A virsli cimkéjű tartalom.

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

Lezajlott az első Termékmustra a húskészítmények kategóriájában

2021. december 7, kedd

A Nébih által szervezett virsli Termékmustra eredményeivel 10 termék márkatulajdonosa számára nyílt meg a lehetőség, hogy Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel tanúsítsa terméke kimagasló minőségét. Ezzel hivatalosan is kiválasztották a hazai piac kínálatának legjobbjait.

A Nébih által koordinált Termékmustra a KMÉ-védjegy része, amely során az arra méltó termékeket kiemelik a piaci kínálatból. A több lépcsőből álló komplex vizsgálati rendszerben a szakemberek többek között termékspecifikus laboratóriumi – a jogszabályoknál szigorúbb minőségi paraméterek tekintetében -  méréseket végeznek és csomagolástesztre is sor kerül. A folyamat egyik legizgalmasabb szakasza pedig, amikor a bírálók, meghatározott szempontrendszer alapján elvégzik a termékek ízére-illatára-állagára vonatkozó minőségi bírálatot.

Idén novemberben befejeződött a virslik mustrája, amely során a teljes kínálatból, 31 virsli jutott be a kóstolói szakaszba, majd 13 a csúcsbírálatra. A mustra különböző szakaszaiban elért vizsgálati eredmények és pontok összesítése alapján végül 10 termék „ért célba”. A kiválók közé – egy kivétellel – kizárólag hazai előállítású virslik kerültek.

Fontos kiemelni, hogy a virslik most még csupán a lehetőség kapujában állnak, hogy a KMÉ tanúsító védjeggyel igazolják kifogástalan minőségüket. Ahhoz, hogy bekerüljenek a hivatalosan is kiváló minőségű termékek közé, pályázniuk kell a védjegyre, amit többek között sikeres helyszíni auditot követően kaphatnak meg. 

A védjegyet már viselő termékekről minden információ megtalálható a KMÉ termékkeresőjének segítségével. A „lista” remélhetőleg hamarosan bővül a teljes tanúsítási folyamatot sikeresen teljesítő vajakkal is.


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Jól szerepeltek a sertésvirslik a NÉBIH tesztjén

Jól szerepeltek a sertésvirslik a NÉBIH tesztjén

2016. december 27, kedd

A hagyományos ünnepi ételek közül 2016 utolsó Szupermenta terméktesztjén 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba, az érzékszervi vizsgálatokon pedig egy virslinél merült fel kifogás.

A Szupermenta projekt idei utolsó terméktesztjén a NÉBIH szakemberei a Magyarországon kapható előrecsomagolt sertésvirsliket ellenőrizték, azok közül is összesen 21-et.

A NÉBIH laboratóriumaiban vizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá a fehérje-, víz-, zsír-, só-, és nitrit tartalmukat is megmérték. Az eredmények alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.

Hat termék csomagolásán szerepelt a „gluténmentes” felirat, így ezekben az esetekben a vizsgálat erre a paraméterre is kiterjedt. Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban gluténmentesek voltak.

A sertésvirslik akkreditált érzékszervi bírálatát is elvégezték a NÉBIH munkatársai. Egy mintánál kellemetlen szagot állapítottak meg a szakemberek, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság.

A termékek jelölésének vizsgálata több hiányosságot is feltárt. Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon. Az allergének feltüntetése, az adalékanyagok felhasználása és a „védőgázas csomagolásban” felirat viszont valamennyi esetben megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság.

A termékek kedveltségi vizsgálatára is sor került. Laikus és szakértő kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát. Első helyen a Pick mangalica virsli végzett, második lett az Aldi frankfurti virsli, míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán:


Friss hírek

2024. június 11, kedd

Nem csípősek a hegyes-erős paprika vetőmagok teszteredményei

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta program legújabb tesztjén. A termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis minden követelménynek megfelelt ‒ mind a 12 termék. A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján alakult ki. A teszt a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán folytatódik.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)