null Jelentős változások a közétkeztetési közbeszerzésekben

Jelentős változások a közétkeztetési közbeszerzésekben

Jelentős változások a közétkeztetési közbeszerzésekben
2021. január 10, vasárnap

2020 végén jelent meg a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozó 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet, amelynek fő célja a közétkeztetés minőségének javítása. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell alkalmazni.

A rendelet előírja, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60%, 2023-tól legalább 80% arányt kell kitennie a rövid ellátási láncban beszerzett termékeknek, illetve a helyi élelmiszer termékeknek.

A közbeszerzési pályázaton induló közétkeztetési szolgáltatást nyújtó gazdasági szereplőknek pályázatához a 3 évnél nem régebbi főzőkonyha minősítéseket* is csatolni kell.

A rendelet 5.§ (1) pontja kimondja, hogy „Az ajánlatkérő nem alkalmazhatja a legalacsonyabb ár szempontját egyedüli értékelési szempontként közétkeztetési szolgáltatások esetében.” Az új szabályok alapján „előnyben részesülnek” például azon pályázók, melyek

  • a rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszer termékekből a kötelezően előírt aránynál nagyobb arányban használnak fel termékeket;
  • a fogyasztói visszajelzéseket figyelembe veszik, azokat dokumentálják;
  • az előírtnál többször adnak zöldséget és gyümölcsöt;
  • diétás étkeztetés biztosítását is vállalják.

Az új szabályozás egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, ezáltal pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti.

Kapcsolódó jogszabályok:
* az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 23.§ (5)
676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól
A rendeletek hatályos változatát a https://njt.hu/ oldalon olvashatják.

Friss hírek

Tanévzáró értékelést adott ki a Nébih a közétkeztető konyhákról
2016. június 23, csütörtök

Tanévzáró értékelést adott ki a Nébih a közétkeztető konyhákról

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

Tovább >

A közétkeztetés minőségének javulása mindannyiunk érdeke
2016. január 21, csütörtök

A közétkeztetés minőségének javulása mindannyiunk érdeke

A közétkeztetésben jó minőségű, hazai és helyi alapanyagokat kell felhasználni, és a szolgáltató kiválasztásánál, a beszerzéseknél nem csupán a gazdaságossági szempontokra kell tekintettel lenni – fogalmazott Zsigó Róbert a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program tapasztalatairól szervezett konferencián.

Tovább >