A gombaszakellenőr cimkéjű tartalom.

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!

2015. október 9, péntek

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák. Az elmúlt napokban történt megbetegedésben érintett vendéglő jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolt házhoz szállított vadon termő gyűrűs tuskógombát és abból készített polentát. A gyűrűs tuskógomba,  a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák ehetők, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenőrnek  kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel  ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek. Éppen ezért a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A NÉBIH felhívja a vendéglátók figyelmét a vadon gyűjtött gomba felhasználásának szigorú szabályaira. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy vendéglátásban tilos vadon termő gombát szakellenőri igazolás hiányában felhasználni! A szakellenőri igazoláson kötelezően fel kell tüntetni az említett gombák esetében, hogy 20 percig tartó hőkezelés szükséges, továbbá előírás az is, hogy a szakellenőri igazolást a vendéglátásban 1 hónapig meg kell őrizni.

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, valamint a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

NÉBIH felhívás: csak szakellenőr által megvizsgált vadon termő gomba fogyasztható biztonsággal

NÉBIH felhívás: csak szakellenőr által megvizsgált vadon termő gomba fogyasztható biztonsággal

2012. október 5, péntek

A száraz nyári hónapokat követően hirtelen leesett nagymennyiségű csapadék hatására egyszerre jelentek meg hazánk erdeiben, mezőin és legelőin a nyári, valamint az őszi ehető és mérgező gomba fajok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét, hogy – saját egészségük védelme érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A tartós őszi időjárásnak köszönhetően hosszú gombaszezonra számíthatnak a kalapos finomság kedvelői. A NÉBIH felhívja a gyűjtők figyelmét, hogy a fogyasztás mellett már a gyűjtés is számos veszélyt rejthet magában. Például az ehető és nem ehető gombák együttes gyűjtése, közös kosárba helyezése – a spórák és gombatörmelék átszóródása miatt – az ehető gombákat is szennyezheti.

A nyilvántartott gombaszakellenőrök listája elérhető a hivatal honlapján. A szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Kiemelten fontos, hogy gyűjtött gombából készült ételek fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük. A gomba toxikológiai vizsgálatokat a NÉBIH laboratóriuma végzi. A vizsgálatkéréssel kapcsolatos információk a honlapon megtalálhatók.

A hivatal honlapján – a szakellenőrök elérhetőségén túl – szintén megtalálhatók a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói, mely a gyűjtők számára nyújthat jelentős segítséget.

Vadon termő, gyűjtött gombát csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.
 

 Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!

  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!

  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti ne tárolja

  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

 
 

Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

NÉBIH Közlemény - Keresse gombaszakellenőrét a piacon!

NÉBIH Közlemény - Keresse gombaszakellenőrét a piacon!

2012. október 30, kedd

A NÉBIH közreadja a gombaszakellenőröket foglalkoztató piacok listáját. Az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezéses eseteire tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) amellett, hogy minden esetben felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét arra, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el, közreadja a gombaszakellenőröket foglalkoztató piacok listáját, és nyitva tartásukat.

A tartós meleg őszi időjárás miatt hosszú gombaszezonra számíthatnak a kalapos finomság kedvelői. Az őszi gombaszezon a szárazság miatt bár egy hónappal később kezdődött, a szokásostól eltérően ezen szervezetek nemcsak a hegyekben jelentek meg nagy számban, hanem az alföldi réteken, legelőkön, és az alföldi erdőkben is, így a NÉBIH a lakosság érdekében fokozott óvatosságra kéri a fogyasztókat.

Annak érdekében, hogy mindenki elérhesse a hozzá közel eső szakembert, a NÉBIH közreadja a gombaszakellenőrt foglalkoztató piacok listáját is, megjelölve azok nyitva tartási idejét. Fontos tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Kiemelten fontos, hogy gyűjtött gombából készült ételek fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük. A gomba toxikológiai vizsgálatokat a NÉBIH laboratóriuma végzi. A vizsgálatkéréssel kapcsolatos információk a honlapon megtalálhatók.

Vadon termő, gyűjtött gombát csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, melyet az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.

A biztonságos gombafogyasztással kapcsolatos korábban közétett tájékoztatóink elérhetőek itt.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)