A rozs cimkéjű tartalom.

Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken

Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken

2021. szeptember 27, hétfő

Aratás után hagyományosan augusztusban – az új kenyér havában –, Szent István napjára sütik az új búzából az első kenyeret. Az ország kenyere csakis kiváló minőségű gabonából készülhet, amelynek alapja a magas beltartalmi értékkel bíró vetőmag. A Nébih örömmel ad számot arról, hogy a jövő évi kenyérsütéshez már rendelkezésre áll a megfelelő vetőmagkészlet, hiszen 2021-ben mintegy 30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken.

A jó termény és terméshozam alapja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fajta. A fajtát a vetőmag hordozza, amit a gazda a jövedelmező betakarítás érdekében elvet. 2021-ben a hatósági szántóföldi szemle minősítése alapján megközelítőleg 30 ezer hektáron termett kenyérgabona-vetőmag (búza, rozs, tritikálé), amiből csaknem 25 ezer hektár a búza vetésterülete. A vetőmag ténytermés mintegy 130 ezer tonnát jelent, ráadásul a fajtaválaszték is bőséges: 177 búza-, 12 rozs- és 34 tritikálé fajta vetőmagját szaporították ebben az évben.

Túl az aratóünnepeken, a hazai termelők már betakarították a gabonavetőmagot, és a szántóföldön alkalmasnak minősített termény feldolgozása folyamatosan zajlik a vetőmagüzemekben. Ezzel párhuzamosan a hatósági laboratóriumok is gyors ütemben végzik a fémzároláshoz szükséges minősítő vetőmagvizsgálatokat.

Idén tavasszal ugyan szélsőséges volt az időjárás, de a kalászos gabonák terméseredményei a vetőmag-szaporításokban is jók lettek. Ami ugyanilyen fontos, hogy a gazdák egészséges terményt tudtak betakarítani, az állományokat sem rovarkártevők, sem gombás fertőzések nem károsították.

A jelenleg rendelkezésre álló információink alapján az őszi kalászos gabonák vetésére a vetőmagforgalmazók megfelelő mennyiségben és minőségben, széles fajtaválasztékban tudnak vetőmagot biztosítani. Azt azonban a gazdáknak kell szem előtt tartaniuk, hogy a sikeres növénytermesztés alapja a szabványos minőségű, hatóságilag ellenőrzött és fémzárolt vetőmag, ezért kizárólag ilyet szabad elvetniük a kenyérsütéshez!



Friss hírek

2024. május 8, szerda

Veszélyt jelentő inváziós halfajok telepítését akadályozta meg az Állami Halőri Szolgálat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (Nébih ÁHSZ) a hazai nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken az idei évben eddig két esetben tiltotta meg inváziós ezüstkárász telepítését, továbbá a hatóság hat esetben indított eljárást inváziós halfajok telepítésével és kereskedelmével kapcsolatos szabálysértések kapcsán. Az idegenhonos halfajok engedély nélküli telepítése, valamint a hozzájuk kapcsolódó előírások megszegése nagymértékű bírságok kiszabását vonhatja maga után.

Tovább >

2024. május 7, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése

KEHOP PLUSZ-4.1.4-23-2023-00007 (korábban: KEHOP-5.2.2-16-2017-00120)

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Megjelent a Bizottság 2012/154/EU számú ajánlása az anyarozs-alkaloidokról

Megjelent a Bizottság 2012/154/EU számú ajánlása az anyarozs-alkaloidokról

2012. április 18, szerda

Az anyarozs vagy varjúköröm (Claviceps purpurea) egy növényi kórokozó (fitopatogén) gomba, amely a gabonafélékben (elsősorban a rozsban) jelenik meg. A Claviceps fajták gombaszerkezetére utal az „ergot” (anyarozs) kifejezés, mely a gabona-, illetve fűfélék kalászán, hosszú, sötét színű szkleróciumok formájában láthatóak. Ezek a szkleróciumok különböző alkaloidvegyületeket tartalmaznak, amelyek közül a legismertebbek és a leggyakrabban előfordulóak: az ergometrin, ergotamin, ergozin, ergokrisztin, ergokriptin, ergokornin és az ezekkel rokon -ininek.

Az ergot alkaloidok okozta veszélyek már évszázadok óta jól ismertek. Bár napjainkban a malomiparban alkalmazott tisztítási technikák az ergot alkaloidok akár 82 %-át képesek eltávolítani a gabonaszemből, az alkaloidok még mindig jelen lehetnek az élelmiszerekben és az állati takarmányozásra használt növényekben, derült ki az EFSA által nyilvánosságra hozott külső jelentés eredményeiből.

Az anyarozst, mint takarmányokban előforduló nemkívánatos anyagot illetően az EFSA élelmiszerláncban előforduló szennyezőanyagokkal foglalkozó tudományos szakbizottsága szakvéleményt adott ki.

Jelenleg nem ismert, hogy milyen mértékű az anyarozs-alkaloidok mintázatának gombafajták, földrajzi eloszlás és gazdanövény szerinti variabilitása (például az alkaloidok mintázata különbözik az anyarozsban és az egyéb fűfélékben).

Annak érdekében, hogy több adat álljon rendelkezésre az anyarozs-alkaloidokról, a megjelent 2012/154/EU Bizottsági ajánlás javasolja a tagállamoknak a fentiekben feltüntetett hat anyarozs-alkaloid és az ezekkel rokon -ininek mintáinak elemzéseit takarmányokban és élelmiszerekben, valamint ezzel egyidejűleg, a minta szklerócium tartalmának meghatározását is.

Az ajánlás szerint a tagállamok az analitikai eredményeket rendszeresen küldjék meg az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) számára, hogy ezeket felvehessék egy adatbázisba. Az EFSA adatgyűjtésre vonatkozó felhívása megtekinthető az európai kockázatbecsléssel foglalkozó hivatal honlapján.

 

Kapcsolódó linkek:


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. április 30, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.04.30.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)