null Átfogó faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzést tartott a Nébih a Dél-Dunántúlon

Átfogó faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzést tartott a Nébih a Dél-Dunántúlon

Átfogó faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzést tartott a Nébih a Dél-Dunántúlon
2018. szeptember 27, csütörtök

Újabb átfogó ellenőrzési akciót hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege. Az illegális faanyag-kereskedelemmel foglalkozó erdészeti felügyelők szeptember elején, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságával együttműködve, kétnapos akció során ellenőrizték a hazánk felé irányuló fatermék-szállítmányokat a drávaszabolcsi határátkelőhelyen. Ezt követően a kiemelt forgalmat bonyolító átvételi pontokon – ipari felhasználók, feldolgozó üzemek –, valamint tűzifatelepeken végezték a fatermék-szállítmányok és készletek átvizsgálását.

A határátkelőhelyen az EUTR ellenőrök a belépésre jelentkező szállítmányok árukísérő okmányait, a szállított fatermékek legális eredetét vizsgálták, illetve a termékek fajtáit és az azokat alkotó fafajokat vetették össze az okmányok tartalmával. A nemzetközi szállításban szokásos árukísérő dokumentumokon túl a magyar jogi szabályozás – a hazai kereskedők érdekeit is szem előtt tartva – a külföldről behozott fatermékek esetében egy kiegészítő exportőri nyilatkozat csatolását is előírja. Ebben a külföldi partnernek nyilatkoznia kell arról, hogy az eladott fatermék nem illegális fakitermelésből származik.

Az ellenőrzések ideje alatt jelentős mennyiségű faapríték érkezett az országba, kisebb mennyiségben tűzifa és fűrészipari melléktermék. A hazai importőrök jelentős része mostanra kellően tájékozott a jogszabályi előírások tekintetében és igyekszik is betartani azokat. Ennek ellenére a kisebb hiányosságok még mindig általánosnak mondhatóak. Egy esetben hiányzott például a szállítmányt kísérő exportőri nyilatkozat, egy másiknál pedig az exportőri nyilatkozat és a szállítmányt kísérő dokumentumok adatai nem egyeztek a szállított tűzifa fafajaival. Ez utóbbi olyan súlyos jogsértés, amely miatt a hatóság a szállítmányt visszairányította a feladó országba.

Az erőműbe és a fafeldolgozóba irányuló szállítmányok esetében azt tapasztalták a Nébih ellenőrei, hogy a vizsgált fuvarok hetven százaléka rendben lévő és befogadható faterméket tartalmaz. Sajnálatos módon azonban az ellenőrök itt is találtak olyan szállítmányokat, amelyeknél az árukísérő okmányokon szereplő és a ténylegesen szállított faanyag nem felelt meg egymásnak, így az szakemberek ezek esetében is visszafordították a tehergépjárműveket a külföldi feladási címre. Egy belföldi szállítás során a szállítójegy olyan hiányosan volt kitöltve, hogy a faanyagot visszaszállították a felrakodási helyszínre, majd ott hatósági zár alá került.

Az akció a Baranya és Tolna megyei faanyag-kereskedelemmel foglalkozó személyek és vállalkozások telephelyeinek szúrópróbaszerű ellenőrzésével zárult. A telephelyeken elsősorban azt vizsgálta a Nébih, hogy mennyire nyomon követhető a telepen tárolt és az onnan eladott fatermékek forgalma, a vásárlók részére megfelelő mennyiségű és a meghirdetett fafajú tűzifát adnak-e el. A szakemberek minden esetben találtak szabálytalanságokat, melyek alapján 11 hatósági eljárást indítottak, ugyanakkor egyetlen telephely működését sem kellett azonnali hatállyal betiltaniuk.

A faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzések során feltárt jogsértéseket részletes adatbázisa elérhető a Nébih honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >