Webáruház jogsértések

Vissza

Részletes információk

Jogsértő tartalmú weboldal – Külföldi jogsegély (AAC) során érkezett tájékoztatás kivizsgálása

2020.07.02.
1. http://hu.detonicnd.com/?c=hu 2. http://hu.detocysnd.com/?c=hu 3. http://hu.detoslimnd.com/?c=hu
DETONIC POWDER, 50 g
BERNADETTE LTD.

A weboldalon feltüntetett vállalkozás:

Név/vállalkozás: BERNADETTE LTD.

Név/vállalkozás címe: Av Ricardo J. Alfaro, Panama International

Jogsértés rövid leírása:

A 3 megjelölt weboldalon elhelyezett, azonos megnevezésű termékkel kapcsolatos tájékoztatás hiányos és megtévesztő. Ugyanazt a terméket 3 különböző weboldalon, 3 különböző probléma megoldására ajánlják. A http://hu.detonicnd.com/?c=hu weboldalon szereplő tájékoztatás szerint a terméket a hipertónia megelőzése és kezelésére alkalmas gyógyszerként hirdetik, melynek fő összetevői az aloe vera kivonat, galagonya kivonat, gyöngyajak kivonat, tökmag kivonat és a hamvaskéreg gomba kivonat. A http://hu.detocysnd.com/?c=hu weboldalon ugyanezen terméket már hólyaggyulladás kezelésére, illetve a betegség kiújulásának megelőzésére ajánlják, a feltüntetett összetétel némileg eltér a korábbi – azonos megnevezésű – termékétől, ebben az esetben a D-mannóz, a szegfűszeg, az aloe vera, a tökmag és a galagonya jelenlétét emelik ki. A http://hu.detoslimnd.com/?c=hu weboldalon ugyanakkor  termék éhségérzet csökkentő, természetes fogyást beindító képességét hangsúlyozzák.

Mindhárom weboldal, termékkel kapcsolatos tájékoztatásából hiányoznak az élelmiszerek esetén alkalmazandó kötelező jelölési elemek, többek között egyik esetben sem került feltüntetésre sem a termék teljes összetétele, sem a termékben lévő összes, táplálkozásélettani hatással rendelkező anyagok és azok valós mennyisége sem, valamint a http://hu.detoslimnd.com/?c=hu weboldal kivételével nem kerültek felsorolásra azon személyek sem, akik számára a termék fogyasztása egészségügyi kockázatot rejthet.

Továbbá mindhárom weboldalon a termékkel kapcsolatban olyan állítások is feltüntetésre kerültek, melyek nem engedélyezettek ill. nem állnak EFSA általi értékelés alatt sem,  a http://hu.detonicnd.com/?c=hu és a http://hu.detocysnd.com/?c=hu weboldalakon továbbá gyógyító és betegségmegelőző tulajdonságra is utalnak, amely szintén nem megengedett. A termékkel kapcsolatos tájékoztatás továbbá azt is sugallja, hogy a termék fogyasztásának elmulasztása egészségügyi kockázatot rejt, ami alkalmas arra is, hogy félelmet keltsen a lehetséges fogyasztókban, amely szintén tiltott. A tájékoztatás azt is sugallja, hogy a termék helyettesítheti a hagyományos gyógyszeres terápia alkalmazását, amely növelheti az egészségügyi kockázatot.

A http://hu.detonicnd.com/?c=hu weboldalon a termék hatékonyságának igazolása céljából feltüntetett egészségügyi személy is fiktív, a kép a valóságban egy orosz weboldalról (https://www.elawoman.com/moscow/fertility-doctors), a http://hu.detoslimnd.com/?c=hu weboldalon szereplő, fogyást illusztráló előtte-utána fotók pedig a www.pinterest.com-ról származnak.   

Ellenőrző hatóság: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ÉTbI

Kapcsolódó hír: -