Vissza

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen
2019. január 28.

A téli hónapok kedveznek a vadászatnak, egyben ez a hagyományos disznóvágások jellemző időszaka. A sertések és vaddisznók házi körülmények között történő feldolgozása azonban veszélyeket is rejthet, amelyekre érdemes odafigyelnünk az egészségünk megóvása érdekében. E veszélyek egyike a trichinellózis (izomférgesség), amellyel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A Trichinella spiralis a házi és vadon élő sertéseket egyaránt megbetegítő parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának (pl. vaddisznókolbász, füstölt sonka) elfogyasztásával az emberben (és a kedvtelésből tartott húsevő állatokban) is megbetegedést okoz. Az élősködőről, valamint az általa terjesztett betegségről honlapunk ezen cikkében olvashatnak további részleteket.

Magyarországon az utóbbi években ritkán fordult elő a betegség. A fokozott odafigyelés azonban továbbra is indokolt: 2019. január 15-én nagyfokú Trichinella fertőzöttséget mutatott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal laboratóriuma egy Baranya megyéből származó vaddisznóból.

Fontos tudni, hogy a közfogyasztásra szánt házi sertések és vaddisznók húsvizsgálata során a vágóhidakon és a vadfeldolgozókban a hatósági állatorvosok trichinella-vizsgálat céljára minden állati testből mintát vesznek. Ezekből a létesítményekből kizárólag trichinella-negatív eredményű hús kerülhet ki. A házi sertésvágások, valamint a vaddisznók otthoni, magáncélú feldolgozása során a trichinella-vizsgálat elvégeztetése csak ajánlott, mely közegészségügyi kockázatot hordoz magában. Aki biztos akar lenni afelől, hogy a levágott sertés vagy a kilőtt vaddisznó izomféreggel nem fertőzött, kérheti a trichinella-vizsgálat elvégzését.

A parazita csak nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, főzés (pl. 60°C, 10 perc), illetve fagyasztás (-15°C-on, 20-30 nap alatt) hatására elpusztul. Gondoljunk erre akkor is, amikor nyers húst kóstolgatunk, például a hurka vagy a kolbász ízesítésénél!

A legfontosabb, hogy otthon is csak egészséges állatot szabad levágni, feldolgozni. Kérjük az állattartókat, hogy a trichinellózis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet az alapvető járványvédelmi és higiéniai intézkedések betartására, például a rágcsálómentes környezet fenntartására.

Kapcsolódó anyagok:
Kérdezz-felelek a trichinellózisról 
Jó tanácsok házi disznóvágáshoz



Friss hírek

Madárinfluenza – továbbra is fontos a járványvédelmi zártság biztosítása
2019. március 20, szerda

Madárinfluenza – továbbra is fontos a járványvédelmi zártság biztosítása

Beköszöntött a medvehagymaszezon
2019. március 19, kedd

Beköszöntött a medvehagymaszezon

Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje
2019. március 18, hétfő

Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen értékeli újra a glifozát hatóanyagot
2019. március 15, péntek

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen értékeli újra a glifozát hatóanyagot

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén
2019. március 14, csütörtök

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén

Antibiotikumot vény nélkül kiadó állatpatika ellen indított eljárást a Nébih
2019. március 14, csütörtök

Antibiotikumot vény nélkül kiadó állatpatika ellen indított eljárást a Nébih

Jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzését szervez a Nébih
2019. március 13, szerda

Jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzését szervez a Nébih

Illegális sertéstelepet talált a Nébih
2019. március 13, szerda

Illegális sertéstelepet talált a Nébih

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás
2019. március 11, hétfő

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás

Útmutató készült a menhelyi örökbefogadás népszerűsítéséhez
2019. március 10, vasárnap

Útmutató készült a menhelyi örökbefogadás népszerűsítéséhez

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás
2019. március 8, péntek

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás

2019-ben is elindul a Maradék Nélkül Online Kvízverseny
2019. március 7, csütörtök

2019-ben is elindul a Maradék Nélkül Online Kvízverseny

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
2019. március 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tűzgyújtási tilalom az ország teljes területén
2019. március 6, szerda

Tűzgyújtási tilalom az ország teljes területén

Tájékoztató oldalt indít a Nébih a termékvisszahívásokról
2019. március 5, kedd

Tájékoztató oldalt indít a Nébih a termékvisszahívásokról

Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 versenykiírása
2019. március 2, szombat

Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 versenykiírása