null Magyarország mezőgazdasági területeinek talajtulajdonság-térképei

Magyarország mezőgazdasági területeinek talajtulajdonság-térképei

Magyarország mezőgazdasági területeinek talajtulajdonság-térképei
2015. december 5, szombat

A talajok nemzetközi évében, a talaj világnapjára nagy örömmel tesszük közzé a hazai mezőgazdasági talajokról készített új térképeket és térképi adatbázisokat, valamint a térképezés módszertanát, adathátterét és eredményeit bemutató kötetet.

A térképek az eddigieknél részletesebb – 250m-es felbontású – és a tudományos követelményeknek megfelelő megbízhatóságú információkat szolgáltatnak hazánk feltalajának főbb tulajdonságairól. A térképek és az ismertető kiadvány széles összefogással készültek, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja, a Pannon Egyetem Georgikon Kara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az ISRIC- Nemzetközi Talaj Referencia és Információs Központ valamint az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet közreműködésével. A kiadványban szereplő térképek és térképi adatbázisok a NÉBIH térképszerverén már böngészhetők a következő linken: http://airterkep.nebih.gov.hu/gis_portal/talajvedelem/kiadv.htm

A térképek folyamatosan kerülnek feltöltésre, a teljes állomány várhatóan december 15-re lesz elérhető. Az itt található térképek és térképi adatbázisok ingyenesen letölthetők, és szabadon felhasználhatók.

Letölthető anyagok
Ajánlás a kiadványhoz
Magyarország mezőgazdasági területeinek talajtulajdonság-térképei 


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)