A élelmiszerbiztonság cimkéjű tartalom.

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

2024. június 26, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

Az élelmiszerlánc biztonsága és fenntarthatósága közös felelősségünk, amelyben a tisztességes vállalkozások mellett a vásárlóknak is kiemelt szerepük van. A hosszútávú cél olyan tudatos fogyasztók nevelése, akik felismerik a kockázatokat, tudják, mit tehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedések elkerülése érdekében, valamint a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik a mindennapi döntéseik során. E cél érdekében indult el 2017-ben a Nébih Oktatási Programja, mely során a hivatal munkatársai már több mint 28 ezer óvodást, általános és középiskolás diákot látogattak meg, és 600-nál is több foglalkozást, előadást tartottak az élelmiszerbiztonság vagy az élelmiszerpazarlás legfontosabb kérdéseiről. 

A már meglévő és a www.nebihoktatas.hu oldalon elérhető „kulcsrakész” oktatási anyagok és kiadványok köre 2024-ben új interaktív anyagokkal bővült. A hivatal az Okos Doboz csapatával olyan alapvető élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó kérdéseket dolgozott fel, mint hogy mit hova pakoljunk a hűtőben és ennek mi a jelentősége? A lejárt joghurtot megehetjük-e még? Vagy, hogy mikor hág tetőfokára a szalmonella-buli? Mindezt a fiatalok számára szerethető és izgalmas online, interaktív formában. Az Okos Doboz oldalán elérhető, középiskolásoknak szóló gyűjtemény idén ősszel az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerminőség, az élelmiszerpazarlás és a fenntarthatóság témájában további elemekkel bővül majd.

A nyáriszünet elejétől a hivatal rendszeres oktatási rovattal is jelentkezik a Facebook és Instagram oldalain. E felületeken elsősorban az érdeklődő pedagógusok, szülők, valamint a lelkes fiatalok kaphatnak képet az Oktatási Program tartalmairól, valamint tájékozódhatnak az aktualitásokról.
A szemléletformálásban a legfontosabb szövetségesek a pedagógusok. A velük való közvetlenebb kapcsolattartás érdekében tematikus pedagógus hírlevél indul, amelyből a témához kapcsolódó, releváns oktatási anyagokról, újdonságokról értesülhetnek a feliratkozók. A pedagógusok visszajelzéseire is nagyban számít a Nébih, hiszen ez a fejlődés egyik záloga. Ehhez kapcsolódik az a cél is, hogy az oktatási portfólió bővítése a szaktanárok igényeihez igazodjon, ugyanis az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerpazarlás a legtöbb tantárgy tananyagába beilleszthető.
A Nébih kiadványaiból a pedagógusok mintapéldányokat is igényelhetnek, ami segíti őket, abban, hogy élelmiszerekhez kötődően megbízható, korszerű ismeretekkel egészítsék ki az órákat, foglalkozásokat. A tudáscsomag emellett az egyéb iskolai programok (délutáni foglalkozások, szakkörök, erdei iskola, témahetek, tematikus napok) színesítésére is alkalmas.

Aktuális kiadványok: 

  • Tiszta kézzel című kiadvány, amely az óvodás korú gyermekeknek ad útmutatást az alapos kézmosásról, valamint a higiénikus, célirányos élelmiszervásárlásról és helyes élelmiszertárolásról.
  • A Maradék nélkül program oktatási csomagja, amely az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet és nyújt hasznos tanácsokat a mindennapokhoz.
  • Mese habbal szülinappal mesekönyv és Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek című általános iskolásoknak szóló ismeretterjesztő kiadványok, amelyek betekintést engednek az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokba, többek között a tudatos vásárlás, higiénikus ételkészítés és tárolás rejtelmeibe.
  • Középiskolásoknak szóló anyagok, amelyek az élelmiszerbiztonsági ismeretek mellett megismertetik a tanulókkal a betegségeket okozó mikroorganizmusokat is.

A Nébih Oktatási Program oktatási csomagjai a nebihoktatas.hu honlapon érhetőek el. Élelmiszerpazarlásról szóló további érdekességek pedig a maradeknelkul.hu oldalon találhatóak.
 


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Az élelmiszerbiztonság elsődleges szempont – hazánk is részt vesz a májusban induló európai kampányban

Az élelmiszerbiztonság elsődleges szempont – hazánk is részt vesz a májusban induló európai kampányban

2024. június 7, péntek

Az élelmiszerek ára és íze mellett a biztonság a harmadik fő tényező, amit vásárláskor mérlegelnek a fogyasztók. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a fogyasztói tudatosság növelése érdekében “Safe2Eat” néven 18 országban indít átfogó kampányt, melybe Magyarország a Nébih szakmai támogatásával kapcsolódik be.

Becslések szerint percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer-eredetű megbetegedésben, amelyek közül átlagosan mintegy 4700 eset bizonyul végzetesnek. A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlataira vezethető vissza. Mindez megelőzhető lenne, ugyanakkor mivel az otthoni élelmiszer-kezelés jogszabályokkal nem befolyásolható, ezért a fogyasztói tudatosság kialakulását segítő szemléletformálás lenne célravezető.

Mindez hangsúlyosan megjelenik az EU tizennyolc országában induló „Safe2Eat” kampányban, amellyel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az európai lakosság élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságát szeretné előmozdítani. A 2024-ben többek között Románia, Csehország, Görögország, valamint Ausztria veszt részt a kampányban. Magyarországon az EFSA fő partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Dönthessenek magabiztosan a fogyasztók
Az EFSA 2023-as kutatása szerint az európaiak mintegy 70%-a érdeklődik az élelmiszerbiztonság iránt. Ugyanakkor körülbelül 60%-uk túlságosan szakmainak és nehezen érthetőnek találja az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információkat. Épp ezért az új kampány egyértelműen, pontosan és érthetően szeretné közvetíteni az élelmiszerek mögött álló tudományt. Legfőbb célja az, hogy a fogyasztók a mindennapi választásaik során a biztonságot és az egészséget szem előtt tartva, minél átgondoltabb döntéseket tudjanak hozni az élelmiszer-fogyasztásuk kapcsán.

A kampány fontos témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszerjelölés olvasásának fontossága, vagy az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok előmozdítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrend-kiegészítők biztonságossága mellett azt is hangsúlyozzák, hogy mindig fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével.  Hasznos, ha a fogyasztók ismerik az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát, valamint az élelmiszer-allergének jelenlétét is.

Kapcsolat az étel és a tudomány között
„Az európai fogyasztók az ár, az íz, a fenntarthatóság vagy az élelmiszer eredete alapján nap mint nap döntenek arról, hogy mit vásárolnak és mit esznek. Az EU szigorú élelmiszerbiztonsági előírásainak köszönhetően mindig biztosak lehetnek abban, hogy a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek biztonságosak. A #Safe2EatEU kampány segíti a fogyasztókat, hogy magabiztosan hozhassák meg az élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiket; ehhez pedig az szükséges, hogy értsék a kapcsolatot az élelmiszerbiztonság tudománya és az asztalra kerülő ételek között” – mondta Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója.
 


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

2024. április 22, hétfő

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek március 1-től április 1-ig 2420 ellenőrzést bonyolítottak le a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során. Ebből 272 élelmiszer-előállító helyen, 1555 az élelmiszer-forgalmazásban, 231 kistermelőnél, 29 őstermelőnél és 333 vendéglátóhelyen történt. 

Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, utóbbi értéke meghaladta a 15 millió Ft-ot. A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 21 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. Szankció tekintetében a figyelmeztetések száma hasonlóan alakult a tavalyihoz, ugyanakkor összértékét tekintve idén jóval kevesebb  bírságot szabtak ki a szakemberek.

A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, melynek előfordulási aránya 6,9% volt. (2023-ban 5,9%). A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is visszatérő probléma: ez az ellenőrzések 4,3%-ában fordult elő, míg tavaly 3,8% volt az arány. Kis mértékben, de csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya: idén az összes ellenőrzés 3,5%-ában fordult elő ezzel kapcsolatos probléma, míg 2023-ban 3,8%-ban. 

Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból, 13028 kilogramm mennyiségben. Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak. 
A hatóság fokozottan ellenőrizte a húsvéti időszak népszerű termékeit: a sonkákat, a tojásokat, a tormát, az édesipari termékeket és az alkoholos italokat. A Nébih zöldség-gyümölcs minőségellenőrei kiemelten vizsgálták a szezonban ugyancsak népszerű medvehagyma forgalmazását. A vizsgálatok elsősorban a nyomonkövethetőségre, a termék minőségére és jelölésére terjedtek ki. Kifogásolt tételt nem találtak. 

A Nébih laboratóriumában kiemelten vizsgálták a sonkákat és tormakészítményeket. A 45 sonkából 15 terméket kifogásoltak a szakemberek, ugyanis sótartalmuk meghaladta az engedélyezett mértéket. Az üveges tormák esetében 21 tormakészítményből 4-ben mutattak ki a megengedettnél magasabb kén-dioxid tartalmat. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek kapcsán hatósági eljárás indult. 


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

2024. március 7, csütörtök

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.

(Forrás: AM Sajtóiroda)
 


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Jól vizsgáztak az élelmiszer-előállítók és forgalmazók a téli szezonális ellenőrzés félidejében

Jól vizsgáztak az élelmiszer-előállítók és forgalmazók a téli szezonális ellenőrzés félidejében

2023. december 21, csütörtök

Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Az akció kezdeti két hetét felölelő összegzés kapcsán dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte: örömteli, hogy az élelmiszer-előállítás és - forgalmazás minden területén javulás tapasztalható. Jelölési hibával nem találkoztak az ellenőrök és a forgalomból is fele annyi élelmiszertételt kellett kivonni, mint tavaly.

December 4-17-ig tartott az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza. A vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei többek között adventi vásárokban, élőhal árusoknál és őstermelőknél jártak, de állateledeleket is ellenőriztek.

Az akció első időszaka kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte, az élelmiszer-előállítás, - forgalmazás és vendéglátás területén 866 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva minden területen javulás tapasztalható. A forgalomból kivont élelmiszertételek száma az előző évi felét sem érte el, és szinte minden esetben lejárati probléma állt a háttérben. Egyértelmű javulás, hogy jelölési hiba miatt ez idáig nem kellett intézkedniük a szakembereknek.
Az ellenőrzések eredményeként összesen 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség, 8 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben pedig bírságot alkalmazott a hatóság – ismertette az államtitkár.

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek 108 adventi, karácsonyi vásár vagy ünnepi rendezvény kitelepült vendéglátó egységét ellenőrizték. Általános tapasztalat, hogy ezek a vállalkozások megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és- biztonsági szempontokkal tisztában vannak. Esetükben a legtöbb probléma az ellenőrzések 11%-ában, az általános higiénés hiányosságokból adódott, míg a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével mindössze 9 esetben (az ellenőrzések 8%-ában) akadt gond. További 24 kitelepült egységnél a forralt bor kínálatot vizsgálták a felügyelők: csupán 2 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 1 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt.

Az őstermelők ellenőrzése során 4 esetben indítottak eljárást a Nébih ellenőrei súlyosabb mulasztás miatt. Az élőhal árusítás során azonban a halak tartási körülményei állatjóléti, valamint állategészségügyi szempontból is megfelelőek voltak, és a csalihalat értékesítő horgászboltokban sem tapasztaltak súlyos szabálytalanságot a szakemberek. Az állateledelek közül 58 terméket, ebből 25 madaraknak szánt eledelt ellenőriztek. A laboratóriumi vizsgálatok még folynak, de az eddigi eredmények nem tártak fel szabálysértést. Ugyanakkor jelölési hiba miatt 5 termék gyártóját, forgalmazóját kötelezi a hatóság pontosításra – összegezte dr. Nobilis Márton.

Az eredmények alapján élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk. Az ellenőrzések azonban a következő hetekben, egészen december 31-ig folytatódnak, hangsúlyozta az államtitkár. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek fő célja ugyanis az, hogy – a karácsonyi ünnepek mellett – az év utolsó napjai is biztonságban teljenek. 

(Forrás: AM Sajtóiroda)


Friss hírek

2024. június 27, csütörtök

A Nébih számít a lakosság véleményére a talajvédelmi kérdőívben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Tovább >

2024. június 26, szerda

Július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük az érintetteknek.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)