Zoonózisok és élelmiszerfertőzések az Európai Unióban és hazánkban
A 2011. évről szóló EFSA-ECDC zoonózis jelentésben foglalt eredmények bemutatását, megbeszélését és a hazai helyzet megvitatását tűzte ki célul a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága (NÉBIH ÉKI), április 23-án megrendezett szemináriumán.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 27 tagállamból kapott információk elemezését végezte el a zoonózisok és az élelmiszer-eredetű megbetegedések előfordulásáról 2011-ben. A leggyakrabban jelentett zoonózis a kampilobakteriózis volt, 220 209 megerősített humán esettel. Az Unióban még mindig magas a Campylobacter jelenléte a brojler húsokban.
A megerősített szalmonellózis esetszám csökkenő tendenciája megmaradt 2011-ben, 95 548 esettel. A legtöbb tagállamban teljesültek a Salmonella előfordulásának csökkentésére irányuló célkitűzések a szárnyas populációkban. Az élelmiszerek vonatkozásában a Salmonellát leggyakrabban húsban és húskészítményekben mutatták ki. A listeriózis esetszám 1 476-ra csökkent, és a Lysteriát csak ritkán mutatták ki határérték feletti mennyiségben fogyasztásra kész élelmiszerekben. Összesen 9 485 megerősített verotoxikus Escherichia coli (VTEC) fertőzést jelentettek. Ez a 2010. évi adatokhoz képest 159,4%-os emelkedést jelent, mely a 2011 nyarán elsősorban Németországot érintő nagy VTEC/STEC járványnak tulajdonítható. A VTEC baktériumot élelmiszerben és állatokban is kimutatták. A humán yersiniózis esetek száma 7 017-re nőtt, a Yersinia enterocoliticát sertésekből és sertés húsokból izolálták. 132 Mycobacterium bovis és 330 brucellózis humán esetet is jelentettek. A tuberkolózis gyakorisága nőtt a szarvasmarha állományokban, a brucellózisé csökkent a szarvasmarha, birka és kecske állományokban. 268 humán trichinellózist, 781 humán echinococcózist jelentettek és a parazitákat elsősorban a vadonélő állatokban mutatták ki. Egy humán veszettség eset fordult elő, az állatok veszettségének esetszáma csökkent.
Összesen 5 648 élelmiszer-eredetű járványt jelentettek, melyek legtöbbjét Salmonella, baktérium toxinok, Campylobacter és vírusok okozták. A megbetegedések fő forrásai a tojás, a kevert élelmiszerek, a hal és a halkészítmények voltak.
Letölthető anyagok |
---|
Dorogházi Enikő_Zoonózisok az Élelmiszerbiztonsági Szemelvényekben |