Vissza

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete
2018. december 20.

Az Országkóstoló sorozat részeként elkészült az aszú- és pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete. A december 18-án megjelent kiadványban – a szakmai bírálatok alapján – 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai szervezésében és az Országos Borszakértő Bizottság és meghívott szakértők közreműködésével zajlott le az Országkóstoló sorozat idei aszú- és pezsgőmustrája. A most megjelent, sorozatban a harmadik kötet 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismertet. Előbbi kategóriában öt termék a TOP aszúkiválóság, míg hét pezsgő a TOP pezsgőkiválóság címet is kiérdemelte. A kiadvány célja, hogy segítse a vásárlókat az ünnepi italok, az aszúk és a pezsgők kiválasztásában.

A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy mind a tokaji aszúra, mind a pezsgőre a borászkodás legmagasabb fokaként tekintünk. Mindkét termékkör esetében azonban paradigmaváltásra van szükség: ne a kivételes pillanatokhoz társítsunk egy-egy különleges italt, hanem épp fordítva, tegye az ital ünneppé a pillanatot, amelyben fogyasztjuk! Az Országkóstoló pont azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megismerjék e szemléletet, valamint a két kategória minőségi termékeit, ezáltal is segítve a választást.
Bognár Lajos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy mind az Országkóstoló rendezvényre, mind az annak esszenciájának tekinthető kiadványra szükség van. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre több a nevezés, valamint a kötettel kapcsolatos pozitív fogyasztói visszajelzés.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Tokaj maga egy csoda. Minden adott e térségben, hogy elkészítsék azt a borkülönlegességet,amihez a nemesrothadás, az aszusodás kell. A pezsgőkészítés pedig a borászati szakma csúcsa, hiszen a bor másodlagos erjedése során nyert aromák és széndioxid tartalom adja meg a pezsgők különlegességét Örömét fejezte ki, hogy az Országkóstoló minden kategóriájában valódi szakértők értékelték a termékeket.

Az esemény házigazdájaként Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy az Országkóstoló egészét – a minták összegyűjtésétől a kóstoláson át egészen a kiadvány elkészítéséig – a Nébih borászati szakemberei végezték. A céljuk az volt, hogy a megmérettetés mögött egy hiteles, szakmai alapokon nyugvó bírálati rendszer álljon. Magára a programra ugyanakkor mint márkára tekintenek. A borász szakma támogatása mellett kulcsfontosságú az is, hogy a fogyasztók keressék, szeressék és higgyenek benne. A hozzájuk vezető útnak pedig a kiválóságokat bemutató kiadvány az egyik legfőbb eszköze. A verseny szervezése során számos új ötlet is született, melyből a jövőben szeretnének majd minél többet átültetni a gyakorlatba is – hangsúlyozta Mészáros Kálmán.

Kapcsolódó anyagok:
Aszú- és pezsgőkiválóságok könyve 2018/2019

Borítókép forrása: AM Sajtó - Nehrebeczky Mária




Friss hírek

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást
2019. augusztus 15, csütörtök

Ismét gyerekeknek szánt „bambusz” étkészletből mértek melaminkioldódást

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!
2019. augusztus 15, csütörtök

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”
2019. augusztus 14, szerda

Ismét ingyenesen hozzáférhető a „Parlagfű kisokos”

Fémdarab lehet a párizsiban
2019. augusztus 13, kedd

Fémdarab lehet a párizsiban

Jó eredménnyel zárult a mozgóboltok számára a nyári szezonális ellenőrzés első félideje
2019. augusztus 8, csütörtök

Jó eredménnyel zárult a mozgóboltok számára a nyári szezonális ellenőrzés első félideje

December közepétől változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék
2019. augusztus 8, csütörtök

December közepétől változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék

A kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteni a TIR-be
2019. augusztus 6, kedd

A kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteni a TIR-be

Megjelent Magyarország új ASP mentesítési terve
2019. augusztus 5, hétfő

Megjelent Magyarország új ASP mentesítési terve

Augusztus 14-ig meghosszabbítottuk az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj nevezési határidejét
2019. augusztus 2, péntek

Augusztus 14-ig meghosszabbítottuk az OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díj nevezési határidejét

Bővült az ASP miatti fertőzött terület hazánkban
2019. augusztus 1, csütörtök

Bővült az ASP miatti fertőzött terület hazánkban

Termelők figyelmébe: a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról
2019. augusztus 1, csütörtök

Termelők figyelmébe: a növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki felülvizsgálatáról

Növényvédőszer-maradékok az élelmiszerekben – Van ok az aggodalomra?
2019. augusztus 1, csütörtök

Növényvédőszer-maradékok az élelmiszerekben – Van ok az aggodalomra?

Változás a növényvédelmi permetező gépek műszaki felülvizsgálatában
2019. július 31, szerda

Változás a növényvédelmi permetező gépek műszaki felülvizsgálatában

Holnap lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetési határideje
2019. július 30, kedd

Holnap lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetési határideje

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih
2019. július 29, hétfő

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Egy szlovák házisertés-állományban is kimutatták az ASP-t
2019. július 25, csütörtök

Egy szlovák házisertés-állományban is kimutatták az ASP-t