A eger cimkéjű tartalom.

Szépasszonyvölgyben és a Balaton partján is ellenőrizték a borokat

Szépasszonyvölgyben és a Balaton partján is ellenőrizték a borokat

2023. július 31, hétfő

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” vizsgálatai is szerepeltek. Az akció során több mint 100 létesítményt, valamint azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték. Bár egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni, összességében megnyugtató tapasztalatokkal zárult a hatósági mustra – ismertette dr. Felkai Beáta Olga, Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A balatoni „fröccsutcák” vizsgálata során 101 vendéglátóhelyet, valamint előállító üzemet, illetve azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték a szakemberek. Az eredmények közül Felkai Beáta kiemelte, a fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nébih által kiadott azonosítóval, továbbá nyomonkövethetőségük is megfelelő volt. Emellett a forgalmazók a helyszínen a számlát és a borkísérő okmányokat is be tudták mutatni. A vizsgált fröccsöket a legtöbb esetben palackos kiszerelésű borokból készítették – emelte ki a helyettes államtitkár.

 A fröccsök előállításához szükséges higiéniai feltételek valamennyi ellenőrzött balatoni létesítményben biztosítottak voltak, továbbá az általános higiéniás állapotokkal kapcsolatban is pozitív tapasztalatokat hoztak a vizsgálatok. A vendéglátóhelyeken történő mosogatás megfelelőnek bizonyult, az egységek takarítási utasítással rendelkeztek, valamint a dolgozók egészségügyi kiskönyveit is rendben találták a szakemberek. Mindössze néhány esetben volt szükség intézkedésre a pult mögötti helyiség általános higiéniai állapota miatt – ismertette Felkai Beáta.

A fröccskészítéshez használt alapborok egyértelműen azonosíthatóak, a kimérésükre szolgáló 1 és 2dl-es edények pedig hitelesítettek voltak. Az ellenőrzések során 27 hatósági mintavételre került sor, emellett 275 hazai, valamint 266 külföldi terméknél helyszíni alkoholmérést és adminisztratív nyomonkövetési vizsgálatot végeztek a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatok során mindössze két termékkel akadt gond: egy bornál érzékszervi, egynél pedig analitikai hibát tártak fel. A helyszínen vizsgált termékek analitikai jellemzőiben, például azok alkoholtartalmában, egy esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Dr. Felkai Beáta Olga hozzátette, a turisztikailag kiemelt jelentőségű helyszínekre is különösen figyelnek a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat alkalmával, így a Nébih az egri Szépasszonyvölgy „pince utcáit” is ellenőrizte. Összesen 7 vendéglátót, valamint pincét vizsgált a hatóság, melyekben összesen 85 bortétel, továbbá 1 alkoholos ital és 3 pálinka nyomonkövethetőségét ellenőrizték. Mindösszesen egy forgalmazott termékkel kapcsolatban ‒ az eredetvédelmi előírások megsértése: jelölési nem megfelelőség miatt ‒ kellett a hatóságnak eljárást indítania. A felügyelők a vendéglátó egységek higiéniai állapotára is fókuszáltak. Egy helyszínen ideiglenesen felfüggesztették az üzem tevékenységét nyomonkövetési és higiéniai hiányosságok miatt. A többi egység ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult – foglalta össze a helyettes államtitkár. 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Pelsőczy Csaba (Agrárminisztérium)



Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Heves megye- 9. vizsgálat - Eger - Szivárvány Óvoda

Heves megye- 9. vizsgálat - Eger - Szivárvány Óvoda

Heves megye- 9. vizsgálat - Eger - Szivárvány Óvoda

9. számú vizsgálat mintavétel helye (tálalókonyha):

Szivárvány Óvoda (3300 Eger, Kertész u. 38)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT

átlag feletti

átlagos

átlag alatti

nem megfelelő

Menü: Brokkolikrém leves, Levesgyöngy,Túróval töltött pulykamell, Burgonyapüré, Felezett őszibarack befőtt

Mintavétel ideje: 2014. május 20.

Napi adag: 101 adag/ebéd

Főzőkonyha: Dobó Katica Bölcsődei főzőkonyha (3300 Eger, Ifjúság u. 9.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Brokkolikrém leves (0,25 l/adag)

Külső megjelenés:

Halványzöld krémleves, benne sötétebb zöld apró brokkoli szemcsék.

Állomány:

Krémlevesre jellemzően sűrűn folyó, csomómentes.

Illat:

Jellegzetes, intenzív brokkoli illatú.

Íz:

Kellemes, aromás, jól ízesített, harmonikus.

Részletes összetétel:

  • brokkoli
  • margarin
  • főzőtejszín
  • liszt
  • tej 2,8 %-os
  • tejföl
  • étolaj
  • fokhagyma

Levesgyöngy (1 evőkanál/adag)

Külső megjelenés:

Aranybarna, közel azonos méretű, nagyjából szabályos gömböcskék. Felületük kissé olajos tapintású.

Állomány:

Ress, ropogós, friss, a levesben sem mállik szét.

Illat:

Tiszta, enyhén olajos.

Íz:

Jellegének megfelelő, enyhén sós, enyhén olajos, tiszta.

Részletes összetétel:

  • búzaliszt
  • pálmazsír
  • kukoricaliszt
  • tojáspor
  • élesztő
  • sovány tejpor

Túróval töltött pulykamell (0,1 kg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 1 cm vastag, 5-6 cm széles, enyhén ovális alakú, fűszeres túrókrémmel töltött göngyölt pulykamell szelet. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

A hús gondosan tisztított, puha, omlós. A túrós töltelék kissé morzsálódó, de puha, szájban elomló.

Illat:

Kellemes sült hús illatú, fűszeres, kapros, picit savanykás, pikáns.

Íz:

Kellemesen fűszerezett, aromás, ízletes, újszerű, harmonikus ízhatású.

Részletes összetétel:

  • pulyka mell
  • félzsíros tehéntúró
  • só, bors
  • oregano
  • kapor
  • fokhagyma
  • margarin
  • tojás
  • juhtúró

Burgonyapüré (0,25 l/adag)

Külső megjelenés:

Selymes fényű, világos vajsárga színű, homogén massza.

Állomány:

Csomómentes, sima, laza, könnyű.

Illat:

Kellemes, aromás, tiszta.

Íz:

Jól ízesített, kellemesen sós, aromás, harmonikus. Jó minőségű krumpliból készült.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • tej 2,8 %-os
  • margarin
  • szerecsendió

Felezett őszibarack befőtt (fél darab/adag)

Külső megjelenés:

1 db élénk sárga színű, nagy méretű, hámozott, felezett konzerv őszibarack.

Állomány:

Érett barackra jellemző, puha, de rostos.

Illat:

Kellemesen aromás, tiszta, érett, zamatos őszibarackra jellemző.

Íz:

Zamatos, ízletes, kellően édes, de nem túlédesített.

Részletes összetétel:

  • őszbarack
  • cukor
  • glükózszirup
  • antioxidáns
  • citromsav

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Heves megye- 6. vizsgálat - Eger - Kemény Ferenc Általános Iskola

Heves megye- 6. vizsgálat - Eger - Kemény Ferenc Általános Iskola

Heves megye- 6. vizsgálat - Eger - Kemény Ferenc Általános Iskola

6. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Kemény Ferenc Általános Iskola (3300 Eger Kodály Zoltán u. 5.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT

átlag
feletti

átlagos

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Köménymagos leves, Rántott csirkemell burgonyapürével, Savanyú cékla saláta

Mintavétel ideje: 2014. március 26.
Napi adag: 550 adag/ebéd

Főzőkonyha: Pensio Minőségi Közétkeztető Kft. (3300 Eger, Pozsonyi u. 8.)

(3300 Eger Nagyváradi u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Köménymagos leves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Fakó sárgás-drapp közepesen híg leves, sok apró színes fűszerszemcsével.

Állomány:

Közepesen sűrű, zavaros, csomómentes.

Illat:

Kellemes, aromás, köményes. Tiszta, harmonikus.

Íz:

Kellemesen sós, köményes, fűszeres, harmonikus.

Részletes összetétel:

  • őrölt köménymag
  • napraforgó étolaj
  • liszt
  • fűszerpaprika

Rántott csirkemell (8-10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Egy nagyobb tenyér nagyságú, kb. 1 cm vastag csirkemell szelet aranybarnára sült panírban. A panír jól fedi a húst, kb 1-1,5 mm vastag.

Állomány:

A hús rugalmasan puha, omlós. Jól átsült, nem olajos.

Illat:

Kellemes, aromás, tiszta, jellegzetes rántott hús illat.

Íz:

Kellemesen sós, aromás, ízletes, harmonikus.

Részletes összetétel:

  • csirkemell filé
  • napraforgó étolaj
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • tojás

Burgonyapüré (28 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Sárga, csomómentes burgonyapüré.

Állomány:

Csomómentes, szájban elomló.

Illat:

Kellemesen burgonyás, vajas, harmonikus, tiszta.

Íz:

Kellemes sós burgonya és vaj ízű, tiszta, aromás, harmonikus.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • margarin
  • tej (1,5 % zsírtartalmú)

Savanyú céklasaláta (5 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Lilás-bordó, fényes, hullámos felületű, eltérő méretű, egyenletes vastagságú cékla szeletek.

Állomány:

Puha, de nem szétfőtt.

Illat:

Jellegzetesen”föld”szagú, savanykás, fűszeres.

Íz:

Kellemesen savanykás-édeskés, jól fűszerezett, ízletes.

Részletes összetétel:

  • cékla
  • étkezési sav: ecetsav, citromsav, tartósítszer:nátrium-benzoát
  • édesítőszer:nátrium-szacharinát 

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Heves megye- 4. vizsgálat - Eger - Gárdonyi Géza Étterem

Heves megye- 4. vizsgálat - Eger - Gárdonyi Géza Étterem

Heves megye- 4. vizsgálat - Eger - Gárdonyi Géza Étterem

4. számú vizsgálat mintavétel helye (tálalókonyha):

Gárdonyi Géza Étterem (Eger, Csiky Sándor u. 1.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT

átlag feletti

átlagos

átlag alatti

nem megfelelő

Menü: Gyümölcskrémleves mazsolával, Lenmagvas csirke párolt rizzsel és párolt vegyes zöldséggel

Mintavétel ideje: 2013. november 6.

Napi adag: 540 adag/ebéd

Főzőkonyha: Kovács Lajosné egyéni vállalkozó (Eger, Csiky Sándor u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Gyümölcskrémleves mazsolával (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Sötétrózsaszínes-bordós színű lében, sárga és barna apró szemű aszaltszőlő. Némi gyümölcsfoszlány és szőlőmag. Tetszetős.

Állomány:

Krémszerűen sűrű, selymes, csomómentes lé. Az aszaltszőlő puha, a szőlőmagok ropogósak.

Illat:

Intenzíven fűszeres, kellemes, harmonikus.

Íz:

Kellően fahéjas, szegfűszeges, édeskés, savanykás. A sok gyümölccsel harmonikus összhatású, ízletes leves.

Részletes összetétel:

  • meggy
  • egres
  • szilva
  • cseresznye
  • kristálycukor
  • vaníliáscukor
  • tej
  • fahéj
  • főzőtejszín
  • vaníliás pudingpor
  • liszt
  • mazsola
  • citromlé
  • habtejszín

Lenmagvas csirke (0,06 kg/adag)

Külső megjelenés:

1 db kb. 15 cm hosszú, 3 cm széles, 1 cm vastag hússzelet., tetején sok, egész szem lenmaggal megszórva. A mártás híg, zöldessárga színű, aranysárga zsírcseppekkel, rengeteg apróra vágott petrezselyemzölddel. Tetszetős.

Állomány:

A mártás híg, zöldfűszerrel sűrített. A hús gondosan tisztított, nem túl puha, rugalmas.

Illat:

A petrezselyem illata mellett a párolt hús szaga érződik. Aromás, kellemes.

Íz:

A mártás fűszeressége jól kiegészíti a hús kevésbé aromás ízét. Harmonikus, ízletes.

Részletes összetétel:

  • csirkemell
  • tojás
  • étolaj
  • margarin
  • vöröshagyma
  • grill fűszerkeverék
  • rozmaring
  • petrezselyem
  • snidling
  • étkezési keményítő
  • lenmag

Párolt rizs (0,08 kg/adag)

Külső megjelenés:

Fehér színű, hosszúkás szemű, többnyire ép, egészséges rizsszemek. Pergős, néhány kisebb, könnyen szétnyomható csomóval. Kissé fényes, olajos hatású.

Állomány:

Kellően puha, rugalmas, pergős, nincs túlfőzve. A rajta levő kevés zsiradéktól jól nyelhető, nem tapadós.

Illat:

Kellemes, fűszeres, enyhén fokhagymás illatú. Tiszta.

Íz:

Kellemesen aromás, nem túl fűszeres, kellően sós, enyhén fokhagymás. Ízletes, harmonikus.

Részletes összetétel:

  • rizs
  • étolaj
  • vöröshagyma

Párolt vegyes zöldség (0,04 kg/adag)

Külső megjelenés:

Zöld brokkoli és fehér karfiolrózsák, sárgarépa karikák, hullámosan szeletelve. Törmelékes rész alig van. Alján kevés aranysárga zsiradék. Tetszetős.

Állomány:

A sárgarépa kissé rugalmas, a brokkoli és a karfiol puha. Nincs túlfőzve, jól rágható.

Illat:

A vajon párolt összetevők kellemes illata érződik. Aromás, tiszta.

Íz:

Nem túl sós, a vajas zöldségek kellemes, harmonikus ízhatást nyújtanak. Ízletes.

Részletes összetétel:

  • gyorsfagyasztott vegyes zöldség(sárgarépa, karfiol, brokkoli)
  • margarin

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Heves megye- 1. vizsgálat - Eger - Dr. Hibay Károly Tagóvoda

Heves megye- 1. vizsgálat - Eger - Dr. Hibay Károly Tagóvoda

Heves megye- 1. vizsgálat - Eger - Dr. Hibay Károly Tagóvoda

1. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Dr. Hibay Károly Tagóvoda (Eger Dr. Hibay Károly utca 9.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Tárkonyos raguleves, burgonyás tészta, csemege uborka

Mintavétel ideje: 2013. április 22.
Napi adag: 109 adag/ebéd

Főzőkonyha: Ney Ferenc Óvoda Gyermekkert
(3300 Eger Nagyváradi u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tárkonyos raguleves (0,25 l/adag)

Külső megjelenés:

Zöldesdrappos opálos, zavaros lében hajszálvékony gomba szeletek, sárga és fehérrépa kockák, zöldborsószemek, közel egyenletes méretű, jól tisztított húskockák, zöldfűszerek.

Állomány:

A lé zavaros, de hígan folyó, a hús rugalmas, kevésbé omlós, de átfőtt, a zöldségek roppanósak, nem szétfőttek. Sok a zöldség és a hús. Tartalmas leves.

Illat:

Kellemes, tárkonyos, harmonikus.

Íz:

Kellemes, tárkonyos, nem túl sós, harmonikus, ízletes.

Részletes összetétel:

  • sertés comb
  • mirelit zöldborsó
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • petrezselyemgyökér
  • zellergumó
  • étolaj
  • petrezselyem zöldje
  • fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • 20%-os vödrös tejföl
  • tárkonylevél
  • Champion gomba
  • tárkonylevél
  • ételízesítő

Burgonyás tészta (0,2 kg/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától fakó narancspirosra színezett tört krumpliba forgatott, fodros szélű széles metélt tészta. Néhány nagyobb nem szétnyomható krumplihasáb látható. Kevés a krumpli és a pirospaprika.

Állomány:

A tészta kisebb-nagyobb csomókba összeálló, tapadós, de rugalmas, nem szétfőtt. A krumpli puha.

Illat:

Enyhén hagymaillatú, kevésbé fűszeres.

Íz:

Jellegtelen, aroma- és fűszerszegény.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • tészta
  • étolaj
  • vöröshagyma
  • lecsó natúr (paradicsom, paprika, cukor, só)
  • fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors

Csemege uborka (1 db/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 10 cm hosszú, 2 cm átmérőjű, olajzöld színű egész uborka. 

Állomány:

Hersegően ropogós.

Illat:

Nem kellemes, nem harmonikus.

Íz:

Kevésbé aromás, gyengén kapros, nem harmonikus.

Részletes összetétel:

  • uborka
  • babérlevél
  • feketebors
  • koriander
  • ivóvíz
  • konyhasó

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)