb pályázati lehetőségek. 

Az arany fokozatú védjegy használatára csak azzal a termékkel lehet pályázni, amely a Nébih által koordinált, összehasonlító termékteszten, az úgynevezett Termékmustrán a legjobb termékek között szerepel. A Termékmustra az élelmiszer biztonságára, -minőségére, kedveltségére vonatkozó független, komplex vizsgálatsorozat. Termékmustrán kiváló helyezést elért termékek gyártói, vagy sajátmárkás termékek forgalmazói a Védjegyjogosult értesítését követően, a pályázat benyújtásával igényelhetik az arany fokozatú védjegy használatát. 

A Termékmustrák történetében az első megmérettetés a tejfölöké volt. A győztesek közül már több termék is viseli az arany fokozatú védjegyet. A következő, túrókról szóló Termékmustra nyáron zajlott, ahol 62 hazánkban kapható tehéntúróból, 25 jutott tovább a csúcsbírálatra. Az arany fokozat kiérdemléséhez a termékeknek meg kell felelniük a komplex vizsgálati rendszernek, vagyis a szigorú laborvizsgálatoknak, a minőségmustrának és a csomagolástesztnek.
Ez a tanúsítási folyamat biztosítja, hogy az arany fokozatú védjegy a kiváló minőségű termékek közül is a prémiumkategóriát képviseli.
 

Kapcsolódó tartalmak
Bővebb információ:  http://www.kme.hu
Videó
A videóhoz tartozó teljes szövegű leirat (pdf)

Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)