null Párhuzamos állattartás engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Párhuzamos állattartás engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Párhuzamos állattartás engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Az egyik legfontosabb előírás, hogy a két egységben ugyanazon állatfajhoz tartozó egyedeket tartani tilos. A mezőgazdasági kutatást vagy hivatalos iskolai oktatást végző gazdaságok tarthatnak ugyanazon fajokból ökológiai és nem ökológiai állatállományt a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével.

A gazdaság egészét az ökológiai termelésre vonatkozó követelményeknek megfelelően kell irányítani. Nem ökológiai tartású állatállomány csak abban az esetben lehet jelen a gazdaságban, ha olyan termelőegységben nevelik, ahol az épületek és parcellák teljesen el vannak választva azoktól a termelőegységektől, amelyek az ökológiai termelési szabályok szerint működnek, és feltéve, hogy eltérő fajról van szó.

Az egyik legfontosabb előírás, hogy a két egységben ugyanazon állatfajhoz tartozó egyedeket tartani tilos. A közös legelőhasználat feltételeit a 889/2008/EK rendelet résztelesen tartalmazza. Fontos, hogy az ökoállatok nem tartózkodhatnak egyidejűleg azon a legelőn, melyen a konvencionális, extenzív tartású állatok legelnek.

A vonatkozó EK rendeletek azonban bizonyos feltételek mellett lehetőséget adnak ugyanazon állatfajhoz tartozó egyedek vonatkozásában a párhuzamos gazdálkodásra.

A mezőgazdasági kutatást vagy hivatalos iskolai oktatást végző gazdaságok tarthatnak ugyanazon fajokból ökológiai és nem ökológiai állatállományt a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével.

Ekkor a tanúsító szervezetek ellenőrzése a gazdaság konvencionális egységére is kiterjed. A két egység elválasztását fizikai szinten (állattartó épületek, legelőterületek, raktárak stb.) és a nyilvántartások szintjén is meg kell valósítani.

Figyelem! A párhuzamos termelés jóváhagyása tárgyában lefolytatott engedélyezési eljárás díjköteles.


Friss hírek

Wagyu: hústól az Olimpiáig
2021. szeptember 30, csütörtök

Wagyu: hústól az Olimpiáig

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát, mára a nemzeti kincsnek minősített wagyu a steakek koronázatlan királyává vált. A wagyu olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége, márványozottsága a világ legdrágább húsává nőtte ki magát.

Tovább >

Sikeres vizsgákkal zárult az inszeminátor tanfolyam
2021. szeptember 3, péntek

Sikeres vizsgákkal zárult az inszeminátor tanfolyam

Az újonnan alakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusa és a Nébih közös szervezésében lebonyolított szarvasmarha inszeminátor képzésen tízen tettek sikeres vizsgát júliusban.

Tovább >