A budapest cimkéjű tartalom.

Budapest - 103. vizsgálat - Csodavilág Kft. Magán Bölcsőde és Óvoda

Budapest - 103. vizsgálat - Csodavilág Kft. Magán Bölcsőde és Óvoda

Budapest - 103. vizsgálat - Csodavilág Kft. Magán Bölcsőde és Óvoda

103. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Csodavilág Kft. Magánbölcsőde és Óvoda (1037 Budapest, Kapaszkodó u. 15.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Vegyes gyümölcsleves, Pulykamell-rizotto sajttal, Cékla saláta

Mintavétel ideje: 2014. november 4.
Napi adag: 30 adag/ebéd

Főzőkonyha: Honett Szerviz Kft. (2220 Vecsés, Széchenyi u. 10-12.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Vegyes gyümölcsleves (0,25 l/adag)

Külső megjelenés:

 

Drappos-fakórózsaszín, zavaros lében, egy szem magozott meggy, néhány szilvafoszlány és apró kockákra vágott alma. A lé tetején apró, fehér pöttyök, alján sok, barna fahéjszemcse látható.

Állomány:

 

Viszonylag hígan folyó, csomómentesen sűrített lé. A gyümölcsök túlpuhák, túlfőttek, foszlányosak.

Illat:

 

Fahéjas, savanykás, kellemes, tiszta.

Íz:

 

Savanykás, édeskés, a fahéj íze intenzíven érezhető. A gyümölcsök íze kevésbé érvényesül.

 

Pulykamell rizottó sajttal (0,25 kg/adag)

Külső megjelenés:

 

Drappos - sárgás rizsszemek, olajzöld színű zöldborsóval összekeverve, kisebb-nagyobb csomókba összeállva. Közötte világosbarna, eltérő méretű kockákra aprított hús, némi zöldfűszerlevél és ételízesítő szemcse látható. Tetejét viszonylag sok reszelt sajt szórat borítja.

Állomány:

 

A rizs puha, ragadós, szájban elomló. A borsó megfőtt, héja kissé vastag, kemény. A hús kellő gondossággal tisztított, nem tartalmaz zsíros, mócsingos részeket. A sajt olvadós.

Illat:

 

A zöldborsó illata mellett, kellemes sajt és főtt rizsszag érezhető. Gyengén fűszeres.

Íz:

Kellemesen sós, gyengén fűszeres, a zöldborsó íze dominál. Összhatásában harmonikus, tartalmas, ízletes étel.

 

Cékla saláta (0,06 kg/adag)

Külső megjelenés:

Élénk bordó színű, vékonyra vágott, töredezett, főtt cékla szeletek. Elvétve apró torma darabkák. Levet nem tartalmaz.

Állomány:

 

Egyenletesen puhára főtt, enyhén roppanós.

Illat:

Jellegzetes főtt cékla szag mellett, idegen mellékszag érezhető. Savanykás, nem teljesen tiszta.

Íz:

Savanykás, édeskés, enyhe kellemetlen mellékíz érezhető.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Vegyes gyümölcsleves

meggybefőtt, szilvabefőtt, alma,fahéj, kristálycukor, 2,8 % zsírtartalmú tej, liszt

 

 

Pulykamell - rizottó sajttal

pulykamell, rizs, napraforgó étolaj, só, bors, gyorsfagyasztott zöldborsó, szárított petrezselyem-levél, ételízesítő (konyhasó, szárított sárgarépa, szárított petrezselyemgyökér, szárított zeller, ízfokozó: Nátrium-glutamát)

 

Cékla saláta

cékla, étkezési sav:ecetsav, konyhasó, édesítőszer_ nátrium-szacharinát, szilárdító: kalcium-klorid, tartósítószer: nátrium-benzoát


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Budapest - 102. vizsgálat - XI. kerület - József Attila Gimnázium

Budapest - 102. vizsgálat - XI. kerület - József Attila Gimnázium

Budapest - 102. vizsgálat - XI. kerület - József Attila Gimnázium

102. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
József Attila Gimnázium (1117 Budapest, Váli út 1.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Karalábéleves, Gombás pulykatokány tarhonyával, Körte

Mintavétel ideje: 2014. október 16.
Napi adag: 147 adag/ebéd

Főzőkonyha: Pensio Minőségi Közétkeztetési Kft. (1103 Budapest, Kőér u. 5.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karalábéleves (0,35 l/adag)

Külső megjelenés:

 

Fűszerpaprikától enyhén színezett, narancsos-drappos színű, zavaros lében, eltérő alakú és méretű karalábé darabok, különböző nagyságúra szaggatott galuska tészta és aprított zöldfűszer levél látható. Alján fekete fűszerszemcsék, tetején fehér pöttyök és narancssárga zsírcseppek.

Állomány:

 

A lé viszonylag hígan folyó. A karalábé és a galuska puha, szájban rágás nélkül elomló.

Illat:

 

Jellegzetes, de kissé gyenge karalábé illatú. Kevésbé fűszeres, rántás szaga érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

 

A karalábé íze kevésbé intenzíven érezhető. Kicsit sós, gyengén fűszeres. A túlfőtt állomány ront az ízhatáson. Nem kellően harmonikus.

 

Gombás pulykatokány tarhonyával (0,15 l/adag)

Külső megjelenés:

 

Világosdrapp sűrű szafttal borított, egyenetlen színeloszlású, pirított, gépi tarhonya tészta. Különböző nagyságú, kellő gondossággal tisztított húsdarabok és vékonyra szeletelt gomba. Apró hagyma foszlányok, fűszerszemcsék és fehér pöttyök láthatók.

Állomány:

 

A tarhonya puha, kisebb, villával könnyen szétnyomható, összeálló csomókat tartalmaz. A hús kellően puha. Mócsingos, zsíros részeket nem tartalmaz. A gomba rugalmas, a szaft sűrű állományú.

Illat:

Kellemesen fűszeres, gombás, savanykás, tejfölös illat.

Íz:

Kellően aromás, nem túl sós, harmonikusan fűszerezett, tartalmas, ízletes étel.

 

Körte (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

Egy darab, ép, sérüléstől mentes, egész körte. Külseje zöld, barnás foltokkal, belseje krém fehér színű.

Állomány:

 

Kellően érett, a gyümölcshús friss, zamatos, lédús, puha. A vastag héj kissé kemény.

Illat:

Kellemes, édeskés, aromás, jellegzetes illat.

Íz:

Jellegzetes, aromás, érett, ízletes gyümölcs.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Karalábéleves

gyorsfagyasztott karalábé, gyorsfagyasztott petrezselyemgyöökér, tisztított friss sárgarépa, tisztított vöröshagyma, napraforgó étolaj, tojás, liszt, só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika, gyorsfagyasztott petrezselyemzöld

 

 

Gombás pulykatokány tarhonyával

pulykacomb felső filé,gomba, napraforgó étolaj,tisztított vöröshagyma, gyorsfagyasztott petrezselyemzöld, tejföl 12 % zsírtartalmú, só, őrölt fekete bors, liszt, tarhonya (búzaliszt, tojás, só, napraforgó étolaj, víz) 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Budapest - 101. vizsgálat - XIV. kerület - Hermann Ottó Általános Iskola

Budapest - 101. vizsgálat - XIV. kerület - Hermann Ottó Általános Iskola

Budapest - 101. vizsgálat - XIV. kerület - Hermann Ottó Általános Iskola

101. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Hermann Ottó Általános Iskola (1149 Budapest, Egressy út 69.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Gombakrém leves, pirított kenyérkocka, Lecsós pulykaragu, Tarhonya

Mintavétel ideje: 2014. július 21.
Napi adag: 442 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hungast Mecsek Kft. Hunyadvár Konyha (1165 Budapest, Hunyadvári u. 2-4.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombakrém leves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

 

Szürkésbarna színű, zöldes árnyalatú, nem átlátszó lében, barna gombafoszlányok, zöldfűszer levéldarabkák. Tetején világossárga zsírcseppek, alján fekete fűszerszemcsék.

Állomány:

 

A lé kevésbé krémes állagú. A gombafoszlányok jellegzetesen, rugalmasan puha állagúak.

Illat:

 

Kellemes, gombára jellemző, enyhén borsos, fűszeres.

Íz:

Nem túl sós, harmonikusan fűszerezett, a gomba íze kellően érvényesül. Aromás, ízletes leves.

 

Pirított kenyérkocka (0,01 kg/adag)

Külső megjelenés:

 

Közel azonos méretű, kb. 1,5x1,5 cm nagyságú, gyengén pirított, héjas kenyérkockák. Közel egyenletes színeloszlású, világosdrapp színű.

Állomány:

Ropogós,kemény, száraz.

Illat:

Kissé jellegtelen, gyenge pirított kenyér illatú.

Íz:

Enyhén pirított kenyérre jellemző, kissé savanykás.

 

Lecsós pulykaragu (0,15 kg/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától pirosra színezett híg szaftban eltérő méretű és alakú nem kellő gondossággal tisztított húsdarabok, apró hagymakockák és zöldpaprika szeletek láthatók. Alján fekete fűszerszemcsék, tetején sok narancs piros zsír található.

Állomány:

A viszonylag hígan folyó szaft zavaros, zsíros. A hús vegyes állományú, egy része száraz, omlós, néhány zsíros, mócsingos részeket tartalmaz.

Illat:

Pörköltes, paprikás, paradicsomos, hagymás, enyhén savanykás szaga van.

Íz:

Savanykás, pörköltes-lecsós, enyhén fűszeres, zsíros, nem teljesen harmonikus.

 

 

Tarhonya (0,2 kg/adag)

Külső megjelenés:

 

Egyenetlenül pirított, világosdrapptól sötétbarnáig terjedő színárnyalatú gépi tarhonya. Néhány szem túlpirított. Több nagyobb csomóba összeálló. 

Állomány:

Az összetapadt csomók nyomásra sem esnek szét. Puha, rugalmas, nem szétfőtt.

Illat:

Jellegzetes főtt gabonaillatú. Enyhén érezhető a kissé túlpirított szag.

Íz:

Kissé túlpirított, egyébként jellegzetes főtt tészta ízű.
Részletes összetétel/anyaghányad:

Gombakrém leves

Gyorsfagyasztott, szeletelt gomba, liszt, napraforgó étolaj, vöröshagyma, főzőtejszín, szerecsendió, bors, Delikát ételízesítő (szárított zöldségek, só, ízfokozó:nátrium-glutamát)

 

 

Pirított kenyérkocka

Búzaliszt, víz, élesztő, só 

 

Lecsós pulykaragu

Pulyka felsőcomb filé, napraforgó étolaj, vöröshagyma, natúr lecsó konzerv, só, bors, csemege őrölt fűszerpaprika 

 

Tarhonya

Tarhonya (liszt, tojás, víz), vöröshagyma, só, bors, csemege fűszerpaprika 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Újra Budapesten rendezték a CEUREG Fórumot

Újra Budapesten rendezték a CEUREG Fórumot

2013. október 31, csütörtök

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik fontos eleme a növényvédőszer- és termésnövelő anyag engedélyezés, valamint ellenőrzés. A közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési hatóságai tizenhetedik alkalommal jöttek össze tapasztalatcserére e témákban, öt év után újra Budapesten. A NÉBIH és a VM által közösen szervezett konferencia résztvevőit Dr. Kardeván Endre államtitkár köszöntötte. A találkozó ’Az élelmiszerlánc-biztonság jövője’ című konferenciával egyidőben és azonos helyszínen került megrendezésre.

 

A közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezéssel foglalkozó, vezető szakértőinek fórumát Budapesten tartották 2013. október 14-15-én. A kétnapos értekezleten 18 résztvevő ország, az Európai Bizottság és az ECPA (Növényvédőszer-gyártók Európai Egyesülete) magas szinten képviseltette magát. Soha ilyen nagyszámú résztvevő nem volt még az 1994 óta rendszeresen megtartott értekezleten, a hatósági és gyártói oldalról érkező résztvevők száma meghaladta a százat. A hatósági delegációt küldő 16 ország a következő volt: Ausztria, Belorusszia, Bulgária, Cseh Köztársaság, Franciaország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Moldávia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna. Öt témakörben összesen 33 előadás hangzott el és került megvitatásra.

A CEUREG Fórum a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer engedélyezéssel foglalkozó szakértőinek évenkénti találkozója, amely 1994-ben magyar kezdeményezésre alakult, és 2008-ig mindig Budapesten rendezték, együttműködésben a cseh és lengyel kollégákkal. 2009-től közös elhatározással rotációs alapú lett a rendezés, így Poznan, Brno, Pozsony és Bécs után került vissza a fórum ismét Magyarországra.

A Fórumot Dr. Kardeván Endre államtitkár köszöntője után Szalkai Gábor VM főosztályvezető-helyettes nyitotta meg, és Jordán László, a NÉBIH elnökhelyettese, a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság vezetője is beszédet mondott.

A Fórumon a résztvevők tárgyaltak az EU új növényvédőszer-engedélyezési rendszeréről, a növényvédő szernek nem minősülő anyagok engedélyezéséről, a méhpusztulások kezeléséről, a növényvédőszer-hamisításról és az illegális növényvédőszer-kereskedelemről.

A megnyitó előadás – a korábbi években bevált gyakorlat szerint – az Európai Bizottság vezető szakértőjétől, az új engedélyezési rendszer egyik megalkotójától hangzott el, amiben Wolfgang Reinert kifejtette a Bizottság hivatalos álláspontját a rendelet végrehajtásával kapcsolatban, és röviden vázolta azokat a feladatokat, amelyek a közeljövőben várnak tagállamokra. Az osztrák szakértő részletesen ismertette e feladatok legnehezebbikét, az új típusú újraengedélyezési rendszer bevezetését, ami rendkívüli nehézségeket fog okozni a rövid határidők miatt. Az ECPA képviselői hangsúlyozták az új engedélyezési rendszer komoly következményeit a várható szerkivonásokat és az általuk túl szigorúnak tartott méhbiztonsági kritériumokat illetően. Ezt követően az EU tagországok közül Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia számolt be országuk tevékenysége során a rendelet végrehajtása terén jelentkező problémákról, azok helyi kezelésének eredményeiről, valamint a jövőben végrehajtásra váró elképzelésekről.

Újdonságként került terítékre a termésnövelő, és más, növényvédő szernek nem minősülő anyagok engedélyezési rendszere az egyes országokban, valamint az EU harmonizálási törekvései, melynek keretében a termésnövelő anyagokra az EK műtrágyákhoz hasonló eljárást dolgoznak ki.  A magyar szakértők ismertették a hazai engedélyezés rendszerét, ami e termékek körében Európában a legalaposabb és legkiegyensúlyozottabb. Szlovákia ismertette a témában végzett felmérés eredményét a CEUREG országok engedélyezési rendszeréről.

A peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelvhez kapcsolódó problémák megvitatása során először az Európai Bizottság szakértője ismertette a Bizottság véleményét a harmonizálással és az egyes tagországokban elfogadott nemzeti cselekvési tervekkel kapcsolatosan.  Szlovákia felmérést végzett a CEUREG országok méhpusztulási eljárásaival kapcsolatban, amit részletes ismertető követett a magyarországi méhpusztulások kezeléséről.

A növényvédőszer-hamisítások és illegális kereskedelem elleni küzdelem témakörében
a holland szakértő tekintette át a nemzetközi viszonylatban is jelentőssé vált problémákat és azok megoldására tett erőfeszítéseket. Az ECPA előadásában konkrét javaslatokat tett a növényvédőszer-hamisítások és az illegális kereskedelem ellen. Cseh, francia, lengyel, litván, magyar, osztrák és szerb előadók ugyancsak tájékoztattak országuk növényvédőszer-ellenőrzéséről, kitérve a helyi problémákra és azok megoldására.

Végezetül a fórumon ismertetésre került a nem EU tagállamok engedélyezési gyakorlata is. Áttekintő jellegű előadások hangzottak el a grúz, orosz, szerb és ukrán növényvédőszer-engedélyezésről. Kiemelendő az orosz növényvédőszer-engedélyezési előírások OECD harmonizációjáról, valamint a belorusz kiskultúrák védelmére szolgáló növényvédő szerek engedélyezéséről szóló előadás.

Az értekezlet levezető társelnökei Josef Švaříček (CZ, SRS), Bronislava Škarbová
(SK, MARD) és Tőkés Gábor (NÉBIH) voltak. Josef Švaříček a CEUREG szervező titkáraként Szalkai Gáborral közösen részt vett a két konferencia közös sajtótájékoztatóján.

A NÉBIH részéről előadást tartottak a fenti témakörökben Tőkés Gábor, Olasz Zsuzsa,
Rónai PR és Pánczél Milán.

A konferencia valamennyi előadása megtalálható a CEUREG Fórum honlapján.


NÉBIH NTAI


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

II. Budapest Bora Borverseny

II. Budapest Bora Borverseny

2014. szeptember 26, péntek

Budapest Főváros Főpolgármestere, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programmal együttműködve „Budapest Bora" elismerő cím adományozását kezdeményezi, melyre várja a magyarországi bortermelők jelentkezését.

A nevezni kívánt borokból 6 palackot és a jelentkezési lapot kérjük, hogy 2014. október 3. napjáig a NÉBIH BAII (Nemzeti Élelmiszerlánc -biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság) budapesti központjában szíveskedjenek leadni, melynek címe:

NEBIH BAII
1118 Budapest, Higany u. 2.


Nyitvatartás:

Hétfőtől-csütörtökig:

08:00-15:30

Péntek:

08:00-12:00

 

Az  elismerő  cím  odaítélésének    célja,  hogy  segítse  a  magyar  borvidékeken termelt borok népszerűsítését és megismertetését , a magyar borászatok fejlődését.

A cím évente egyszer kerül adományozásra fehér- és vörösbor kategóriában.

A nyertes borok termelői az elismerő oklevél mellett jogosultakká válnak a „Budapest Bora" embléma használatára a nyertes borok palackjain és a hozzájuk kapcsolódó marketing és kommunikációs tevékenység során. Az embléma egy kör alakú, Budapest Főváros címerét és a „BUDAPEST BORA" feliratot tartalmazó címke.

A borverseny nevezési feltételei innen tölthetőek le. 

A nevezési lap innen tölthető le.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)