null Nem lehet Olaszországba szállítani a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovakat

Nem lehet Olaszországba szállítani a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovakat

Nem lehet Olaszországba szállítani a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovakat
2016. március 8, kedd

A hazai lóállomány védelme érdekében, a hatályos jogszabályok szerint a fertőzöttségre gyanús lovakat szigorúan el kell különíteni, a több laboratóriumi vizsgálat alapján bizonyítottan fertőzött lovakat pedig el kell altatni. A fertőzött állatok életük végéig üríthetik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek. A fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak olaszországi menhelyre történő kiszállítása, mint új lehetőség felmerült, ezt azonban sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság nem engedélyezte.

Az egypatásokat megbetegítő, nem gyógyuló és nem gyógyítható fertőző kevésvérűség betegséggel szemben jelenleg nem sokat tehetünk. A beteg állatok olaszországi kiszállítását sem az olasz hatóság, sem a brüsszeli Állandó Bizottság nem engedélyezték. Mivel a fertőzött állatok életük végéig ürítik a vírust, így a környezetükben élő valamennyi fogékony állatra folyamatosan veszélyt jelentenek. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé azt sem, hogy az állatot elkülönítetten tartsák élete végéig, mivel a teljes izoláció ilyen hosszú távon nem valósítható meg állatbarát módon. A fertőzés egyedül a rendszeres szűrővizsgálat és nyári időszakban vérszívó ízeltlábúak rendszeres irtásával előzhető meg.

Hazánkban a betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, azaz az állattartó köteles jelezni az állatorvos felé, ha a lován a betegség tüneteit észleli. Az FKV sok szempontból alattomos betegség, hiszen miatta egy látszólag egészséges ló a társaira folyamatosan veszélyt jelent, halálos beteggé válik. Az egészséges lovak 100%-os védelmére jelenleg az egyetlen megoldás a fertőzött állatok végleges elaltatása.

A lovak és a magyar lovas társadalom védelme érdekében a hatóság elrendelte egy újabb fertőzött állat elaltatását. Az újabb esetek ismét bebizonyították, hogy kizárólag a tudatos állattartói magatartással és a folyamatos szűrővizsgálatokkal érhetjük el, hogy hazánk az FKV betegségtől mentes országgá válhasson. Ezért a NÉBIH ismét felhívja a lótartók figyelmét, hogy az egészséges lovak védelme érdekében következetesen végezzék el a hat hónaposnál idősebb lovak háromévente kötelező vérvizsgálatát. Amennyiben az állat más lótartók lovaival is érintkezik a szűrés elvégzése évente kötelező.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyag
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

Megjelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusokról szóló szakvéleménye
2020. november 24, kedd

Megjelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusokról szóló szakvéleménye

A közelmúltban jelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusok (SynBioM) mikrobiális jellemzésére és környezeti kockázatértékelésére vonatkozó megfelelő iránymutatások értékelésével kapcsolatos szakvéleménye.

Tovább >

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén
2020. november 23, hétfő

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz. A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat, harapása útján, akár az embernek is átadhat, tehát az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)