A verseny cimkéjű tartalom.

LIFE AWARDS 2023: Döntősök közt a Maradék nélkül program

LIFE AWARDS 2023: Döntősök közt a Maradék nélkül program

2023. május 18, csütörtök

Az Európai Bizottság minden évben díjazza a LIFE keretprogram támogatásával megvalósuló leginnovatívabb, leginspirálóbb és legeredményesebb projekteket. Idén a Nébih Maradék nélkül programja a döntősök között – környezetvédelem kategóriában – versenyezhet a szakmai zsűri díjáért. A finalisták közül a közönség is kiválaszthatja a kedvencét. Szavazatával most támogathatja a munkánkat.

Szavazni a LIFE aloldalán lehet: 
https://www.lifeawards.eu/
A Nébih Maradék nélkül programja
LIFE-FOODWASTEPREV néven található meg a jelöltek között. Fontos, hogy a szavazás csak a visszaigazoló e-mail-re kattintva válik érvényessé! 

A Nébih 2016-ban indította el Maradék nélkül programját az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, amely azóta Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát.

Az elmúlt mintegy 7 évben a hivatal szakértői csapata számos programelemet valósított meg annak érdekében, hogy mérsékelje az élelmiszerpazarlás problémáját hazánkban és Európában egyaránt:

  • A Maradék nélkül már 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét – ez 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált. A legfrissebb adatok szerint a program indulása óta negyedével csökkent a háztartási élelmiszerpazarlás Magyarországon.
  • Kiemelt fókuszterület a gyerekkori szemléletformálás: eddig több mint félmillió gyerekhez jutott el – a program munkatársai által kidolgozott – komplex oktatási anyag, továbbá 30.000-nél is több fiatal vett részt személyesen is a képzéseken.
  • A lakossági szemléletformáló kampány mintegy 200 milliós elérést számlál, vagyis minden magyar állampolgár átlagosan 20-szor találkozhatott a Maradék nélkül üzeneteivel.
  • A háztartások mellett az élelmiszerlánc többi szereplőjét is segíti a Maradék nélkül: az érintettek bevonásával életre hívott munkacsoportok összegyűjtötték és kiadványba foglalták az élelmiszeripar, a kereskedelem, a vendéglátás és a civil szektor számára a legeredményesebb élelmiszerpazarlás-csökkentő jó gyakorlatokat.
  • 2019 óta a program vezetője képviseli Magyarországot az Európai Bizottság Élelmiszerhulladék és Élelmiszerveszteség Platformjának ülésein. 2022-ben pedig a Maradék nélkül meghívást kapott az Európai Unió Közös Kutatóintézetének Európai Fogyasztói Élelmiszerhulladék Fórumába és az Európai Bizottság Állampolgári Panel az Élelmiszerhulladékokról elnevezésű programjába is, ezzel hozzájárulva nemcsak a magyar, de a többi uniós tagállam élelmiszerhulladék-csökkentési törekvéseihez is.

Az Európai Bizottság változatos kritériumok – környezeti, gazdasági, társadalmi hasznosság, innováció, szakpolitikai relevancia és költséghatékonyság – mentén értékeli az összes befejezett LIFE-projektet. Ez alapján három kategóriában alakítja ki a döntősök körét: természetvédelem, környezetvédelem és éghajlatvédelem. A szakértői zsűri által kiválasztott győzteseket az Európai Unió Zöld Hete – Európa legnagyobb környezetvédelmi eseménye – során megrendezett ünnepségen mutatják be. 

A LIFE Citizens' Award a nagyközönség számára is lehetővé teszi, hogy online szavazhasson az általa legjobbnak tartott projektekre. Aki szeretné támogatni és ezzel elismerni a Maradék nélkül program törekvéseit, a LIFE aloldalán (https://www.lifeawards.eu/) a LIFE-FOODWASTEPREV címszóra kattintva teheti azt meg. Fontos, hogy a szavazás csak a visszaigazoló e-mail-re kattintva válik érvényessé. Előfordulhat, hogy gmail fiók esetén az e-mail a promóciók közé vagy a levélszemétbe érkezik, így azt is érdemes ellenőrizni. Emellett gyakori, hogy csak több perc, néha több óra után érkezik meg a visszaigazoló levél.


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

„OKÉS” 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

„OKÉS” 2015 – lezárult a közétkeztető gasztro kupa selejtező és elődöntő szakasza

2015. november 24, kedd

Lezárultak az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntői. A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok jutottak be.

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.

A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a tradicionális ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása. A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett és cégenként akár több csapat is elindulhatott a megmérettetésen. Az ötödik OKÉS selejtezője után az elődöntőkben végül három helyszínen, összesen 26 csapat állt be a tűzhely mögé.

A selejtezőben a csapatoknak előételből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt 3 fogásos napi menüsort kellett megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatta meg a nettó 420 Ft-ot. Fontos szempont volt, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készüljenek, tradicionális ízeket képviseljenek, és több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak legyenek. A selejtező során a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékelte a zsűri, míg az elődöntőkben el is kellett készíteni a megtervezett menüt. A versenyfogások között akadt liba- és zöldborsó-leves, tökfőzelék ropogós ponttyal, vadas csirkecomb, csirkepaprikás metélőhagymás galuskával, nagyi sütije, mák- és sütőtök-felfújt és palacsintás rétes vanília öntettel.

A nevezések bírálata során, azaz a selejtezőn, valamint a pécsi, miskolci és budapesti elődöntőkön összesen maximum 100 pontot szerezhettek az indulók.  Döntőbe a 80 pont felett teljesítő 12 csapat jutott, ami várhatóan 2016 februárjában lesz Budapesten.



Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Nemzetközi talajismereti verseny Magyarországon

Nemzetközi talajismereti verseny Magyarországon

2015. szeptember 12, szombat

A Talajok Nemzetközi Évéhez kapcsolódó eseménysorozat részeként 2015. szeptember 1. és 5. között került sor a nemzetközi talajszelvény leíró versenyre. A program első négy napja egy elsősorban terepi kurzust tartalmazott, ahol a résztvevő elméleti és gyakorlati tudást szerezhettek a talajokban lezajló folyamatokról, és ezen folyamatok által létrehozott tulajdonságok felismeréséről. A versenyzők felkészülését a terepi felvételezésben jártas hazai és nemzetközi tekintélyű gyakorlati szakemberek segítették.

Az utolsó napon került sor a talajszelvény leíró versenyre, mely során a résztvevők csapatban és egyéni versenyek formájában mérték össze tudásukat. A mezőny 28 ország képviselőiből állt össze: Afganisztán, Albánia, Anglia, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Brazíla, Dél-Afrika, Dél-Korea, Grúzia, Horvátország, Japán, Kenya, Koszovó, Laosz, Magyarország, Németország, Montenegro, Nigéria, Fülöp-szigetek, Ruanda, Spanyolország, Szerbia, Szudán, Tádzsikisztán, Tunézia, Törökország, Uganda, USA.

A programban bemutatott és leírt talajszelvények laboratóriumi vizsgálatát a NÉBIH Velencei Talajvédelmi Laboratóriuma végezte.

Eredményt csapat, egyéni és összetett kategóriákban hirdettek. A „magyar vakondok” fantázianevű magyar csapat a csapatversenyben és az összetett értékelésben is harmadik helyezést ért el. A csapatverseny győztese a „Hakuna Matata” fantázianevű csapat lett, melynek tagjai Afrika négy országából (Dél-Afrika, Nigéria, Uganda, Szudán) érkeztek. Az egyéni versenyben egy Amerikai Egyesült Államokból érkezett hölgy, Kristen Pegues bizonyult a legjobbnak. Az összetett versenyt pedig az Amerikai Egyesült Államok csapata nyerte.

A NÉBIH különdíjait az összetett verseny 4. és ötödik helyezettjei kapták, a „Hakuna Matata” csapat és a „Kenyata KITEs”. Utóbbi tagjai Kenyából és Ruandából érkeztek.

A verseny eredményei

Csapat:
1. Hakuna Matata, Afrika (Dél-Afrika, Nigéria, Uganda, Szudán)
2. Team USA

3. Hungarian Moles, Magyarország
4. SECS, Spanyolország
5. C and S, Horvátország és Szerbia


Egyéni:
1. Kristen Pegues, USA
2. Andrés García, Spanyolország
3. Yves Uwiragiye, Ruanda
4. Benjamin Bukombe, Ruanda és Erin Bush, USA (megosztott 4-5 hely)

Összesített:
1. Team USA
2. SECS, Spanyolország
3. Hungarian Moles, Magyarország
4. Hakuna Matata, Afrika (Dél-Afrika, Nigéria, Uganda, Szudán)
5. Kenyata KITEs (Kenya, Ruanda)



Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Tápláló és finom ebéd 420 Ft-ból? Nem lehetetlen!

Tápláló és finom ebéd 420 Ft-ból? Nem lehetetlen!

2014. szeptember 9, kedd

Szeptember 15-ig várják a közétkeztető szakács csapatok jelentkezését a negyedik Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyre (OKÉS). A megmérettetés témája idén a „Téli ünnepváró ételek a modern gasztronómia jegyében”. Az első forduló anyagainak (menü, kalkulációk stb.) leadására egy hete van még az érdeklődőknek.

A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (1 fő szakács és 1 fő segítő) benevezhet. Cégenként akár több csapat is indulhat a megmérettetésen.

Az OKÉS ezúttal is két fordulós lesz: először a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékeli a zsűri, majd a második fordulóban a tovább jutott versenyzőknek el is kell készíteniük az ételeket.

Újdonság, hogy ezúttal két kategóriában nevezhetnek a csapatok. Az „A” kategóriában egy „átlagos”, 3 fogásos napi menüt kell összeállítani, aminél a felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot. A „B” kategóriában egy rendezvényhez kell szintén 3 fogásos menüt tervezni. Az alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó 520 Ft-ot.

Az „alapanyag kosárban” mindkét esetben többek között hazai tenyésztésű afrikai harcsafilé, csirke, sütőtök, cukkíni, cékla, szilva, alma, körte, köles, árpagyöngy és vörös lencse található.

A két kategóriában meghirdetett, kétfordulós rendezvényt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.

A versennyel kapcsolatos további részletek és a nevezési lap elérhető ITT.

A verseny kapcsán érdeklődni a vefo@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a 06-1/336-9474-es telefonszámon lehet.

 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)