null Tanácsok koronavírus járvány idején az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek

Tanácsok koronavírus járvány idején az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek

Tanácsok koronavírus járvány idején az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek
2020. március 17, kedd

Fontos hangsúlyozni, hogy tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módón – pl. szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az EFSA, az Európai Járványügyi Központ és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) is.

Frissíteve: 2020.04.09.

A koronavírus járvány megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a napi, higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.

Élelmiszerek:
A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt. 

Nem előre csomagolt áruk esetén, különösen, ha azok hőkezelés és/vagy mosás nélkül fogyaszthatók: 

 1. Meg kell akadályozni, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen az élelmiszerekre. Ennek megelőzését segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi- vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása.
 2. Meg kell akadályozni, hogy a vásárlás során a vásárló kezétől, vagy köhögéssel, tüsszentéssel szennyeződhessen a termék. Ehhez biztosítani kell elegendő számú, megfelelő eszközt és csomagolóanyagot (pl. egyszer használatos kesztyű, egyszer használatos nylon és papírtasakok) a csomagolatlan termékek önkiszolgáló értékesítéséhez. Ezek helyes használatáról tájékoztatni kell a vásárlókat, valamint célszerű folyamatosan felügyelni is. Amennyiben a megfelelő, cseppfertőzésmentes védelem kellő biztonsággal nem megoldható, javasolt a kiszolgálás átmeneti átszervezése, eladópult mögötti elhelyezése, végső esetben pedig a csomagolatlan élelmiszerek forgalmazásának felfüggesztése.
 3. Az önkiszolgáló salátabár/salátapult üzemeltetése helyett a jelenlegi helyzetben a pultból való értékesítést javasoljuk.
 4. A jelenlegi helyzetben nem javasoljuk az otthonról hozott, saját csomagolóanyagok használatát.
 5. Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő gyakorlat az egyszer használatos kesztyű folyamatos levétele, majd ismételt felhúzása. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt. Az eladók esetében a személyi higiénia betartása kiemelt fontosságú, rendszeres – forgalomtól függő – kézmosás, kézfertőtlenítés biztosítása szükséges. . A vásárlók részére a bejáratnál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítő, vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
 6. A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az áruátvételt, kirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.
 7. Javasoljuk a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését.


Környezet, berendezések, eszközök:Fokozottan tisztítani és fertőtleníteni kell a vásárlók által gyakran érintett felületeket. Előzetesen fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek.

 1. A bevásárlókocsik és -kosarak fertőtlenítését naponta el kell végezni, különös figyelemmel a fogantyúkra. A vásárlók figyelmét fel kell hívni a higiénikus használatra, gyermek semmilyen körülmények között nem állhat a bevásárlókocsi rakterében.
 2. Az ajtókat, különösen a kilincseket (amennyiben nem önműködőek) rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell.. Ahol megoldható, ott az „érintésmentes” önműködő ajtókra kell korlátozni a be- és kijárást.
 3. A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit, a forgalomtól függően, naponta több alkalommal fertőtlenítőszerrel át kell törölni. A termékek megfogására alkalmazott eszközöket javasolt egyszer használatos eszközökre (zacskó, kesztyű) cserélni. A nem egyszer használatos eszközöket, amennyiben kézzel és élelmiszerrel is érintkeznek, óránként cserélni és mosogatást követően fertőtleníteni kell. (Pl. pékáruknál kihelyezett eszközök.)
 4. A pénztárnál lévő áruszalagot, valamint az önkiszolgáló pénztárak rakodófelületeit folyamatosan tisztítani, fertőtleníteni kell. 
 5. Az érintőképernyőket, bankkártya-terminált rendszeresen fertőtleníteni kell. Célszerű megoldás lehet továbbá a terminálok fóliával történő borítása. Ez esetben a takarófóliát óránként cserélni kell. A pénztáraknál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt. A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
 6. Lehetőség szerint a helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.
 7. Árufeltöltéskor, az árumozgatáshoz használt „békák”, egyéb eszközök használatakor a dolgozóknak kesztyűt kell viselniük. Utóbbi esetben, amennyiben ez nem történik meg, az eszközök fogantyúit minden használat után fertőtleníteni kell.

Dolgozók:
Alapvető élelmiszerhigiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel – mind az előállítás, mind a forgalmazás során – kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.

 1. A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk.
 2. Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
 3. Csemegepultban a kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást is meg kell követelni.
 4. A pénztárban a vevő által csomagolt – egyébként csomagolatlan áru, pl. pékáru - a kód olvashatatlansága miatt nem bontható ki.
 5. A pénztárban dolgozó számára kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve  kézmosási szünetet tartani.Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
 6. Minden kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
 7. Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
 8. A takarítást végző személyzet védőeszközzel történő ellátásának fokozott figyelemmel kísérése.

Új dolgozó felvétele (NNK tájékoztatása alapján)
A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága. Ezt a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással jelölheti:  „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.”
Az alapvető fontosságú ágazatok esetében (mint, amilyen az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás is) javasolt olyan munkavállalók felvételének előnyben részesítése, akik rendelkeznek egy éven belüli érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel.
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/591-rendelkezes-a-foglalkozas-egeszsegugyi-alapszolgaltatoknak

Vásárlók:
Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék. 

 1. Ennek egyik módja lehet ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat, és/vagy a helytelen gyakorlatot, valamint az áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. Ilyen például a csomagolatlan termékek „összefogdosása”, helytelen eszközhasználat az önkiszolgáló értékesítésnél, bevásárló kocsi rakterébe ültetett, állított gyermek.
 2. A hosszabb sorok kialakulását pl. sorszámhúzással ajánlott megelőzni, valamint vonalak felfestésével felhívni a figyelmet a javasolt várakozási távolságra (legalább 1,5 méter).
 3. Jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy sorban állás során a javasolt személyes távolságot a vásárlók egymás közt és a bolt munkatársaival is tartsák meg. 
 4. Fontos és minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe sem! 
 5. Vásárláskor még egészséges állapotban is csak azokat a termékeket érintsék meg, amit biztosan a kosárba tesznek!

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi az ellenőrzéseket, melynek minden esetben részét képezi az alapvető higiéniai előírások betartásának ellenőrzése. 
A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében szakembereink valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok betartására, és felhívják a vállalkozók figyelmét a humán járványvédelmi óvintézkedések folyamatos követésére és alkalmazására.


Friss hírek

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő
2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig
2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >