A jótanács cimkéjű tartalom.

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz

2012. december 19, szerda

Egyre közelebb kerülvén a karácsonyhoz már mindenki az ünnepi fogásokon gondolkozik, fontolgatja, milyen finomságokkal lehetne meglepni a családot. A karácsonyi rohanásban sok minden elkerülheti a figyelmünket, de ha megfogadja tanácsainkat, nem érheti meglepetés. A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Az étkezéshez, ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk. Az ajándékvásárlás mellett fordítson időt és figyelmet a biztonságos, minőségi élelmiszerek beszerzésére is!

Készüljünk fel a vásárlásra!

Vásárlás előtt írjuk össze, mire van szükségünk, készítsünk listát és fontoljuk meg, hol kívánjuk beszerezni azt. Készüljünk elegendő bevásárló táskával, zacskóval, kosárral, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk hazavinni. Mélyhűtött termékek vásárlásánál gondoljunk hűtőtáskára is.
 
Csak megbízható helyen vásároljunk!

Vásárlás előtt mindig nézzünk körül, gyorsan mérjük fel az üzlet állapotát. Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg csupasz kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet. Ne vásároljunk alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről, még zöldséget, gyümölcsöt, édességet se. Gyanakodjunk, ha a terméket túl olcsón kínálják számunkra.
 
Figyeljen a csomagolásra!

A csomagolás sokat elárulhat számunkra. Sérült, szennyezett csomagolású terméket ne vegyünk meg, még akkor sem, ha az ára igen kedvező. Az olyan fagyasztott árukat, melyeknél a csomagolás belül zúzmarás, esetleg a termék egy tömbbé összefagyott, semmiképp se vegyük meg, mert valószínűleg egyszer már felengedett, visszafagyasztott élelmiszerről van szó. Ha a terméket eredeti csomagolásából kibontották vagy a csomagolás hiányos, esetleg nem fedi be teljesen a terméket, ne vásárolja meg, ilyen esetben az élelmiszer könnyen szennyeződhet, fogyasztása kockázatos lehet.

Fogyaszthatósági idő
A gyorsan romló termékeken, mint pl. tej és tejtermékek, hús, tojás, fogyaszthatósági idő szerepel. A feltüntetett dátum után már nem ajánlatos azt elfogyasztani, mert megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Minőség-megőrzési idő
Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, mint pl. rizs, fűszerek. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után is el lehet fogyasztani saját felelősségre, de az ilyen termék minősége romlik. Árusítani azonban tilos a lejárt minőség-megőrzési idejű terméket is.

Böngésszük át a csomagoláson található címkét is. A jelölésen rajta kell lennie legalább a termék nevének, összetételének, gyártójának vagy forgalmazójának. Ellenőrizzük, hogy a terméken fogyaszthatósági idő szerepel, vagy minőség megőrzési idő. Ha érzékeny valamely élelmiszer-összetevőre, allergiás vagy speciális étrendet kell követnie, mindig alaposan olvassa el a címkét, hogy található-e az adott anyagból a termékben!
 
Figyeljünk a termékre!

A gyakorlott vásárló a húsok, halak frissességét meg tudja ítélni azok színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem friss, szaga, színe eltér a megszokottól, ne vegyük meg azt. Nyugodtan ellenőrizze az eladó által becsomagolt terméket is, még a helyszínen.
 
Zöldség-gyümölcs vásárlásakor szemrevételezéssel könnyen megállapíthatjuk a termék frissességét. Az esetleges növényvédőszer-maradékokat a hatóság ellenőrzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni. Citrom, narancs héját alapos tisztítás után tegyük csak a süteményekbe.
 
Alaposan ellenőrizzük a desszertekhez, bejglihez felhasználandó mákot, diót, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Ha igen, ne vegye meg! A mákot felhasználás előtt ajánlatos megmosni, megszárítani. Előre csomagolt termékeknél ellenőrizzük a csomagolást és a minőség megőrzési időt is. Aszalt gyümölcsöknél, különösen a fügénél gyakori a penészesedés, molyosodás, ennek szemmel látható jeleire legyünk figyelemmel.
 
Édesség, csokoládé, szaloncukor esetén előfordulhat a minőség-megőrzési idő eltüntetése, átírása, átcímkézése, előző évi szezonális termék értékesítése. Mindig ellenőrizze a jelölést. Ha arra utaló jelet vesz észre a terméken, hogy annak címkéjét módosították, ne vegye meg azt. Ha terméket választ, vegye fontolóra, hogy a tej-, illetve étbevonó-masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége – és persze ára – között is különbség van.
 
Darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljunk. Legjobb, ha előttünk, a kiválasztott húsból, frissen darálják le kérésünkre, vagy mi magunk daráljuk le otthon. A darált húst vásárlás után minél hamarabb használjuk fel, mivel nagy felületén a mikrobák képesek rohamosan elszaporodni.
 
Ügyeljen a pénztárcájára!

Vásároljon tudatosan, megfontoltan. Csak megbízható helyről vásároljon, őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát, számlát, bizonylatot, mivel csak így van lehetősége az esetleges későbbi reklamációra, intézkedésre.

 

Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, mely hatósági intézkedést igényel, kérjük jelezze azt a NÉBIH ingyenes zöld számén:
 
Eredményes készülődést, kellemes és meghitt ünnepeket kíván
Önnek és családjának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal!

 

 

Letölthető anyagok

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok a karácsonyi készülődéshez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok a karácsonyi készülődéshez

2012. december 20, csütörtök

A Karácsonyi ünnepek egyik elengedhetetlen és örömteli velejárója a bőséges családi ebéd, vacsora, amely azonban könnyen balul sülhet el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb kiadványaiban az előkészületekhez és az otthoni sütés-főzéshez egyaránt praktikus tanácsokkal szolgál.

Az ünnepi étkezésre való felkészülés során nem lehetünk eléggé óvatosak. Fontos, hogy csak megbízható helyen vásároljunk, ügyeljünk a csomagolásra és alaposan ellenőrizzük magát a terméket is.

A sütés-főzés során többek között figyelnünk kell arra, hogy tiszta környezetben, eszközökkel dolgozzunk, az alapanyagokat elkülönítve tároljuk, az ünnepi ételt alaposan süssük át, majd a maradékot hűtve tároljuk.

További hasznos tanácsok olvashatók a NÉBIH lakossági tájékoztató kiadványaiban, amelyek megtekinthetők és letölthetők a hivatal honlapjáról.

 

Letölthető anyagok

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi bevásárláshoz

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi sütés-főzéshez

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok az ünnepek után

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok az ünnepek után

A Karácsonyi ünnepeket a családok többségénél bőséges ételválaszték jellemzi, s szinte elkerülhetetlen, hogy a hűtő roskadozzon a finom fogások maradékaitól. A különböző – nem frissen fogyasztott – ételek eltérő kezelést igényelnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb tájékoztató kiadványában az ünnepek utánra szolgál élelmiszerbiztonsági jótanácsokkal, hogy egészségesen léphessünk az új évbe.

A hűtést igénylő, romlandó készételek nem egyformán veszélyesek, 2-3 napnál tovább azonban még hűtőszekrényben se tároljuk őket! S remélhetőleg mindenki számára természetes már, hogy, ha bármely étel a romlás jeleit mutatja, színe, szaga eltérő a megszokottól, semmiképp se fogyasszuk el!

A praktikus tanácsokat összefoglaló lakossági tájékoztató elolvasható és letölthető a NÉBIH honlapjáról:

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok – Karácsony után


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi sütés-főzéshez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi sütés-főzéshez

A karácsonyi ebéd vagy vacsora mindig központi szerepet játszik a család életében. Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk a biztonságos ételkészítéshez.

Kifogástalan alapanyag!
A karácsony legnépszerűbb fogásai a sültek, a halászlé, rántott hal és a töltött káposzta. A hús és a hal frissességét a szagából, színéből és állagából meg lehet állapítani, ha az a megszokottól eltérő, ne vegye meg. A süteményekhez, bejglihez felhasznált diót, mákot és aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizze. Ha penészedésre, molyosodásra utaló jelet vél felfedezni, ne használja fel a terméket. Ha a mák poros, törmelékes, ne vegye meg, ha mégis megvette, mossa, majd szárítsa meg.

Tiszta konyha, tiszta kéz!
Az emberi és állati szervezetekben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatók. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, és az élelmiszerrel a szervezetünkbe jutva megbetegedést okozhatnak. Ezért munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mosson kezet. A főzéshez, előkészítéshez használt edényeket és eszközöket, az élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa le az ételkészítés előtt, közben és utána is. Így megelőzheti a gyomorrontást, ételmérgezést.

Különítsük el az alapanyagokat!
A nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk. Különösen a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el ezeket, már bevásárláskor és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsepegő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák fordulhatnak elő, melyek a tárolás és az előkészítés során átkerülhetnek a már fogyasztásra kész élelmiszerbe. Ezért a nyers húsokhoz használt eszközöket, vágódeszkát az ételkészítés során más célra ne használja. Ajánlott külön eszközöket használni a húsok és a zöldségek előkészítéséhez, melyeket a munka végeztével, illetve a sütés-főzés folyamata közben is alaposan mossunk el. Kórokozó mikroorganizmusok egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, különösen földdel szennyeződött, esetleg szennyvízzel öntözött zöldségeken, valamint tojáson is előfordulhatnak. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossa meg.

Kockázatosabb ételek

  • majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények,

  • tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények,

  • madártej, vaníliasodó, tiramisu,

  • darált, töltött húsok

Biztonságosabb ételek

  • minden jól átfőtt, átsült, frissen elfogyasztott étel,

  • ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül),

  • jól átsült húsok,

  • pogácsa, linzerek, rétesek.

Alapos sütés-főzés!
Élelmiszereink között vannak olyanok, melyeken a kórokozók könnyebben képesek elszaporodni, mert az étel állaga, víz-, és tápanyagtartalma kedvező életfeltételeket biztosítanak számukra. Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük el nem éri a 75 oC-ot! Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb hasmenést, hányást okozó, emberre veszélyes mikroba elpusztítható. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten (50-60 oC körül) a baktériumok ugyan legyengülnek, számuk csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején újra elszapo-rodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek. Az ennél is alacsonyabb, langyos hőmérséklet még veszélyesebb lehet, mivel ezzel kifejezetten kedvező életfeltételeket biztosítunk a baktériumok számára, főként, ha az ételt hosszabb ideig tároljuk ezen a hőmérsékleten pl. az ünnepi asztalon tálalva egész este. A különböző élelmiszerek jellege, tömege, hővezetése lényegesen eltérő lehet, így belső hőmérsékletük hosszabb-rövidebb idő alatt éri el azt a hőfokot, melyen a mikrobák elpusztulnak. Az egyben sült csirke és egyéb, nagyobb darabban, egészben elkészített húsok, vagy darált húsból készülő, illetve töltelékes, göngyölt húsok belsejének alapos átforrósodása különös figyelmet igényel. Ha az étel közepe nem kap elegendő hőt, az ott meghúzódó mikrobák túlélik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában elszaporodhatnak. A sültekhez kisebb darab húsokat részesítsük előnyben, ezek könnyebben elérik a biztonságos maghőmérsékletet! A nyers darált húst még a vásárlás napján készítsük el, minél tovább tároljuk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a rajta lévő baktériumok elszaporodnak.

A sütés-főzés akkor alapos ha:

  • az étel felforr,

  • a tojásétel megszilárdul,

  • a hús belseje is szemmel láthatóan jól átsült,

  • a húst megszúrván a szivárgó lé tiszta, nem rózsaszín, véres.

Gyors lehűtés, hűtött tárolás!
Elkészített ételeinket fogyasszuk frissen, ne hagyjuk huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni. Két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet, hiszen alkalmas feltételeket teremt a betegségeket okozó mikrobák elszaporodásához. Hidegben a baktériumok szaporodása leáll vagy lelassul. Ezt figyelembe véve tálalja fel ünnepi ételeket! Nyers tojással készült ételeknél fokozottan figyeljen a megfelelő hűtésre, kockázatossága miatt semmiképp se adja kisgyermekeknek! Ne tegye az összes fogást egyszerre az ünnepi asztalra, a menü egymást követő fogásait felszolgálásig tárolja hűtve. Vegye figyelembe ezeket az alapelveket a süteményeknél is.

A megmaradt ételeket azonnal hűtse le és minél előbb tegye hűtőszekrénybe. A hűtőbe úgy tegyük be az ételeket, lehetőleg lefedve, zárható dobozokban elkülönítve, hogy egymást ne szennyezhessék! Hűtőszekrényben se tárolja 2-3 napnál tovább a megmaradt  ételt!
 
Kellemes karácsonyt és finom, biztonságos ünnepi ételeket kívánunk Önnek és családjának!

Letölthető anyagok

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok karácsonyi sütés-főzéshez


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)