A tanács cimkéjű tartalom.

NÉBIH felhívás: csak szakellenőr által megvizsgált vadon termő gomba fogyasztható biztonsággal

NÉBIH felhívás: csak szakellenőr által megvizsgált vadon termő gomba fogyasztható biztonsággal

2012. október 5, péntek

A száraz nyári hónapokat követően hirtelen leesett nagymennyiségű csapadék hatására egyszerre jelentek meg hazánk erdeiben, mezőin és legelőin a nyári, valamint az őszi ehető és mérgező gomba fajok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét, hogy – saját egészségük védelme érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A tartós őszi időjárásnak köszönhetően hosszú gombaszezonra számíthatnak a kalapos finomság kedvelői. A NÉBIH felhívja a gyűjtők figyelmét, hogy a fogyasztás mellett már a gyűjtés is számos veszélyt rejthet magában. Például az ehető és nem ehető gombák együttes gyűjtése, közös kosárba helyezése – a spórák és gombatörmelék átszóródása miatt – az ehető gombákat is szennyezheti.

A nyilvántartott gombaszakellenőrök listája elérhető a hivatal honlapján. A szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Kiemelten fontos, hogy gyűjtött gombából készült ételek fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük. A gomba toxikológiai vizsgálatokat a NÉBIH laboratóriuma végzi. A vizsgálatkéréssel kapcsolatos információk a honlapon megtalálhatók.

A hivatal honlapján – a szakellenőrök elérhetőségén túl – szintén megtalálhatók a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói, mely a gyűjtők számára nyújthat jelentős segítséget.

Vadon termő, gyűjtött gombát csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.
 

 Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!

  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!

  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti ne tárolja

  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

 
 

Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Befőzési praktikák az élelmiszerbiztonság szemszögéből

Befőzési praktikák az élelmiszerbiztonság szemszögéből

2012. július 26, csütörtök

A nyár egyik kedvelt időtöltésével, a biztonságos befőzéssel kapcsolatban állította össze legújabb lakossági tájékoztató anyagát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Napjainkban újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend a házi tartósítás, ugyanakkor a befőzéshez szükséges hajdani tudás és tapasztalat, amellyel hosszan eltartható, egészséges, biztonságos házi ételkonzerveket készítettek, már nem mindenütt van meg. Ha hibázunk, a drága alapanyag, a befektetett munka kárbavész, az eltett termék megromlik, megpenészedik, akár meg is betegedhetünk tőle. A NÉBIH legújabb tájékoztató kiadványában az élelmiszerbiztonság szemszögéből közelíti meg a befőzés témakörét.

Fontos tudnivalók a biztonságos befőzéshez
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

NÉBIH Közlemény - Biztonságos gomba-fogyasztás

NÉBIH Közlemény - Biztonságos gomba-fogyasztás

2012. október 27, szombat

A NÉBIH ismételten felhívja a figyelmet a biztonságos gomba-fogyasztás fontosságára. A vadon termő gomba fogyasztása előtt kérje szakellenőr vizsgálatát!

Az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezés eseteire tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismétlen és hangsúlyosan felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét arra, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el. Emésztőszervi megbetegedésben szenvedőnek, idős, beteg embernek és kisgyermeknek ne adjanak gombás ételt!

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák.

Megszaporodott az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után jelentkező megbetegedést kell tisztázni, mert a rosszul elkészített, vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt. A nagy őzlábgomba, a pereszkék és a gyűrűs tuskógomba ehetők, de például rántva a nem kellő átsütés, hőkezelés miatt okoznak emésztőszervi tüneteket. A napokban hat ilyen esemény kapcsán került a NÉBIH laboratóriumába vizsgálati anyag.

Megbetegedések miatt az utóbbi hetekben a laboratóriumba küldött minták száma 86 db, melyből 44 mintában mérgező gombát mutattak ki a hatóság szakemberei. 15 alkalommal a nagy döggomba, 8 eseménynél világító tölcsérgomba volt a megbetegedés hátterében, valamint négy esetben előfordult karbolszagú csiperke és mezei tölcsérgomba is. A NÉBIH munkatársai diagnosztizáltak továbbá párducgalóca, és retekszagú kígyógomba mérgezést is. 2012-ben eddig összesen 6 mintából regisztrálták gyilkos galóca jelenlétét.

Sajnos hat esetben kértek vizsgálatot a szabadban, füves területeken felügyelet nélkül hagyott gyermekek nyers gomba evése, megkóstolása miatt.

 

Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!

  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!

  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.

  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

 

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

2013. június 4, kedd

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­-biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a kertekben, földeken meg­termelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, és az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszer-készletei. A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az aláb­biakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályokat, az ártereken élő ma­gánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.

Árvíz előtt

Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, étel­készítéshez használt eszközöket, hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emel­kedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is. A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket pl. lefagyasztott dobozos, műanyag flakonos üdítőt vagy jégakut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később a hőmérsékletet ellenőrizni tudja.

 Árvíz alatt

  • Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75 ˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). A gyakori kézmosás is fontos!

  • Ne fogyasszon olyan élelmiszert, melyet az árvíz, feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha két­ségei vannak, dobja ki!

  • Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai mun­kához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.

  • Az árvíz áramkimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmér­séklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmele­gedni, ami lehetőséget ad a kór­okozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsék­letét, ami még akkor elfogadha­tó, ha nem haladta meg az 8 ˚C fokot.

  • A mélyhűtőben tárolt élelmi­szerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhető­en jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.

 Árvíz után

  • Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulá­sa után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertá­rolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet.

  • Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz minőségű vi­zet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hypós oldatot (10 liter vízre 2 dl háztartási hypo, 5 perc behatási idő) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyi­ségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközö­ket, melyek biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, dobja ki.

  • Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róla a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, mit tartalmaz, és meddig fogyasztható.

  • Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású, celofánnal, fóliával fedett élel­miszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel. Ez vonat­kozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.

  • Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, mely­nek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz ál­tal érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására.

 Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, láz­zal járnak. Aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

 

 

Letölthető anyagok

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

2013. június 6, csütörtök

Az árvizek, belvizek élelmiszer-biztonsági kockázatot is rejtenek. A NÉBIH lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszer-biztonsági tanácsokat az érintettek.

Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat, az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert megbetegedést, fertőzést okozhatnak! Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat gyűjtötték össze a hivatal kiadványaiban.

A tájékoztatók megtekinthető és letölthető a hivatal honlapjáról:


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)