A értékelés cimkéjű tartalom.

Archívum: gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálatának eredményei 2013-2016 között

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények

2013. januártól a NÉBIH saját erőforrás felhasználásával és a Kormányhivatalok bevonásával folyamatosan mintázza elsősorban a legkiszolgáltatottabb korosztályt ellátó gyermekétkeztetés során feltálalt készételeket. Az érzékszervi vizsgálatok jelenleg hét, az érzékszervi vizsgálatokra akkreditált laboratóriumban történnek.

Azonban 2015. év tavaszától a mozgó érzékszervi vizsgáló állomás üzembe helyezésével olyan kisebb településekre is eljuthatunk, ahol eddig a területi korlátok határt szabtak.

A nemzetközi szabványoknak megfelelő mozgó érzékszervi vizsgáló állomással a 3-6 fős képzett érzékszervi bíráló bizottság tavasztól-őszig terjedő időszakban az országot járva véletlenszerűen, illetve meghatározott szempont szerint kiválasztott étkeztető helyen minősíti az ételeket.

A vizsgálatok helyszínének kiválasztásakor figyelembe vesszük a NÉBIH Zöldszámára (+36/80-263244), illetve Ügyfélszolgálatára (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) érkezett panaszokat, szülői jelzéseket, bejelentéseket is.

A közétkeztetésben készült ételek legfőbb bírálói nem mi vagyunk, hanem a fogyasztók. Lehet az étel biztonságos, tartalmazhat egészséges összetevőket, készülhet a legkorszerűbb konyhatechnológiával, ha nem elég ízletes, továbbá, ha nem fogyasztásra ösztönzőek a tálalás és az étkezés körülményei (ízléstelen tálalás, kihűlt étel, kicsorbult, kopott tányérok, evőeszközök, zsúfolt étkező, rövid étkezési idő, stb.) az étel nem kerül elfogyasztásra. A költségesen előállított étel hulladékká válik, miközben a fogyasztó, a kisgyermek aznap éhes marad.

Honlapunkon a mintavétel helye alapján megyei csoportosításban tálalási  fotókkal illusztrálva megtekinthetők az egyes érzékszervi bírálatok, amelyek  tájékoztató jellegűek hatósági következménnyel nem járnak.

Ezzel a szülők, az étkeztető vállalkozások, az étkeztetést megrendelők és az intézményfenntartók is kapnak visszajelzést, bár az igazi és rendszeres visszajelzést az étkeztetés során keletkező hulladék mennyisége adja, amivel az üzemeltetők nap mint nap szembesülhetnek.  

Az eddig elvégzett közel 900 menüsor érzékszervi bírálata során azt tapasztaltuk, hogy megnőtt az átlagos minősítések száma. Ezért a NÉBIH 2017. júniusától új pontozásos rendszert vezetett be, mellyel az egységesebb és pontosabb eredmény volt a cél. A mozgó érzékszervi laboratóriumban végzett bírálatok 2017. június 1-től már az új rendszer alapján minősített, azonban tájákoztatjuk Önöket, hogy a NÉBIH laboratóriumai feltehetőleg 2017 október 1-től állnak át az új rendszer szerinti bírálatra.

Honlapunkon továbbra is figyelemmel kísérhetik az immár jóval szélesebb körben végzett érzékszervi bírálatok megállapításait, valamint a vizsgált ételek összetételére vonatkozó adatokat is. Az összetételi adatok képet adnak egy-egy szolgáltató ételkészítési szokásairól (levesporok, ételízesítő fűszerkeverékek, egyéb kényelmi termékek használata; friss-, vagy mirelit zöldség előnyben részesítése, megszokott, hagyományos fűszerek, vagy új ízeket adó zöldfűszerek használata; mesterséges édesítőszerek alkalmazása stb.).

 

Az alábbi táblázat nyújt segítséget abban, hogy a kapott pontok alapján milyen eredménnyel zárult egy-egy menü érzékszervi bírálata.

Pontszám Minősítés
≤ 8,2 nem felelt meg
8,3–12,2 átlag alatti
12,3–15,2 átlagos
15,3–17,7 átlag feletti
17,8–20 kiválóan megfelelt

 

 

 

 

 

Eredmények 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Budapest- 1. vizsgálat - XIX. kerület - Erkel Ferenc Általános Iskola

Budapest- 1. vizsgálat - XIX. kerület - Erkel Ferenc Általános Iskola

Budapest- 1. vizsgálat - XIX. kerület - Erkel Ferenc Általános Iskola

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

átlagos

ÁTLAG
ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü:
Erőleves levesgyönggyel, zöldbabfőzelék húspogácsa, félbarna kenyér, túró rudi

Mintavétel ideje: 2013. január 18.
Napi adag: 233 adag ebéd

Főzőkonyha: Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft. 
(Hoffher konyha, Budapest XIX. ker, Hoffher A. u. 20-22.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Erőleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Világossárgás lében különböző méretű és alakú zöldségek (sárga- és fehérrépa, karalábé, kelkáposzta), apróra vágott zöldpetrezselyem a tetején, alján viszonylag sok apró fekete borsszemcse.

Állomány:

A zöldségek többsége puha, de néhány „fás” répadarab is található. A lé tiszta, nem opálos.

Illat:

Kellemes, tiszta, jellegének megfelelő.

Íz:

Kellemes, sós, tiszta, harmonikus.

Részletes összetétel:

  • Sertéscsont
  • Sárgarépa
  • Petrezselyemgyökér
  • Karalábé
  • Zeller
  • Kelkáposzta
  • Vöröshagyma
  • Petrezselyemgyökér
  • Fokhagyma
  • Feketebors
  • Gyömbér

 

Levesgyöngy (0,1 kg/adag)

Külső megjelenés:

Közel gömbölyű, kb. 0,5-0,7 cm átmérőjű, aranybarna színű golyók. Felületük kissé olajos tapintású.

Állomány:

Friss, ropogós.

Illat:

Kissé olajszagú, termékre jellemző.

Íz:

Jellegének megfelelő, harmonikus, kellemes.

Részletes összetétel:

  • Búzaliszt
  • Növényi olaj
  • Sovány tejpor
  • Kukoricaliszt
  • Étkezési só
  • Térfogatnövelő szer (E450, E500)
  • Keményítő
  • Tojáspor

 

Zöldbabfőzelék (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától színezett sűrű lében nagyjából azonos méretűre vágott zöldbabok.

Állomány:

Puha, kissé szétfőtt zöldbab, megfelelő sűrűségű, csomómentes lében.

Illat:

Zöldbabkonzervre emlékeztető, nem igazán kellemes.

Íz:

Zöldbabkonzervre emlékeztető ízű, nem kellemes, aroma- és fűszerszegény

Részletes összetétel:

  • Zöldbab konzerv
  • Tejföl 12%-os
  • Búzaliszt
  • Olaj
  • Vöröshagyma
  • Fűszerpaprika
  • Cukor
  • Fokhagyma

 

Pápai húspogácsa (1db/adag)

Külső megjelenés:

Ovális alakú, kb. 7 mm vastag lapított húspogácsa, világosbarnára sütve.

Állomány:

Durvára darált, kissé rágós, kevésbé átsült.

Illat:

Nem tiszta, állott.

Íz:

Túl sós, kevésbé fűszeres, nem harmonikus, csak a hús íze érezhető, állott.

Részletes összetétel:

  • Sovány sertéshús
  • Olaj
  • Búzaliszt
  • Fehér szalonna
  • Vöröshagyma
  • Fűszerpaprika
  • Feketebors
  • Szójafehérje
  • Ízfokozó (E625)
  • Tartósítószer (E250)

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Zala megye- 11. vizsgálat - Zalaegerszeg - Landorhegyi Integrált Óvoda, Landorhegyi úti Tagóvoda

Zala megye- 11. vizsgálat - Zalaegerszeg - Landorhegyi Integrált Óvoda, Landorhegyi úti Tagóvoda

Zala megye- 11. vizsgálat - Zalaegerszeg - Landorhegyi Integrált Óvoda, Landorhegyi úti Tagóvoda

11. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):

Landorhegyi Integrált Óvoda, Landorhegyi úti Tagóvoda (8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 15/A.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem megfelelő

Menü: Zöldségleves vajgaluskával, Tarhonya, Hentes tokány

Mintavétel ideje: 2014. július 31.

Napi adag: 24 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hungast- Nyugat Kft. – Kafka Margit Tagkollégium főzőkonyha (8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 27.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves vajgaluskával (0,25 dl/adag)

Külső megjelenés:

A világossárga színű alaplében kevés sárga- és fehérrépa mellett néhány törtfehér színű vajgaluska látható. A leveslében összességében a zöldségfélék és a vajgaluska is elenyésző mennyiségben vannak jelen.

Állomány:

Az alaplé jellegzetesen híg, a zöldségek kellően átfőttek, nem túl puhák. A galuska kissé puha.

Illat:

Gyenge zöldségillat érezhető. Kissé jellegtelen, kissé üres. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Gyenge zöldség íz érezhető. Kissé üres, enyhén sós. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • tojás
  • liszt
  • bors fekete őrölt
  • delikát
  • margarin kocka
  • gyökérkocka (mirelit)
  • karalábé kocka (mirelit)
  • fokhagyma (mirelit)
  • sárgarépa
  • vöröshagyma

Tarhonya (0,18 kg/adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetesen pirított, a világossárgától a sötétbarnáig terjedő színű, jellegzetes tarhonya alakú, többségében külön álló szemek. Néhány könnyen szétnyomható csomót tartalmaz.

Állomány:

Kellően rugalmas, nem túl puha. Jellegzetes, kissé olajos.

Illat:

Pirított tarhonyára jellemző, de kevésbé harmónikus illat. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Pirított tarhonyára jellemző, de kevésbé harmónikus íz. Enyhén sós. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • tarhonya
  • étolaj

Hentestokány (0,1 l/adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetesen pirosas színű, tejfölös szószban világosbarna, különböző alakú húsdarab mellett kevés, apró zöld színű uborkadarab látható. A szószban néhány csíkokra vágott szalonna- és sonkadarab is látható. A szósz tetején kis mennyiségű, piros színű olajcseppek mellett fekete és piros színű fűszerszemcsék vannak jelen.

Állomány:

A szósz jellegzetesen sűrű, a hús kellően puha. Az uborka elpuhult, a szalonna kissé túlfőtt.

Illat:

Jellegzetes, enyhén füstölt és kissé savanykás illat érezhető. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, enyhén savanykás íz. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • sertés comb, csont nélkül
  • füstölt kenyérszalonna
  • toast kenyér
  • liszt
  • csemege uborka
  • étolaj
  • paradicsompüré
  • fokhagyma (mirelit)
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Zala megye- 10. vizsgálat - Zalaegerszeg - Petőfi Sándor Általános Iskola (B menü)

Zala megye- 10. vizsgálat - Zalaegerszeg - Petőfi Sándor Általános Iskola (B menü)

Zala megye- 10. vizsgálat - Zalaegerszeg - Petőfi Sándor Általános Iskola (B menü)

10. számú vizsgálat Mintavétel helye (tálalókonyha):

Petőfi Sándor Általános Iskola (8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi utca 17-21.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem megfelelő

Menü: Májgombócleves, Majorannás burgonyafőzelék, Csirkepörkölt, Göcseji fehér kenyér

Mintavétel ideje: 2014. március 27.

Napi adag: 746 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hungast Nyugat kft. (Petőfi Sándor Általános Iskola, Zalaegerszeg, Kosztolányi utca 17-21.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Májgombócleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Világossárga színű lében csíkokra vágott sárgarépa, fehérrépa és karalábé kockák, barna színű hengeres májgaluskák, apró zöld növényi darabok.Felületén apró zsiradék cseppek.

Állomány:

A lé opálos, a zöldségek és a májgaluska kellően átfőttek.

Illat:

Jellegzetes, kellemes, harmonikus Idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, harmonikus. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • csirkemáj
  • tojás
  • liszt
  • őrölt fekete bors
  • delikát
  • majoránna
  • étolaj
  • zsemlemorzsa
  • gyökérkocka (mirelit)
  • karalábékocka (mirelit)
  • petrezselyemzöld (mirelit)
  • zellerkocka (mirelit)
  • sárgarépa
  • vöröshagyma

Majorannás burgonyafőzelék (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Világossárga színű főzelékalapban kisebb-nagyobb kockákra vágott burgonya, apró piros fűszerszemcsék, sok apró, zöld fűszernövény darabok.

Állomány:

A főzelékalap csomómentes, megfelelő sűrűségű, a burgonya kockák kellően átfőttek.

Illat:

Majorannás, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Összhatásában kevésbé harmonikus. Túlfűszerezett, kissé sós, enyhén savanykás.

Részletes összetétel:

  • babérlevél
  • liszt
  • ecet
  • majoránna
  • étolaj
  • tisztított burgonya
  • vöröshagyma
  • tejföl 12%

Csirkepörkölt (0,1 l/adag)

Külső megjelenés:

Narancssárgás-pirosas színű alapban különböző méretűre és alakúra vágott csirkehús darabok, fekete, piros fűszerszemcsék, apró paprika darabok, paradicsom foszlányok láthatók.

Állomány:

A pörkölt alap jellegzetesnél hígabb, a húsdarabok egy része porcos, rágós.

Illat:

Jellegzetes, kellemesen fűszeres. Idegen szagtól mentes.

Íz:

A sós íz dominál, a jellegzetes pörkölt íz kevésbé érvényesül. Idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • csirkecomb filé
  • liszt
  • fekete őrölt bors
  • fűszerpaprika (csemege)
  • natúr lecsó konzerv
  • étolaj
  • fokhagyma
  • vöröshagyma

Göcseji fehér kenyér (1 szelet 0,06 kg/adag)

Külső megjelenés:

Egy, kb. 2 cm vastagságú kenyérszelet. A felső héj aranysárga színű, az alsóhéj barna. A bélzet törtfehér, egyenletesen lazított.

Állomány:

Tapintásra és szájban rágáskor rugalmas.

Illat:

Jellegzetes, aromás. Idegen szagtól mentes.

Íz:

Aromás, ízletes, enyhén savanykás. Idegen íztől mentes.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)