null Elindult a fával és fatermékekkel kapcsolatos adatszolgáltatás

Elindult a fával és fatermékekkel kapcsolatos adatszolgáltatás

Elindult a fával és fatermékekkel kapcsolatos adatszolgáltatás
2019. július 8, hétfő

Idén július 3-ától indult a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek kockázatelemzés alapú ellenőrzése. Az érintett láncszereplőknek az adatkérő lapok „kézi” vagy elektronikus kitöltésére a maximálisan adható 30 napos határidő áll a rendelkezésére.

A vonatkozó törvény alapján a hatóság az előállított vagy forgalmazott fával és fatermékkel kapcsolatban – legfeljebb 30 napos határidő tűzésével – írásban adatszolgáltatást kérhet a faanyag kereskedelmi lánc tagjaitól. Az intézkedés a piaci szereplőket, a kereskedőket és az erdőgazdálkodókat egyaránt érinti. Az adatszolgáltatást kizárólag a kiválasztott láncszereplőknek kell benyújtaniuk, akiket minden esetben megszemélyesített, egyedi határozatokban értesít erről a hatóság.

A határozatok mellékletében egy egyszerűsített, strukturált adatkérő lapot találnak az ügyfelek, melynek kitöltése nagyban megkönnyíti az adatszolgáltatást. Emellett a Nébih lehetővé tette az űrlap elektronikus kitöltését is, ami az EUTR tematikus oldalon érhető el. Tekintettel a nyári időszakra, a hatóság mindenki számára a legkedvezőbb, maximálisan megadható időintervallumot biztosítja kötelezettsége teljesítésére.

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett faanyag kereskedelmi lánc szereplők számára különösen fontos, hogy esetükben az adatközlést kérő határozat a cégnyilvántartásban szereplő hivatalos cégkapu elérhetőségükre érkezik!

A későbbiekben a beérkezett adatok alapján a hatóság további kockázatelemzést, keresztellenőrzést végez és szükség esetén helyszíni ellenőrzést tart.

Kapcsolódó jogszabály:
Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény

A törvény hatályos változatát a https://njt.hu/ oldalon olvashatják.


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >