A élelmiszer-vállalkozás cimkéjű tartalom.

Az élelmiszer-vállalkozásokat is érinti az új kiberbiztonsági törvény

Az élelmiszer-vállalkozásokat is érinti az új kiberbiztonsági törvény

2023. augusztus 8, kedd

Az élelmiszer-vállalkozások egy részére is vonatkoznak a 2024.01.01-től életbe lépő kiberbiztonsági szabályok. A Nébih ezúton felhívja az érintettek figyelmét, hogy időben tájékozódjanak kötelezettségeikről.

Az idén májusban megjelent új kiberbiztonsági törvény1 a tanúsítás hazai keretrendszerét alakítja ki, valamint a hatósági felügyeleti rendszer bevezetése mellett a jelentős gazdasági ágazatok szereplői számára határozza meg a kiberbiztonsági követelményeket. 

A törvény az olyan nyereségérdekelt, illetve nonprofit köz- vagy magánvállalkozásokra is vonatkozik, amelyek tevékenységükkel az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának vagy forgalmazásának bármelyik szakaszában részt vesznek2. Az előírások nem érintik a mikro- és kisvállalkozásokat, azaz azokat az élelmiszer-vállalkozásokat, amelyek esetében a foglalkoztatotti létszám nem éri el az 50 főt, illetve az éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege 10 millió eurónak megfelelő forintösszegnél kevesebb.

A terület felügyeletét a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) látja el. Fontos, hogy azoknak a szervezeteknek, akik 2024.01.01. előtt kezdik meg a működésüket, legkésőbb 2024.06.30-ig nyilvántartásba kell vetetniük magukat az SZTFH-nál3, valamint lényeges követelmény az is, hogy az ő esetünkben az első kiberbiztonsági auditot 2025.12.31-ig el kell végezni.4 

Amennyiben egy szervezet nem a kiberbiztonsági követelményeknek megfelelően végzi a tevékenységét, úgy az SZTFH jogosult5 ‒ az adott tevékenységet engedélyező vagy felügyelő hatóság véleményének figyelembevételével ‒ eltiltani az érintett szervezetet a (biztonsági követelmények teljesülését közvetlenül veszélyeztető) tevékenységtől. Emellett a kapcsolódó rendelet6 szerint a bírságok nagy intervallumon belül mozogva 50 ezer és 50 millió forint közöttiek lehetnek.

Hivatkozott jogszabályok:
1 A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény
2 178/2002 EK rendelet
3 2023. évi XXIII. tv. 30.§ (1) bekezdés 
4 2023. évi XXIII. tv. 30.§ (4) bekezdés 
5 2023. évi XXIII. tv. 24. § (1) bekezdés
6 305/2023. (VII.11.) Korm. rendelet a kiberbiztonsági bírságok mértékéről, a bírság kiszabásának és befizetésének részletes eljárási szabályairól

 


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

NÉBIH figyelemfelhívása élelmiszer-vállalkozásoknak nem megfelelő hatékonyságú fertőtlenítőszerekről

NÉBIH figyelemfelhívása élelmiszer-vállalkozásoknak nem megfelelő hatékonyságú fertőtlenítőszerekről

A takarítás, tisztítás, és ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb műveletnek számít. Az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota ugyanis jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek, ételek minőségét, fogyasztásra való megfelelőségét. Hatással van az élelmiszerek biztonságára a létesítményekben foglalkoztatott személyzet kezének tisztasága is.

Az élelmiszer-vállalkozás feladata, hogy a takarítási, tisztítási, fertőtlenítési műveletek elvégzéséhez és a dolgozók kezének fertőtlenítéséhez megfelelő és jó állapotú eszközöket, valamint az felhasználási célnak, területnek megfelelő tisztító és fertőtlenítőszereket biztosítson.

A kereskedelmi forgalomban a tisztító és fertőtlenítőszerek széles skálája megtalálható, ezekből kell – a felhasználási célt szem előtt tartva – a megfelelő szereket kiválasztani. Fontos, hogy a készítményeket a gyártó által javasolt felhasználási területen, általa javasolt módon – koncentráció, vízhőmérséklet, behatási idő –, a szer lejárati idejét is figyelembe véve szabad használni. A felhasználási terület és a használati útmutatás megtalálható a készítmények jelölőcímkéjén, illetve biztonsági adatlapjában (melyek beszerzése a vállalkozás részéről kötelező). A fertőtlenítő szerek hatás-spektruma (pl. „baktérium, vírus, gomba, és algaölő hatással is rendelkezik”) a készítmény jelölésén megtalálható. A címkén kötelezően feltüntetésre kerül még az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által a terméknek adott engedélyezési, vagy regisztrációs szám, a gyártási tétel száma vagy jelzése és a lejárat ideje is.

A jól megválasztott és helyesen alkalmazott szertől felhasználója joggal elvárható a gyártó által garantált hatás.

A NÉBIH Nemzeti Referencia Laboratóriumában monitoring terv alapján folyamatosan, élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálásakor esetenként vizsgáljuk az élelmiszerláncban felhasználásra kerülő kéz-, és felületfertőtlenítő, valamint mosogatáshoz használt szerek mikrobiológiai hatékonyságát. Megdöbbentő jelenségként észleltük az utóbbi időben több készítmény esetében is, a felhasznált fertőtlenítő szerek nem megfelelőségét, a gyártó által a címkén jelöl fertőtlenítő hatás elmaradását. Az ilyen szerek használatával az élelmiszervállalkozások álbiztonságban vannak a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.

A NÉBIH és a területi élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok a nem megfelelő hatású, vagy hatástalan fertőtlenítőszerek gyártóival, forgalmazóival és felhasználóival szemben megteszik a szükséges hatósági intézkedéseket, de emellett a NÉBIH felhívja az élelmiszer vállalkozások figyelmét is az alábbiakra:

  • A fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek.

  • Az önellenőrző vizsgálatok során gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira.

  • A gyártótól, vagy forgalmazótól kérjenek garanciát, vizsgálati eredményeket a szerek megfelelő hatásosságáról és pontos felhasználhatóságáról.

  • Fertőtlenítőszer váltáskor, új szer bevezetésekor különösen fontos a körültekintés és az említett garanciák beszerzése.

  • A hibás fertőtlenítőszerek mielőbbi forgalomból kivonása érdekében kérjük jelezzék, ha a szerek alkalmazása során nem megfelelőséget tapasztalnak.

 

Letölthető anyagok

Élelmiszer-vállalkozásoknak - nem megfelelő hatékonyságú fertőtlenítő szerekről

Tisztító- és fertőtlenítőszerek használata az élelmiszer-láncban

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)