A higiénia cimkéjű tartalom.

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 3, szerda

Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Illegális tofu üzemre bukkant az MgSzH

Illegális tofu üzemre bukkant az MgSzH

2010. december 21, kedd

A Főváros és Pest Megyei MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Monori Kerületi Állatorvosi Hivatalának munkatársai 2010. december 21-én ellenőrzést tartottak Vecsés Középhalom dűlőben, ahol nyilvántartásba vételi engedély nélkül üzemelő Tofu üzemet találtak.

Az eljáráson kiderült, hogy az élelmiszerbirtokos nem tett eleget a másodlagos élelmiszervizsgálati kötelezettségének.

A telephelyen körülbelül 4 tonna – egérürülékkel is szennyezett – alapanyagot és készterméket foglaltak le, melyet a hatóság munkatársai megsemmisítenek. Az eljárás során több millió Ft-os bírság kiszabása várható.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Elképesztő higiéniai állapot egy Kőbányai úti vendéglátóhelyen

Elképesztő higiéniai állapot egy Kőbányai úti vendéglátóhelyen

2012. november 16, péntek

160 kg, mintegy 1000 adag étel készítéséhez elegendő ismeretlen eredetű, jelöletlen, fagyasztott terméket tiltott el a forgalmazástól és rendelte el az azonnali megsemmisítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ellenőrzéseket folytató akciócsoportja. Az ellenőrzésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságával közösen folytatott felderítés során került sor 2012. november 15-én a Budapest VIII. Kőbányai út 21. szám alatt található távol-keleti vendéglátóipari egységben.

A termékek között fagyasztott csirkelábat, kacsanyelvet, valamint tőkehús termékek találtak. Az egységben az alapanyagok egy részét a földön tárolták, a konyha és az előkészítő higiéniai állapota semmilyen jogszabályi előírásnak sem feleltek meg. Az elrettentő állapotot jellemzi például, hogy a helyiségben csótányok voltak, a szellőző berendezésen szárították a sertés bőrkét, a mosogatóban pedig csirkelábat áztattak.

Az egység működését azonnali hatállyal megtiltotta és bezáratta az eljáró hatóság. A várható bírság összegének megállapítása jelenleg még folyamatban van.

Az ellenőrzésről videó és képfelvételek készültek, amelyeket igény esetén továbbítunk.

A jövőben további ellenőrzések várhatóak.

 

 

 

Letölthető anyagok

képek

videók

 



Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

A takarmányhigiénia és a jó higiéniai gyakorlat építőelemei a takarmányipari létesítményekben

A takarmányhigiénia és a jó higiéniai gyakorlat építőelemei a takarmányipari létesítményekben

A segédanyag csak a legfontosabb jó higiéniai gyakorlati és takarmány-higiéniai alapelveket,szempontokat foglalja össze, röviden.

Összeállítása során fő cél volt annak érthetősége és áttekinthetősége, ezért a lehetőségekhez mérten mellőztük a konkrét jogszabályi hivatkozásokat, illetve igyekeztünk – a takarmányipari létesítmények engedélyeztetési eljárásai során a hatósági helyszíni szemléken felmerülő szakmai kérdésekre is választ adva - gyakorlati példákkal is illusztrálni egy-egy előírás, javaslat lényegét, jogi-szakmai hátterét.

Továbbá, törekedtünk az összeállítás során arra is, hogy - a HACCP útmutatóval egymást kiegészítve -, a két segédanyag megfelelő alapismereteket nyújtson a takarmány-előállítás területe iránt érdeklődı szakemberek számára.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)