NÉBIH kerekasztal a 2015. évi gabonatermés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről
Az idei évben szokatlan esemény tartotta lázban a gabonatermesztőket, kereskedőket, a gabona kalászfehéredése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) azonnal megkezdte a vizsgálatokat és tanácskozást kezdeményezett a 2015. évi gabonatermés élelmiszerbiztonsági kérdései témában. A tanácskozásra 2015. július 23-án került sor az élelmiszerlánc – gabona kapcsán érintett – szereplőivel, szakmaközi szervezetek bevonásával.
A tanácskozást Dr. Tóth Beáta és Dr. Cseuz László a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársainak előadása nyitotta meg, melynek témája a kalászfehéredést okozó megbetegedések vizsgálata volt. A kifehéredés okait elemezve abiogén kiváltó tényezőként a szárazság- és hőstresszt, biogén stresszként elsősorban kalászfuzáriózist találtak (legtöbbször kukorica előveteményeknél). Az ország egész területéről származó növényminták vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a kalászfehéredést mutató növények gyökérzete sok esetben fejletlen volt, melynek leggyakoribb oka, hogy vetéskor sok helyen a búza termőterületek vízzel telítettek, belvízzel borítottak voltak. A tavaszi csapadékhiányt követően, a májusi esők után hirtelen melegre fordult az idő, ami a növények számára szárazság és hőstresszt okozott. A fajták összetétele szerint elsősorban a közép, illetve kései éréscsoportba tartozó fajták szenvedtek el nagyobb mértékű termésveszteséget.
Ezt követően a NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi munkatársa számolt be a megyékben végzett vizuális szemlék eredményéről.
Megye |
Szemlézett terület (ha) |
Kalász kifehéredés (%) |
Bács-Kiskun |
773,00 |
1,60 |
Baranya |
2626,93 |
4,16 |
Békés |
1419,75 |
6,40 |
Borsod-Abaúj-Zemplén |
1149,30 |
0,13 |
Csongrád |
1563,98 |
8,80 |
Fejér |
1493,45 |
0,35 |
Győr-Moson-Sopron |
1274,24 |
2,90 |
Hajdú-Bihar |
719,00 |
2,00 |
Heves |
2094,50 |
2,60 |
Jász-Nagykun-Szolnok |
2687,00 |
1,10 |
Komárom-Esztergom |
2276,02 |
0,29 |
Nógrád |
931,00 |
0,32 |
Pest |
1481,84 |
1,20 |
Somogy |
1384,76 |
5,30 |
Szabolcs-Szatmár-Bereg |
812,38 |
3,70 |
Tolna |
2060,68 |
6,11 |
Vas |
1194,05 |
3,20 |
Veszprém |
981,80 |
3,30 |
Zala |
1437,75 |
1,80 |
Összesen |
28361,4 |
2,91 |
A felderítés alapján a kalászkifehéredés a vizsgált területek 3%-át érintette.
A NÉBIH folytatja a gabona alapú termékek vizsgálatát különös figyelemmel a mikotoxin tartalomra. A hatóság kockázatbecslés alapján az éves monitoring terv részeként közel 700 mintát vesz az élelmiszerlánc adott pontján a gabonalapú élelmiszerek és takarmányok mikotoxin-tartalmának vizsgálatára.
A résztvevők a gabona minőségével (elsősorban annak sikértartalmával) kapcsolatban is kifejtették véleményüket, azonban azt elsősorban piaci kategóriának tartják, amelyet az ár határoz meg. Sajnos nem kedvező, hogy a jobb minőségű búzát a piac nem fizeti meg.
Fontos szempont az is, hogy a minőségi élelmiszer-élőállításhoz hasonlóan a gazdaságos és megbízható állattenyésztés is kizárólag jó minőségű takarmánnyal valósítható meg.
Kiemelték, hogy a minőség termékek előállításához kulcsfontosságú mind a kis-, mind pedig a nagygazdálkodók folyamatos és magas színvonalú, az új kihívásokra is reflektáló szakmai képzése.
A résztvevők saját tapasztalataik alapján is úgy ítélik meg, hogy idén a fuzárium fertőzöttség várhatóan nem okoz jelentős élelmiszerbiztonsági problémát Magyarországon. Egyetértés volt abban is, hogy a mikotoxin tartalom kockázatának csökkentése komplex feladat, melyben számos tényező szerepet játszik, a megfelelő elővetemény választástól kezdve, az alkalmazott agrotechnikán át, a tárolási körülményekig és a feldolgozásig.
A NÉBIH – a gyors információáramlás és a kölcsönös tájékoztatás érdekében – a jövőben is folytatni szeretné az aktív párbeszédet a szakmaközi szervezetekkel és a gabonavertikum jelentős szereplőivel. A résztvevők üdvözölték a kezdeményezést és támogatják annak folytatását.