null EK műtrágya bejelentés

EK műtrágya bejelentés

EK műtrágya bejelentés

Az Európai Parlament és Tanács 2003/2003 (október 13.) műtrágyákról szóló előírásait kielégítő műtrágyák az Európai Unió tagállamai között, külön engedélyezési eljárás nélkül, szabadon forgalmazhatóak az „EK-műtrágya” jelölés használatával. Az „EK-műtrágya”-ként megjelölt műtrágyák forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet 1. § (1) bekezdése szerint az EK-műtrágyákat minden évben az első forgalomba hozatal megkezdése előtt 30 nappal be kell jelenteni a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán.

Megfelelő műtrágyák külön engedélyezési eljárás nélkül EK-műtrágyaként forgalomba hozhatók, amennyiben megfelelnek a műtrágyákról szóló Európai Parlament és a Tanács 2003/2003/EK (X.13.) rendelete (a továbbiakban: EK rendelet) előírásainak. Az „EK műtrágya”-ként megjelölt műtrágyák forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló 37/2006. (V. 18) FVM rendelet (a továbbiakban: 37/2006. FVM rendelet) alapján, a Magyarországon forgalomba hozni kívánt EK-műtrágyákat a szükséges megfelelőség ellenőrzések elvégzése érdekében az első forgalomba hozatal megkezdése előtt 30 nappal, majd ezt követően 5 évente be kell jelenteni a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán (továbbiakban: Nébih NTAI).

A bejelentést a gyártónak, illetve nem Magyarországon történő termék előállítás esetén kizárólag az első magyarországi forgalomba hozónak kell megtenni, a mellékletben kérelmezett adatok megadásával. (Melléklet: EK műtrágya bejelentés adatkövetelménye)

Amennyiben a bejelentett műtrágya valóban megfelel az EK rendelet követelményeinek, a Nébih NTAI nyilvántartásba veszi a terméket és egy EK műtrágya megfelelési igazolást küld a bejelentő részére. Az EK műtrágya megfelelési eljárásban a Hatóság további adatok bekérésére jogosult. A bejelentett EK műtrágyák listája a Nébih portálra feltöltésre kerül.

Amennyiben a termék nem felel meg az EK rendelet követelményeinek, forgalmazása Magyarországon és az Európai Unió tagállamaiban engedélyköteles termékként lehetséges.

Amennyiben egy már engedélyezett műtrágya vagy műtrágyacsalád megfelel az EK műtrágyákra vonatkozó előírásoknak és az engedélyes a terméket/termékeket EK műtrágyaként kívánja forgalomba hozni, a forgalmazás megkezdése előtt be kell jelenteni a Nébih NTAI-nak. A bejelentés benyújtásától számított 30 napon belül a Nébih NTAI a termésnövelő anyagok engedélyezésére vonatkozó forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt visszavonja és egy igazolással EK műtrágyának minősíti a terméket vagy a termékcsaládot. Az EK műtrágya bejelentés és a megfelelési eljárás díjmentes.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az EK műtrágyaként bejelentett termék pontos és teljes összetételére, valamint felhasználására vonatkozó valótlan adatok közlése esetén a hatóság eljárási bírságot szabhat ki az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) 64. § (2) bekezdése alapján, amelynek legkisebb összege esetenként tízezer forint, legmagasabb összege természetes személy esetén ötszázezer forint, jogi személy vagy egyéb szervezet esetén egymillió forint.

Amennyiben további kérdése van az EK műtrágyák bejelentésével, tekintse át a Nébih portálon az EK műtrágyák bejelentéséhez összeállított gyakran ismételt kérdéseket (GYIK).

Az alábbi elérhetőségeken felveheti a kapcsolatot a Nébih NTAI ügyintézőivel is:

Hefler József
talajvédelmi felügyelő

e-mail: heflerj@nebih.gov.hu

Sztupár Zsuzsanna
talajvédelmi felügyelő

e-mail: sztuparzs@nebih.gov.hu

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság
Cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

Postacím: 1537 Budapest, Pf. 407.

A bejelentését a Nébih portálon található ügyfélprofilon (https://upr.nebih.gov.hu/login) történő belépést követően elektronikus tudja megtenni.

Melléklet: EK műtrágya bejelentés adatkövetelménye

Bejelentő adatai:

Cégnév:

 • cím:
 • e-mail cím:
 • telefon:

Kapcsolattartó személynév:

 • telefon:
 • e-mail cím:

Bejelenteni kívánt műtrágya adatai:

1. Műtrágya kereskedelmi neve

2. Gyártó neve és címe

3. Termék teljes összetétele tömegszázalékban (m/m%)

4. Műtrágya EK típusának megadása a 2003/2003 Európai Parlament és a Tanács EK rendelet (2003.X.13.) I. melléklete szerint.

5. Kevert műtrágyánál:

 • az összetevő EK műtrágyák:
  • megnevezése
  • teljes összetétele és részaránya a keverékben (%)
  • EK műtrágya típus megadása

6. Magas nitrogéntartalmú (>28 m/m%), ammónium-nitrátot tartalmazó műtrágyák esetében:

 • robbanóképesség és olajvisszatartó képesség vizsgálati igazolás, eredeti és érvényes (hat hónapnál nem régebbi kiadás)

7. Az EK műtrágya megfelelési eljárásban a Hatóság további adatok bekérésére jogosult.

 


Friss hírek

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban
2021. július 19., hétfő

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban

Házisertés-állományban is megerősítették 2021. július 15-én az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a németországi Brandenburg tartományban két sertéstartó gazdaságban, majd ezen eseteket július 17-én egy újabb is követte. A kitöréseket a korábban vaddisznókban megállapított ASP esetek miatti korlátozás alatt álló területeken észlelték. A 2020 szeptemberi első vaddisznó eset óta mostanáig nem volt jelen az ASP a házisertés-állományban Németországban.

Tovább >

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2021. július 19., hétfő

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély a hazai erdő- és mezőgazdasági területek jelentős részén, ezért 2021. július 20-tól (kedd) Budapesten és Magyarország 10 megyéjében visszavonja a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy 9 megyében változatlanul érvényben marad a korlátozás, különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

Tovább >