null Az örökzöld puszpáng (buxus) károsítója

Az örökzöld puszpáng (buxus) károsítója

Az örökzöld puszpáng (buxus) károsítója

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) Ázsiából származó, Magyarországon újonnan megjelent kártevő.

Első példányát 2011-ben gyűjtötték Sopron környékén. Európában elsőként Németországból mutatták ki néhány évvel ezelőtt. A faj az örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens) károsítója, s ez az egyetlen tápnövénye. Károkat a táplálkozó hernyó okoz.

Kezdetben csak hámozgatja a leveleket, azaz csak a levél egyik oldaláról rágja le a levél szöveteit, később teljesen elfogyasztja azokat, akár tarrágást is végezve a puszpángon. A rágáskép, a szövedék és a nagyméretű szemcsés ürülék miatt kártétele nem téveszthető össze más hazai puszpáng-károsítóval. Eredeti élőhelyén 5, Európában általában 3 generációja van évente. Az eddigi megfigyelések szerint Magyarországon is 3 nemzedéke fejlődik. A nőstények csomókban rakják tojásaikat a levelek fonákjára.

Védekezési megoldás

Kiskerti körülmények között általában elegendő a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása és megsemmisítése. Az év folyamán többször is vizsgálni kell a növényeket, mert egészen őszig fertőzhet a faj.

Súlyos fertőzés esetén rovarölő szeres védekezés is indokolttá válhat, ilyen esetben deltametrin, cipermetrin, acetamiprid, metoxifenoxid, diflubenzuron hatóanyagú rovarölő szerek hatásosak lehetnek a faj – és más rágó szájszervű lepkék – hernyói ellen.

 

Károkozás a buxuson
Fotó: Jóźwiak-Hagymásy Judit


Friss hírek

Harmadik országból származó ökológiai termékek behozatala és forgalomba hozatala
2022. január 18, kedd

Harmadik országból származó ökológiai termékek behozatala és forgalomba hozatala

Bio termékek harmadik országból történő importálását végző élelmiszer-vállalkozó tevékenységét tanúsító szervezet ellenőrzése alatt folytathatja. E célból szükséges a tevékenység megkezdése előtt a szervezetnél a nyilvántartásba vételét kérni.

Tovább >

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?
2022. január 18, kedd

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett „földesáruk” megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg!

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)