null Elérhetőek a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei

Elérhetőek a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredményei

2020. január 17, péntek

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak. Az előző évhez képest több esetben kellett lejárt, illetve ismeretlen eredetű termékek forgalmazása miatt intézkedniük az ellenőröknek, a jelölési hibák száma azonban csökkent.

A téli ünnepekhez kapcsolódó ellenőrzés-sorozat célja az volt, hogy az ebben az időszakban megnövekedett forgalom ellenére is csak biztonságos élelmiszer kerülhessen a lakosság asztalára. Kiemelt figyelmet kapott a szezonálisan jellemző élelmiszerek előállítása és forgalmazása, a forgalomba hozott termékek minősége és nyomon követhetősége. A célterületek között szerepelt a karácsonyi ünnepi vásárokon, rendezvényeken kitelepült vendéglátás is.

Országosan összesen 2.587 ellenőrzésre került sor. Ebből 378 élelmiszer-előállító helyen, 1507 élelmiszer-forgalmazásban és 702 vendéglátóhelyen történt. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 83 alkalommal figyelmeztetést, 100 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 9,8 millió Ft értékben. Az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 33 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. Elsősorban – a 2018-as évhez hasonlóan – higiéniai hibák fordultak elő. A nyomon követhetőségre vonatkozó problémák előfordulási aránya emelkedett, míg a minőséggel és összetétellel kapcsolatos szabálytalanságok száma csökkent.

Az ellenőrök országosan összesen 13.849 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, melyek közül 491-et kellett kivonni a forgalomból, 2,8 tonna összmennyiségben. A kivont tételek aránya (3,5%) összességében nőtt az előző évhez képest (2018-ban 2,4%). A magyar termékek megítélése szempontjából azonban kedvező, hogy a külföldi élelmiszerekhez képest alacsonyabb volt a hazai kivont tételek aránya. A forgalomból kivonás leggyakoribb oka a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta volt. Emellett az ismeretlen eredet és a jelölési hibák vonták maguk után leggyakrabban ezt a szankciót. Az ellenőrzött termékek között 11 tétel bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak.

Az ünnepi vásárokra kitelepült vendéglátó egységek közül 212 ellenőrzésére került sor. Esetükben jellemzően csak kisebb súlyú problémák fordultak elő. A tevékenység felfüggesztésére és bírság kiszabására csupán 1 alkalommal került sor.

Az Állami Halőri Szolgálat 78 halboltban és vendéglátó egységben ellenőrizte a haltermékek származását. A 643 vizsgált tételből nyolccal akadt probléma. A szakemberek elrendelték a termékek megsemmisítését, emellett összesen 850.000 Ft halvédelmi bírságot szabtak ki.

Kapcsolódó anyag:
Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2019 - zárójelentés 


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >