A csongrád cimkéjű tartalom.

Csongrád megye - 15. számú vizsgálat - Szeged - Suli Host Kft. Központi Főzőkonyha

Csongrád megye - 15. számú vizsgálat - Szeged - Suli Host Kft. Központi Főzőkonyha

Csongrád megye - 15. számú vizsgálat - Szeged - Suli Host Kft. Központi Főzőkonyha

15. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Suli Host Kft. Központi Főzőkonyha (6724 Szeged, Kenyérgyári u. 1.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Alföldi leves, sült csirkecomb párolt rizzsel és szerenád salátával

Mintavétel ideje: 2014. szeptember 25.
Napi adag: 1710 adag/ebéd

Főzőkonyha: Suli Host Kft. Központi Főzőkonyha (6724 Szeged, Kenyérgyári u. 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Alföldi leves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Vörösesbarna opálos lében különböző méretűre kockázott burgonya, aprózódott sárgarépa és zöldségkockák vannak megfőzve pirított széles metélt tésztával. A tészta különböző fokban van pirítva, színe fehérestől középbarnáig változó. A zöldségek jellegzetes színűek, kevés zsírcsepp van a leves tetején.

Állomány:

Leve közepesen hígan folyó, a zöldség kissé szétfőtt, a burgonya és a tészta jól átfőtt.

Illat:

Pirított tésztára és burgonyára jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Pirított tészta mellett domináló a burgonya íze, fűszeres, minden idegen íztől mentes.

 

Sült csirkecomb (1 darab/adag)

 

Külső megjelenés: Sült csirke felső comb, bőrrel. A bőre barnás-pirosra sült, a hús barnás rózsaszínű.

Állomány:

Jellegzetes, puhára sült.

Illat:

Jellegzetes sült csirke illatú, minden idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, kellemesen fűszerezett, minden idegen íztől mentes.

 

 

Párolt rizs (0,3 liter/adag)

Külső megjelenés: Fűszerszemcsékkel tarkított, tört fehér színű, aprózódott rizs.

Állomány:

Jól átfőtt, csomómentes, töredezett.

Illat:

Jellegzetes, tiszta, minden idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, minden idegen íztől mentes.

Szerenád saláta (0,1 kg/adag)

Külső megjelenés: Zsülienre vágott sárgarépacsíkok és kockákra, csíkokra vágott jégsaláta van összekeverve kis mennyiségű öntettel A saláta fehér és világoszöld, a sárgarépa jellegzetes narancsos. Vastagabb torzsküllemű salátalevél részek vannak közötte.

Állomány:

Ropogós.

Illat:

Ecetes, majonézes, édeskés, fűszeres, minden idegen szagtól mentes.
Íz: Édeskés, savanykás, majonézes, enyhe jellegzetesen kesernyés íz érezhető némelyik salátadarabkán, minden idegen íztől mentes.
Részletes összetétel/anyaghányad:

Alföldi leves

marhahús leves alap, tisztított burgonya, fagyasztott vöröshagyma, őrölt bors, csemege paprika, só mentes ételízesítő, só, étolaj, lecsó (natúr), fagyasztott sárgarépa, tojásmentes metélttészta, fagyasztott leveszöldség, fagyasztott fokhagyma, petrezselyemzöld, füstölt szalonna

Párolt rizs

rizs „A”, étolaj, só,

fagyasztott vöröshagyma

 

Sült csirkecomb

csirkecomb, csemege paprika, szárnyas fűszerkeverék, só, étolaj, fagyasztott fokhagyma

Szerenád salátakeverék:

szerenád salátakeverék,

joghurtos salátaöntet

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Csongrád megye- 10. vizsgálat - Csongrád - Városellátó Intézmény Óvoda

Csongrád megye- 10. vizsgálat - Csongrád - Városellátó Intézmény Óvoda

Csongrád megye- 10. vizsgálat - Csongrád - Városellátó Intézmény Óvoda

10. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Városellátó Intézmény Óvoda (Csongrád, Gyöngyvirág u. 16.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Zöldségleves, sertéssült, csőben sült karfiol, félbarna kenyér

Mintavétel ideje: 2013. november 14.
Napi adag: 259 adag/ebéd 

Főzőkonyha: Csongrád Város Önkormányzat Városellátó Intézménye (Csongrád, Bercsényi u. 26/a.)


Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Tetején paprikás piros színű zsiradékkal, sárgás színű lében különböző nagyságú zöldségek vannak megfőzve. Jellegzetes színű burgonya-, petrezselyem-, karalábékockák, hullámos lapú sárgarépa karikák, apró karfiolrózsák, kelkáposzta szeletek és eperszalag tészta található benne.

Állomány:

A zöldségek jól átfőttek, a tészta kissé túlfőtt, leve kissé opálos. Egy darab kb. 1 cm-es fás zöldségdarab található benne.

Illat:

Zöldséges-paprikás, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Zöldségekre jellemző, paprikás, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • levestészta
  • fűszerpaprika
  • só mentes ételízesítő
  • burgonya
  • karalábé
  • karfiol
  • kelkáposzta
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zeller
  • zöldpaprika
  • gyökér kocka (mirelit)
  • lecsó konzerv

Sertés sült (1 szelet 8-10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 6x7 cm-es, fűszerszemcsékkel tarkított, aranybarnára sült felületű, kerekded, kb. 1 cm-es vastagságú hússzelet. A másik oldala világosabbra sült, belseje rózsaszínes.

Állomány:

Száraz érzetű, kissé kemény (a bírálat időpontjában: 15:05).

Illat:

Sült húsra jellemző, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, de gyengén fűszerezett, kevésbé ízletes, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • sertés tarja
  • étolaj
  • köménymag
  • fokhagyma

Csőben sült karfiol (19-24 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Teteje néhol rózsaszínesre, barnára sült, a karfiol jellegzetes fehéres, a mártás halvány krémszínű, apró borsszemcsékkel. Kb. féltenyérnyi darab 2-3 cm magas sült karfiol egybesütve besamel jellegű mártással.

Állomány:

Nem teljesen egyformán, de kellően átfőttek a karfioldarabok. A mártás jellegzetes.

Illat:

Jellegzetes, kellemes, karfiolos, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Gyengébben jellegzetes, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • margarin
  • tej (1,5 %)
  • tejföl (12 %)
  • liszt
  • mirelit karfiol

Félbarna kenyér (1 szelet)

Külső megjelenés:

Formában sült, kb. 11x13 cm nagyságú és kb. 1,5 cm vastagságú kenyérszelet. Bélzete halványsárgás, benne a maghéjőrlemények jól látszanak, héja világos aranybarna.

Állomány:

Kissé egyenlőtlenül lazított, belül nagyobb lyukakkal, körben sűrűbb.

Illat:

Jellegzetes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, minden idegen íztől mentes.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Csongrád megye- 3. vizsgálat - Csongrád - Csongrád Város Önkormányzata Óvoda

Csongrád megye- 3. vizsgálat - Csongrád - Csongrád Város Önkormányzata Óvoda

Csongrád megye- 3. vizsgálat - Csongrád - Csongrád Város Önkormányzata Óvoda

3. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Csongrád Város Önkormányzata Óvoda (Csongrád, Gyöngyvirág u. 6.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Paradicsomleves, burgonyapüré, vagdalt, kenyér és befőtt

Mintavétel ideje: 2013. április 30.
Napi adag: 242 

Főzőkonyha: Csongrád Város Önkormányzata Városellátó Intézménye (Csongrád, Szent Gy. utca 1.)


Részletes érzékszervi minősítés:

Paradicsomleves (2,5-3 dl/adag)

Külső megjelenés:

 Pirosas színű, nagyméretű 1-1,5 cm-es betűtésztával főzött, felületén zsírcseppes paradicsomleves.

Állomány:

 Leve sűrűnfolyó, a tésztája kissé szétfőtt.

Illat:

 Jellegzetes, kissé gyengébben paradicsomos, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 Jellegzetes, kevésbé intenzív a paradicsom-íz, édeskés, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • fűszerpaprika
  • ketchup
  • kristálycukor
  • levestészta
  • liszt
  • étolaj
  • paradicsompüré (paradicsom, só) konzerv
  • vöröshagyma

Burgonyapüré(19-24 dkg/adag)

Külső megjelenés:

 Jellegzetes, halványsárga színű, sima küllemű püré.

Állomány:

 Megfelelően pürésített, sima.

Illat:

 Jellegzetes, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 Jellegzetes, tiszta, megfelelően sós, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • margarin
  • tej (1,5 %)

Vagdalt, befőtt (6-7 dkg/vagdalt, 5-6 dkg/befőtt)

Külső megjelenés:

 Egy darab kb. 10x4 cm-es ovális alakú, borsos-paprikás darálthúsból készült vagdalt szelet.Külső felülete barnás-vörösre sült, közepe jellegzetes, világosabb árnyalatú. Egy darab kb. 5 cm nagyságú, jellegzetes narancssárga őszibarack darab.

Állomány:

 A vagdalt jellegzetes, homogén vágási felületű, kellően átsült, nem széteső. A barckbefőtt jellegzetesen puha, harapásra rugalmas, nem szétmálló.

Illat:

 A vagdalt kellemesen fűszeres, húsos, minden idegen szagtól mentes. A barackbefőtt jellegzetes, tiszta barackillatú, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 A vagdalt jellegzetes, harmonikus, kellemesen fűszerezett, minden idegen íztől mentes. A befőtt barackra jellemző, édeskés, tiszta, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • őrölt bors
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • étolaj
  • sertés színhús
  • tojás
  • őszibarack befőtt (hámozott, felezett, enyhén cukros lében)

Félbarna kenyér (1 szelet)

Külső megjelenés:

 Kb. 10-11 cm nagyságú és kb. 1,5 cm vastagságú kenyérszelet. Bélzete egyenletes lazítottságú, színe jellegzetes, világos. Héja aranybarnára sült, fényes.

Állomány:

 Friss érzetű, puha, rugalmas.

Illat:

 Friss kenyérre jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 Jellegzetes, harmonikus, minden idegen íztől mentes.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Ál-őstermelők a zöldség-gyümölcs piacon

Ál-őstermelők a zöldség-gyümölcs piacon

2012. április 23, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainál az éves piac ellenőrzési program tavaszi időszakának két kiemelt területe a piacon mind több problémát okozó ál-őstermelők kiszűrése, valamint a primőr termékek származásának és nyomonkövethetőségének vizsgálata.

Az eddigi ellenőrzéseken Csongrád megyében 26 alkalommal vizsgálták célirányosan az őstermelőket a nagybani piacon. A 26 vizsgálatból 16 esetben az „őstermelő” számlát mutatott be az áru származásáról. Az ellenőrök a termőhelyig követik az áru útját, ezáltal hat személy esetében, akik állították, hogy az áru saját termelésből származik, a termőhelyi szemle során bebizonyosodott, hogy a megjelölt helyszínen a kérdéses termék termesztése nem folyt. Négy esetben az őstermelőként árusító személy őstermelői igazolványt sem a helyszínen, sem a nyolc napos határidő lejártával nem tudott bemutatni.

A zöldség-gyümölcs ellenőrök a jogsértőkkel szemben ismeretlen eredetű áru forgalmazása miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki, a falugazdászok pedig kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását, és adócsalás gyanúja miatt hivatalból értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

Az ilyen jellegű ellenőrzések nem zárultak le, sőt az ország minden pontján számítani lehet hasonló ellenőrzésekre.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)