A közétkeztetési szakácsverseny cimkéjű tartalom.

Véget ért a Közétkeztetési Szakácsverseny, az élen egy már elismert csapat végzett

Véget ért a Közétkeztetési Szakácsverseny, az élen egy már elismert csapat végzett

2024. március 14, csütörtök

Hatalmas érdeklődés övezte a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által meghirdetett Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjét. Az eseménysorozatot 2024. március 5-7. között, a Sirha Budapest kiállításon rendezték meg. A versenyben 12 csapat mérkőzött meg egymással, a dobogó legfelső fokára ismét a Hungast Bakony szakácsai állhattak fel, míg a Nébih különdíját a Vácziak csapata érdemelte ki.

A megmérettetésen 3 fogásos, húsmentes ebédet készítettek a versenyző szakácsok, amelyhez 4 órányi idő állt a rendelkezésükre, és a kötelező alapanyagok mellett, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékkel gazdálkodhattak. A Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében rendhagyó módon ezúttal a közönség is kóstolt és szavazott, ezenfelül hagyományos kerekasztal beszélgetésekkel és előadásokkal várták az érdeklődőket, végül ünnepélyes díjátadóval zárták a három napos eseményt. 

A megmérettetés győztesei a Hungast Bakony szakácsai lettek. A Hungast csapata előételként tofus céklasalátával kápráztatta el a zsűrit, a főételük a „Berlingots” volt: snidlinges túróval, parajhabbal és brokkolival, végezetül desszertként egy csokoládé mousse-t tálaltak, almás maracuja öntettel.

A Hungast Bakony mellett arany minősítést szereztek a következő csapatok: a Balassa Team, (Tolna vármegyei Balassa János Kórház), a Hungast Budapest; a Prizma Junior (Budapest), a Delirest Szeged és a Hetes Generál (Nyíregyháza). 
Ezüst minősítéssel büszkélkedhet a KDK (Kanizsai Dorottya Kórház), a Bakonyi Betyárok (Veszprém, Büntetés-végrehajtás), a Büntetés-végrehajtás Agglomeráció 2. csapat (Pécs, Kalocsa, Kaposvár, Székesfehérvár), a Delirest Savaria (Szombathely) és a Vácziak (Vác, Büntetés-végrehajtás). 
A La Badella Familia (Budapest, Büntetés-végrehajtás) bronz minősítést érdemelt ki. 



A csapatok teljesítményét első alkalommal kóstolhatták és értékelhették a Sirha Budapest látogatói is. A Balassa Team, a Prizma Junior és a Delirest Savaria csapatának főztjei voltak a látogatók kedvencei, így ők örülhettek az egyes versenynapokon a közönségdíjnak. 

A három napos esemény zárásakor számos különdíjis gazdára talált: például a Nébih a Vácziak csapatának teljesítményét tüntette ki, a Belügyminisztérium elismerését a La Badella Familia nyerte el, míg az Agrárminisztérium különdíjának a Prizma Junior csapata örülhetett. A Balassa Team két külön díjat is szerzett: a KÖZSZÖVTŐL, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól. 

A Közétkeztetési Szakácsverseny általános célja, hogy a hagyományos ízeket modernizálva újragondolja, az étkezési kultúrát fejlessze és az egyes évszakokhoz, szokásokhoz köthető ételeket megismertesse.  Az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke volt. A megmérettetési szakmai irányítását Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikus Társaság alelnöke látták el.

 

 


Friss hírek

2024. június 26, szerda

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében

Izgalmas ízek, egyedi menüsorok a fenntarthatóság jegyében

2023. november 3, péntek

Október utolsó hétvégjén került sor a 2023-2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjére, melynek témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért.

A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal. A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőtt ebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/ fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük.  A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez.

A rendezvény idei tematikájából fakadóan a versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot ‒ a vaj kivételével ‒ nem használhattak a menüsorhoz. A kihívás egyik fő kritériumának megfelelően a nevezőknek olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetőek. A korábbi évek hagyományát megőrizve az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszerbiztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt. 

Az elkészített ételeket a ‒ szervezők és a szakmai támogatók által delegált ‒ szakértőkből álló zsűri szigorú szempontrendszer alapján bírálta, mely alapján a legtöbb pontot elérő pécsi csapat 100-ból 94,29 pontot szerzett az alábbi menüvel:
•    Céklasaláta tofuval 
•    “Berlingots” snidlinges túróval, parajhabbal, brokkolival
•    Csokoládé mousse, almás maracuja öntettel

A döntőbe az alábbi csapatok jutottak be:


 


Friss hírek

2024. június 26, szerda

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Immár kilencedszer! Megjelent a KÖSZ 2023-2024. versenykiírása

Immár kilencedszer! Megjelent a KÖSZ 2023-2024. versenykiírása

2023. március 1, szerda

A fenntartható közétkeztetés jegyében hirdeti meg a közétkeztetésben dolgozók részére a KÖZSZÖV, a Nébih és a MNGSZ közös szervezésben, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) támogatásával a IX. Közétkeztetési Szakácsversenyt, a KÖSZ 2023-2024-et.

A verseny szervezői számos célt fogalmaztak meg:
•    a közétkeztetés népszerűsítését
•    a fenntartható közétkeztetés támogatását
•    a közétkeztetés fejlesztését segítő iránymutatást
•    a heti egy húsmentes nap kampány megismertetését
•    a régi, mellőzött alapanyagok és receptek népszerűsítését
•    az étkezési kultúra fejlesztését
•    a hazai, friss alapanyagok felhasználásának bemutatását.

A versenyfeladat:
A versenyen a négyfős csapatok számára 4 óra áll rendelkezésre egy 3 fogásos, húsmentes, felnőtt menü elkészítésére, melynek nyersanyagköltsége nem haladhatja meg a nettó 850 Ft/fő összeget.

Jelentkezés és nevezés:
A versenyzők a jelentkezési szándékukat 2023. március 30-ig írhatják meg a szakacsverseny@kozszov.hu e-mail-címre. Ezt követően megkapják a nevezéshez szükséges dokumentumokat és szakmai támogatást. A nevezési anyagokat május 30-ig kell leadni. 
A 3 fordulós verseny elődöntői október-novemberben lesznek, döntője pedig 2024. március 5-6-án.

A verseny fővédnökei:
dr. Nagy István, agrárminiszter és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke
Szakmai védnökei:
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikus Társaság alelnöke
Szakmai vezetője: Némedi József, a KÖZSZÖV alelnöke, a MNGSZ közétkeztetési szekció vezetője.
A versenyt szakmailag támogató szervezetek:
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Élelmiszer-higiénikusok Társasága, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Pannon Gasztronómiai Akadémia, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége. 

További információk elérhetőek a szervezők honlapján: kozszov.hu, portal.nebih.gov.hu, mngsz.hu


Friss hírek

2024. június 26, szerda

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Döntés született a döntő legjobbjáról: pécsi csapat lett a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese

Döntés született a döntő legjobbjáról: pécsi csapat lett a Közétkeztetési Szakácsverseny győztese

2022. március 24, csütörtök

2022. március 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022-es fordulójának döntője a SIRHA Budapest kiállításon. A végső hajrában a tavalyi elődöntők során kiválasztott 12 legjobb közétkeztető csapat mérte össze tudását. Szoros küzdelmet követően, végül a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára többek között kacsahússal töltött tavaszi tekercset, brézelt marhanyakat és minifánkot is tartalmazó menüsorával.

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. A többlépcsős verseny fővédnökei: dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Az idei megmérettetés a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” mottóval zajlott. Alapvető célja most is – mint minden évben – a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése volt. E szellemben a verseny kötelező elemeként a fánknak, alapanyagként a sütőtöknek, míg meglepetés összetevőként az akácméznek kellett a menüsorokban megjelennie.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőből és döntőből álló – versenyre összesen 28 csapat nevezett. A végső „rangadónak” a SIRHA Budapest kiállítás adott otthont március 23-án, ahol a 12 legjobb csapat készíthette el valamely magyar tájegység hagyományos, háromfogásos farsangi ételsorát. A verseny nyilvános záróakkordja – a főzéstől, a tálaláson át, a zsűrizésig – idén is bővelkedett a látványosságokban.

A KÖSZ 2021-2022 fődíját a pécsi Hungast csapat vihette haza, rendkívül ötletes és gusztusos, a versenykritériumoknak mindenben megfelelő menüsoráért.
A csapat tagjai: Lovay Gergely, Berényi Máté, Kostyál Gábor, Végh Botond
A menü:
     előétel: kacsahússal töltött tavaszi tekercs, puy lencseragu, zellerpüré, petrezselyemolaj, zöldborsócsíra
     főétel: brézelt marhanyak, birsalmás lilakáposzta, birspüré, gránátalma zselé, mustáros burgonyapüré
     desszert: minifánk sütőtök-fehércsokoládé panna cotta, sütőtök textúrák, sajttorta

A dobogó második fokára a budapesti Melódin Team csapata, míg a harmadikra a Hungast budapesti csapata állhatott.

Képek forrása: Csárdás Ferenc (KÖZSZÖV) és Máté Krisztián (Nébih)

 

Képválogatás a döntőről


Friss hírek

2024. június 26, szerda

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Bemutatkoztak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

Bemutatkoztak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

2021. november 9, kedd

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022 elődöntő szakasza és a november 5-én megrendezett sajtóreggelin az is kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább és vehet részt a tavaszi döntőben a SIRHA kiállításon.

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. Az idei megmérettetésre a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” készülhettek a csapatok.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3+1 fős csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek, a csapattagok között legalább egy 35 év alatti közreműködővel. A versenyzőknek egy magyar tájegység hagyományos farsangi ételeit kellett 3 fogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menübe illeszteni, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll. Ennek jegyében előírás volt a fánk készítése és sütőtököt felhasználása a menüben, a tiltott alapanyagok közé pedig az édesítőszer, az ízfokozó és az élelmiszer-színezék, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyag került. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft‐ot.

Az elődöntőből továbbjutott 12 csapatot sajtóreggeli keretében mutatta be dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. Az eseményen részt vett dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint a verseny védnökei, támogatói és mentorai. 

A döntőbe jutott 12 csapat 2022. március 24-én, a SIRHA kiállításon mérheti össze a fazekak tartalmát. A tavaszi megmérettetés főzési sorrendjét sorsolással döntötték el.


A versenyről további információk olvashatóak a Nébih honlapján:
https://portal.nebih.gov.hu/hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny



Friss hírek

2024. június 26, szerda

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)