A országkóstoló cimkéjű tartalom.

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

2018. december 20, csütörtök

Az Országkóstoló sorozat részeként elkészült az aszú- és pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete. A december 18-án megjelent kiadványban – a szakmai bírálatok alapján – 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai szervezésében és az Országos Borszakértő Bizottság és meghívott szakértők közreműködésével zajlott le az Országkóstoló sorozat idei aszú- és pezsgőmustrája. A most megjelent, sorozatban a harmadik kötet 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismertet. Előbbi kategóriában öt termék a TOP aszúkiválóság, míg hét pezsgő a TOP pezsgőkiválóság címet is kiérdemelte. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy mind a tokaji aszúra, mind a pezsgőre a borászkodás legmagasabb fokaként tekintünk. Mindkét termékkör esetében azonban paradigmaváltásra van szükség: ne a kivételes pillanatokhoz társítsunk egy-egy különleges italt, hanem épp fordítva, tegye az ital ünneppé a pillanatot, amelyben fogyasztjuk! Az Országkóstoló pont azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megismerjék e szemléletet, valamint a két kategória minőségi termékeit, ezáltal is segítve a választást.
Bognár Lajos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mind az Országkóstoló rendezvényre, mind az annak esszenciájának tekinthető kiadványra szükség van. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre több a nevezés, valamint a kötettel kapcsolatos pozitív fogyasztói visszajelzés.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Tokaj maga egy csoda. Minden adott e térségben, hogy elkészítsék azt a borkülönlegességet,amihez a nemesrothadás, az aszusodás kell. A pezsgőkészítés pedig a borászati szakma csúcsa, hiszen a bor másodlagos erjedése során nyert aromák és széndioxid tartalom adja meg a pezsgők különlegességét Örömét fejezte ki, hogy az Országkóstoló minden kategóriájában valódi szakértők értékelték a termékeket.

Az esemény házigazdájaként Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy az Országkóstoló egészét – a minták összegyűjtésétől a kóstoláson át egészen a kiadvány elkészítéséig – a Nébih borászati szakemberei végezték. A céljuk az volt, hogy a megmérettetés mögött egy hiteles, szakmai alapokon nyugvó bírálati rendszer álljon. Magára a programra ugyanakkor mint márkára tekintenek. A borász szakma támogatása mellett kulcsfontosságú az is, hogy a fogyasztók keressék, szeressék és higgyenek benne. A hozzájuk vezető útnak pedig a kiválóságokat bemutató kiadvány az egyik legfőbb eszköze. A verseny szervezése során számos új ötlet is született, melyből a jövőben szeretnének majd minél többet átültetni a gyakorlatba is – hangsúlyozta Mészáros Kálmán.

Kapcsolódó anyagok:
Aszú- és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019

Borítókép forrása: AM Sajtó - Nehrebeczky Mária



Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Tájékoztató a Pálinka- és Törkölypálinka Országkóstolójáról és a jelentkezés feltételeiről

Tájékoztató a Pálinka- és Törkölypálinka Országkóstolójáról és a jelentkezés feltételeiről

2014. február 24, hétfő

A magyar pálinka, mint hungarikum hírnevének erősítése, a minőség előtérbe helyezése a legfontosabb feladat. Mindehhez a piaci igényeknek megfelelő és nem csak technológiájában jó pálinka kell. A termelőknek is akalmazkodnia kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez. A verseny nem előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek. Ezek szellemében hirdeti meg a Hungarikum Bizottság a Pálinka Országkóstolót.

A Pálinka Országkóstoló nem verseny. Célja, hogy minden, Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható, a 2008. évi LXXIII. törvény (továbbiakban: Pálinka törvény) szerinti gyümölcs- és törkölypálinkát bemutasson a nagyközönség számára.

A pálinka tételek nevezése díjmentes.

A termelők piacra jutásának segítése érdekében a Minisztérium vállalta, hogy a Program keretében kiválasztott Pálinkakiválóságokat egy exkluzív kiadványban, a Pálinkakiválóságok Könyvében bemutatja be. A kiadvány 10.000 példányban magyar és angol nyelven, ingyenes elérhető lesz, marketing felületet kínálva a Pálinkakiválósággal rendelkezőknek és orientálva  a fogyasztók széles körét.

 

A nevezés szabályai:

  1. Nevezési lap kitöltése és aláírása;

  2. A Szeszfőzde által max. 3 különféle tétel nevezése lehetséges;

  3. Tételenként 2 palackot (0,5l) kell a nevezéssel egyidőben beküldeni (ettől eltérő kiszerelés esetén ezzel azonos mennyiséget);

  4. A pálinkáknak – a Pálinka törvényi szabályozáson felül- az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

    • a tételből min. 500 palack készült (kivételt ez alól a pálinkaritkaságok képeznek, melyek esetében a palackszám minimuma nincs meghatározva);

    • kereskedelmi forgalomban kapható (minimum 2014. június 30. napjáig);

    • gyümölcsből vagy törkölyből készített;

    • kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 2.000 Ft/0,5liter;

  5. A tételeket a nevezési lappal együtt a NEMZETI ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI HIVATAL BORÁSZATI ÉS ALKOHOLOS ITALOK IGAZGATÓSÁG (továbbiakban: NÉBIH BAII) budapesti központjába kell eljuttatni az alábbiak szerint:

A nevezni kívánt pálinkából 2 palackot kérünk beszállítani 2014. február 24. és március 7. napja között az alábbi címre és nyitva tartási időben:

NÉBIH BAII 1118 Budapest, Higany u. 2.

Nyitva tartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 08:00 – 15:30
Péntek: 08:00 – 12:00

Kérjük, hogy a nevezett tételeket lehetőség szerint kartondobozban legyenek szívesek  leadni, megkönnyítve ily módon a Pálinka Országkóstoló lebonyolítását.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által felkért szakmai zsűri két fordulóban bírálja  a pálinkákat. Az első fordulóban minden tételből egy palack kerül kóstolásra.

A második fordulóban már csak az első fordulót eredményesen teljesítő tételek kóstolása és visszakóstolása zajlik.

A felbontásra került pálinkák darabszámáról, visszajuttatásáról vagy elszállításáról szervezők értesítést küldenek a szeszfőzdék kapcsolattartói felé.

 

 

Letölthető anyagok

Tájékoztató

Jelentkezési lap

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Tájékoztató - Fehérborok Országkóstolója 2014.

Tájékoztató - Fehérborok Országkóstolója 2014.

2014. június 5, csütörtök

A nevezni kívánt fehér borokból 4 palackot és a jelentkezési lapot kérjük, hogy 2014. június 4. és 2014. július 4. napja között a NÉBIH BAII (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság) budapesti központjában szíveskedjenek leadni. NÉBIH BAII - 1118 Budapest Higany u. 2.

Nyitvatartás:

Hétfőtől-csütörtökig: 08:00-15:30
Péntek: 08:00-12:00


Nevezhetnek az alábbi feltételeknek megfelelő bortételek:

  • magyar és külföldi fehérszőlő fajták (házasítások is);

  • kereskedelmi forgalomban kapható (2014. december 31-ig min. 500 palack);

  • rendelkezik NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel, vagy a forgalomba hozatali engedély iránti kérelem az Országkóstoló jelentkezési lappal egyidejűleg benyújtásra kerül;

  • száraz, félszáraz, félédes, édes borok valamint borkülönlegességek;

  • kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 750 Ft

Figyelem! Egy pincészet max. 3 bortételt küldhet az Országkóstolóra.

 

 

Letölthető anyagok

Tájékoztató

Jelentkezési lap

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)